Популярната туроператорка Здравка Чимева: Чарът на туризма е да качиш туриста на каруца и да го заведеш на село

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Едва пред шестима благоевградчани представиха Програма за развитие на туризма в региона, форума не пропусна общинският  съветник и собственик на хотел „Езерец” Румен Калайджиев

91-05-01  forum1 copyНе е необходимо да има магистрали до селата. Чарът на туризма е, когато качиш туриста на една каруца и го заведеш на село. Това заяви популярната туроператорка и председателка на Движение „Ние, жените” Здравка Чимева  на туристически форум в зала „22 септември” в  Благоевград. Едва пред шестима представители на туристическия бранш беше представена  Програма за развитие на туризма в региона. Срещата не пропусна и общинският съветник и собственик на хотел „Езерец” Румен Калайджиев.

91-05-01  forum2 copyПодизпълнителят на проекта за интегриран и устойчив туризъм Йонко Атанасов коментира, че когато хората се събират и дискутират, се раждат много идеи.

Здравка Чимева предложи да се проучат минералните извори в региона, като даде пример с минерален извор Ръждавица край село Бачево, за който се знае малко, а той лекува гнойни пъпки и рани.

Доц. Георги Георгиев от катедра „Туризъм” към ЮЗУ „Н. Рилски” пък посъветва организаторите да внимават с терминологията при презентациите си, като имат предвид, че метеорологичните условия са климатични, както и че минерални извори и находища са две различни неща.

91-05-01  forum3 copyЙонко Атанасов постави акцент върху живописния пейзаж, историческото наследство, традиции в бита в селските райони, както и модерни и оборотни хотели на територията на региона. Слабостите, които бяха отбелязани, са кратък силен сезон, труднодостъпни селски райони и липса на магистрали. Транснационалната програма предвижда на следващата среща да бъде учреден Консултативен съвет по туризъм в Благоевград.

Снимките:
1 и 2 Във форума се включиха шестима представители на туристическия бранш. 

3 Според Йонко Атанасов, когато хората се събират и дискутират, се  раждат много идеи.

Spread the love