Управникът на Кондофрей Чавдар Новаков развя знаме с рицар на белгийски кон

Filed under: Общество |

Освещават герба на радомирското село в ремонтираната за 60 000 лв. черква „Свето възнесение Христово“ на Спасовден

DIGITAL CAMERAСобствено знаме с герб има вече радомирското село Кондофрей. Идеята е на кметския наместник Чавдар Новаков и е изработено от пловдивска фирма, специализирала в ушиването на знамена. Знамето е жълто с ресни с изписано името на селото, а гербът е рицар на кон. Трите здравцови цвята символизират вярата, а рицарят, възседнал белгийски кон – брабант и държащ стария герб на белгийската област Ено, напомня за легендата, че рицарят кръстоносец Comte de Frey се установил тук и дал името на селото. Легендата, предавана през вековете, разказва, че рицарят се връщал от Константинопол, отседнал в селото да се лекува, което по това време носело името Медвен. Останал сред местните, помагал на хората, а след смъртта си е погребан в него. И сега има местност Медвен, където в миналото е било селото. Кръстоносецът имал фамилен герб и сега той е възпроизведен на знамета на Кондофрей.

DIGITAL CAMERAЧерквата в Кондофрей „Свето възнесение Христово“ отбелязва празника си на Спасовден. Тя бе ремонтирана и осветена преди четири години, след като преди години северната й стена рухна. Общо ремонтът със средствата от Комисията по бедствия и аварии и от дарения възлезе на около 60 000 лева. Изградена бе и нова камбанария, а всяка година на Спасовден след тържествена литургия се раздава курбан за здраве. Кметът предвижда след храмовия празник в съботата да бъде официално осветено знамето с герба, за церемонията ще бъдат поканени и тамплиерите от София.
В центъра на селото върху подпорната стена ще бъде монтиран и гербът, а на стойки ще се извисят знамето на Република България, на Европейския съюз, на Радомир и на Кондофрей.

Снимките:
1 Кметът Наваков
2 Черквата в селото

Spread the love