Шефът на ТД „Паничище” в Сапарева баня Йордан Ранчов: Изкуственият сняг за скиорите трови с химикали почвата и водите на Рила, Пирин и Родопите

Filed under: Дупница,Сапарева баня |

83-01-15 ULI-4 copyИзкуственият сняг за скиорите трови с химикали почвата и водите на Рила, Пирин и Родопите, алармира председателят на Туристическо дружество „Паничище” Йордан Ранчов в Сапарева баня. Той обърна внимание на тревожния факт по време на вчерашната викторина на тема „Национален парк Рила – познат и непознат”, организирана от туристическото дружество, дирекцията на парка със седалище Благоевград и ОУ „Христо Ботев” в курорта.

Copy of 83-01-15 ULI-4 copy„Има един нов замърсител, който излиза на бял свят тази година. Малката снежна покривка в Рила, Пирин и Родопите наложи да се създава изкуствен сняг с оръдия. А този изкуствен сняг се създава с много химикали, които, като се стопи снежната покривка, отиват в почвата и водите и оттам – при хората. Нека Националният парк „Рила” да се съобрази с това нещо”, посочи Ранчов. Апелът му бе насочен към директора на парка Димитър Русков, който с интерес наблюдава ученическите изяви в салона на читалище „Просветен лъч”. „В момента се изготвя устройственият план на Национален парк „Рила”. Нека господата, които го изготвят, на първо място да имат вниманието и грижата към хората, а след това икономическите интереси, които преследват десетки фирми в района на нашето Паничище и рилските езера,” отбеляза още Йордан Ранчов. Дългогодишният туристически деятел призова учениците да изучават и пазят националния парк и едноименната планина и подчерта: „Всеки връх и всяка долина около Седемте рилски езера има своята легенда и своята история. Затова над 150 000 души годишно посещават района на Седемте рилски езера”.

Около 100 деца бяха изпълнили до краен предел залата, в която бяха и гл. експерт в НП „Рила” Стефан Кирилов, гл. експерт в Посетителски център „Паничище” Страхил Гювийски, директорката на училището Анета Трайкова, пом.-директорката на учебното заведение Теменужка Добрева, секретарят на общината Даниела Кьосева. Отличен 6, постави на всички участници във викторината директорката Трайкова, която връчи грамоти на учениците, класирали се на призови места в конкурсите за рисунка и написване на есе на тема „Национален парк Рила – познат и непознат”. От парка връчиха на децата предметни награди. Победителите са определени след оценка на жури, в което са учителката художничка Антония Мицова и Йордан Ранчов. Включилите се във викторината два отбора с около 20 ученици показаха солидни знания за Рила планина и парка, като някои от въпросите затрудняваха дори възрастните.

Свои стихове чете поетесата и дългогодишна служителка в парка Райна Маргина, Страхил Гювийски прочете есето си „Хайдушки разказ”. Песни, свързани с България и темата, пя вокална група от училището с ръководител Надя Джоргова, а четвъртокласничката Мария Тръмбева се представи с народна песен. Водещи бяха учениците Мария Диимтрова и Иван Николов.

 

Снимките: 1Йордан Ранчов посочи, че изкуственият сняг замърсява природата на Рила, Пирин и Родопите.

2 Стефан Кирилов и Димитър Русков

 

Spread the love