Адв. Милен Попов: Ивайло Константинов е борбен и амбициозен човек, ще превърне ГЕРБ-Дупница в сплотен отбор, на евроизборите хората ще ударят звучен шамар на БСП

Filed under: Искам думата |

В ОбС не мога да работя само с един съветник, защото той е свикнал да общува с добитък, а не с хора, няма да се кандидатирам за кмет, но ще гласувам за Чимев, ако той поиска още един мандат

86-09-81 0011 copyАдвокат Милен Попов е роден на 13 септември 1978 г. в Дупница. Завършил е Гимназия „Христо Ботев”, а след това СУ ”Св. Климент Охридски”, специалност ”Право”. От 3 години е член на Софийската адвокатска колегия. Юрист в Общински съвет-Дупница.

– Адв. Попов, Вие бяхте общински съветник от „Атака” и бяхте един от изправилите се срещу Братя Галеви. Според Вас има ли промяна в политиката на „Атака” от това време и сега?

– Още в началото искам да уточним, че аз бях единият от общо двамата общински съветници в предишния мандат на Общинския съвет, който се противопостави на „дупнишкия модел на управление“ и на самите Братя Галеви. Аз заедно с колегата Методи Стойнев бяхме и първите, които заведохме дело срещу тях. Що се отнася до третия съветник, за когото гражданите се досещат, то той никога не е бил срещу Братя Галеви – това мое мнение се оформи от дистанцията на времето. Но тогава той доста умело подведе и мен, и колегата Стойнев, че е с нас. А той нямаше как да бъде с нас – все пак мандатът му като кмет му беше дарен от самите Галеви, той пък от своя страна ги почете като граждани на Дупница и им връчваше медали през 2005 г. Когато и той можеше да заведе дело като нас срещу тях, той категорично отказа. Впоследствие пък определи като Сестра Галева една депутатка от БСП, а няколко години по-късно се прегръща с нея – може би и заради апетитната държавна длъжност, която му осигури. Така че в този период срещу Галеви бяхме само аз и Методи Стойнев. На местно ниво от година, година и половина „Атака” няма политика. Не знам дали има и някаква организация и ръководство. Тази партия много бързо се обезличи на местно ниво. Считам, че тя предаде и своите избиратели в парламента. Благодарение на нея в Благоевград и много други места в страната представители на ДПС са областни и зам. областни управители, министри и зам.-министри, избраха им дори и шеф на ДАНС… Дори и насън не съм си представял подобно поведение от „Атака”. Мога само да кажа, че ме е срам, че съм бил част от тази партия няколко години и съм вярвал на това, което говореха.

86-09-81 9980 copy– Евроизборите чукат на вратата. Според Вас кои партии ще влязат в Европарламента?

– При ниска активност ще влязат 3, най-много 4 партии. Убеден съм обаче в едно – ГЕРБ ще спечели, а БСП пак ще е втора. И това ще се случи, защото хората не бяха чути на протестите. Хората ще ударят нов звучен шамар на БСП, но въпреки това партийните другари ще са доволни – те свикнаха да са втори. А избирателите ще гласуват своеобразен вот на недоверие на БСП и правителството. Въпреки това обаче БСП лесно няма да падне, тъй като за тях властта е самоцел, те са готови и през трупове да минат, но да не пуснат властта. „Атака” също ще държи докрай това правителство, тъй като повече няма да има такава удобна позиция.

– Като юрист как ще коментирате промените в новия Изборен кодекс?

Konstantinov 1234566 copy– Напълно излишно беше да се приема нов Изборен кодекс, при положение че в него почти нищо не се промени. Бяха направени само козметични промени. А гражданите не бяха чути. Авторката на този нов Изборен кодекс ни втълпяваше, че преференциалното гласуване било мажоритарен избор. А това определено не е така. Какъв е изборът, когато партиите, знаейки, че листата може да бъде пренареждана, просто ще си поставят в нея само удобни кандидати. При изцяло мажоритарна система обаче дори лидерите на партиите няма да бъдат сигурни в своето избиране. Те затова и толкова не я искат тази система, не смеят дори да мислят и говорят за изцяло мажоритарна система. Другият въпрос е защо управляващите не желаят да въведат електронното гласуване и ги е страх от вота на българските граждани, живеещи в чужбина? Развитието на технологиите дава възможност за подобно гласуване, но тъй като почти никой не гласува в чужбина за БСП, те не искат тези граждани да гласуват. БСП си предпочита контролирания и купен вот основно от циганските махали.

Вие сте юрист на Общински съвет-Дупница. Работите ли добре с новия председател на Общински съвет-Дупница инж. Владимир Владимиров?

