Разчистване на сметки във Второ основно училище „Даскал Димитри”: Уволниха пом.-директорка на кюстендилско училище, намирала пропуски в работата на любимците на шефката

Filed under: Кюстендил |

Шефката Светла Антова изхвърля Галя Тонева, която е секретар на Регионалния съюз на „Подкрепа”, без да пита синдиката

 Голямото нарушение на уволнената педагожка е, че помолила колежка да вземе един от часовете й, за да придружи инспектор по математика от РИО

83-01-01  galia toneva copyПомощник-директорката на кюстендилското Второ ОУ “Даскал Димитри” Галя Тонева отиде на борсата след заповед за дисциплинарно уволнение, подписана от шефката на школото Светла Антова.

Документът бил връчен веднага след като учителката се завърнала от болничен. “Дори не ме пуснаха в стаята ми, разбита бе й паролата за достъп до компютъра. Аз там имах много лични неща, документи, банкови сметки на мен и децата. Не успях да ги залича. Позволиха ми само да си взема очилата и лекарствата, които бях оставила”.

83-01-01  Svetla Antova copyВ мотивите на директорската заповед е посочено, че Тонева не е изпълнила ангажиментите си като учител в началния курс. “Тогава аз трябваше да придружа експерта по математика от РИО на МОН, който по това време беше на посещение в училището. Помолих колежка да ми вземе часа”, коментира Тонева. Тя посочи, че в задълженията на помощник-директора е да придружи експерта.

Друг мотив на заповедтта е пропуск на Тонева по отношение на организационната работа в училището. “Колежка не беше подписала протокола за контролна дейност, а беше сложила подпис само в ревизионната книга. Това бе изтъкнато като моя грешка”, каза още Тонева.

Помощник-директорката е навъртяла стаж в училището вече 10 години. Специалността й е предучилищна педагогика. Била е известно време и педагогически съветник, а в последните три години помощник-директор.

SANYO DIGITAL CAMERA“Заведох дело в съда, тъй като при изготвянето на заповедта са допуснати редица нарушения. Липсва дата, а освен това аз съм секретар на Регионалния съюз на “Подкрепа”. Антова не е уведомила синдикатите за своите намерения да ме уволни”, добави педагожката.

Според нея заповедта е само проформа, а подтекстът е лично отношение. Според източници на “Вяра”, сигнализирали редакцията, уволнената помощник-директорка е откривала редица пропуски в работата на учители, минаващи за любимци на директорката.

Заповедта за дисциплинарно уволнение идва след забележка, отправена през месец септември. “Тогава бяхме наказани с моя колежка заради грешки на Антова, констатирани от РИО на МОН по отношение на констативните протоколи. Ние с колежката ми ги оспорваме пред съда. Моето дело е на 8 май, а на колежката на 14 април”, коментира Тонева.

По думите й директорката на Второ била забранила на учителите да общуват с бившата си вече колежка. Според твърденията на уволнената дори се стигало дотам, че проверявала телефоните им.

Галя Тонева изтъкна и като парадокс камера за видеонаблюдение, която поставила Антова срещу вратата й. “Идеята явно й беше да следи кой влиза при мен”, сподели още тя.

“Жал ми е за училището, съсипа го. Там се работи в страх. Предполагам, че има и други наказани”, предположи бившата помощник-директорка.

Директорката Светла Антова не бе открита за коментар по телефона, редакцията си запазва правото да публикува и нейното мнение.

Снимките:
1 Галя Тонева
2 Светла Антова
3 Кюстендилското Второ ОУ “Даскал Димитри”

Spread the love