– Аз съм юрист на ОбС-Дупница, а не само на председателя на ОбС. В тази връзка мога да Ви уверя, че никога не съм отказвал мнение или становище на всеки съветник, който се е допитвал до мен, а това са съветници от всички политически групи в ОбС. А и когато вляза в залата на Общинския съвет, оставям извън нея моите политически пристрастия. Там аз съм в качеството си на юрист и както виждате, становищата, които давам, впоследствие се потвърждават. Видяхте какво се случи с бюджета – когато казах, че общински съветници и постоянни комисии не могат да пишат и внасят нов бюджет, различен от предложения от кмета, един от съветниците, тъй като не можеше да опонира, просто предложи да не ми се дава думата. Учудвам се как същият този субект впоследствие имаше очи да говори, тъй като определено подведе ОбС със съветите си. Мисля си, че с всеки от общинските съветници в този ОбС мога да работя нормално, с изключение на един. Но проблемът там е друг – той просто е свикнал ежедневно да работи с добитък, а не с хора.

– Мегаделото, заведено от Ивайло Константинов срещу д-р Първан Дангов за обида, ще се гледа отново в Районен съд –Дупница. Вие сте адвокат на Ивайло Константинов. Разкажете повече за това дело.

– Това дело е пределно ясно. Дангов нарича Константинов „комплексар“, „егоцентрик“ и „селски първенец“. Това са определено обидни думи и изрази, които имат за цел да уязвят човешкото достойнство на Константинов. За една част от тези думи и изрази Дангов си призна, а за другата обвинява журналистите, че са виновни и той не ги бил казвал. Странна в случая беше позицията на първата инстанция, която счете, че с тези думи Дангов искал да си повиши своя рейтинг и одобрение сред избирателите. Може и да е така, но именно затова според мен в България има съд и когато някой реши да прави политика, навлизайки в правнозащитената сфера на друг политик, същият този съд да накаже онзи, който го прави. Оправдаването на Дангов тогава даваше право на всеки да твърди каквото си иска, без да се интересува дали е вярно, и да обижда своите политически опоненти, което е много опасна тенденция. Именно затова водим и ще продължим битката, за да бъде въздадена справедливост. А в това дело има много политика. Нещо повече – има и политици, които се намесват в делото. То е и тест за съдебната система доколко е зависима от управляващите.

– Един от най-големите радетели за развитието на спорта в България и в Дупница – Ивайло Константинов, е новият председател на ГЕРБ-Дупница. Какъв човек е Ивайло Константинов?

– Много се радвам, че човек като Ивайло Константинов е вече начело на ГЕРБ-Дупница. В същото време се и изненадах, защото той е човек, който има качества да бъде и на по-високопоставена партийна длъжност. Аз не мога да правя психологически профил на Константинов. Мога да кажа само, че е много борбен и амбициозен. Поставя си винаги високи цели. Той е диалогичен човек, с ясни идеи и почтени намерения. Убеден съм, че ще промени ГЕРБ-Дупница и ще превърне организацията в един успешен отбор от съмишленици, един непобедим, сплотен и силен отбор. С лидер като него БСП май ще трябва отново да отпише следващите местни избори…

– Имате ли желание да се върнете в политиката през 2015 г., когато са местните избори?

– Аз си обичам професията, учил съм и си я работя с удоволствие. Именно поради това и не мисля да се занимавам особено активно с политика. За кмет нямам намерение да се кандидатирам. Дупница в момента си има кмет и този кмет към настоящия момент определено мога да кажа, че е успешен. Най-логичното е настоящият кмет да участва в следващите кметски избори, а пък аз като избирател ще се радвам да го подкрепя. Защото такъв човек заслужава подкрепа. Той пое управлението в една изключително тежка ситуация – влезе в една на практика фалирала община, община, в която на учителите не се плащаха заплатите навреме, защото бяха използвани за други нужди, общината беше заплашена дори от спиране на тока, фирмите, които са работили по поръчки от общината, не бяха получили нищо и по команда още от първия ден започнаха да си искат парите… Много малко са хората, които в такава ситуация могат да се справят, но той успя. Ето защо според мен заслужава втори мандат.

– На 16 април е Денят на Българската конституция. Какво ще пожелаете на Вашите колеги от страниците на най-четения ежедневник в Югозападна България – вестник „Вяра”?

– Във връзка с темите, които засегнахме, нека не забравяме, че още древните са казали – Iustitia fundamentum regnorum (Правото е основата на държавата). Нека ежедневно, с всяко свое действие, да налагаме върховенството на закона и да утвърждаваме принципите на правовата държава.

Снимките:

1 Адв. Милен Попов

2 Кметът Методи Чимев и новият ОбС шеф Вл. Владимиров

3 Ивайло Константинов

 

 

Spread the love