Европейски нрави по византийски: Общинският съветник от Разлог Г. Тренчев и кандидатът за евродепутат Борис Ячев арестувани в Гърция на лобното място на Гоце Делчев

Filed under: Благоевград,Гоце Делчев,Разлог |

Г. Тренчев: Задължиха ни да напуснем района на с. Баница и ни ескортираха с коли до Серес, забраниха ни да снимаме

Кандидат за евродепутат от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и общински съветник от Разлог са арестувани от гръцката полиция край лобното място на Гоце Делчев. Задържаните край село Баница, Серско, са Борис Ячев – кандидат за евродепутат от НФСБ и бивш народен представител, и Георги Тренчев – общински съветник от Разлог. С тях са били още общински съветник от Правец, репортерка и оператор от национална телевизия. В непосредствена близост до лобното място на Гоце Делчев българите са спрени, иззети са им документите за проверка, претърсен е автомобилът им. Задържали са ги гръцки цивилни лица от службите за сигурност.

Българите били на поклонение на лобното място на Гоце Делчев по повод 111-ата годишнина от гибелта му. На задържаните българи е забранено да снимат с видеокамера и фотоапарати и на практика са арестувани. За случая е сигнализиран българският консул в Солун.

”Първо ни взеха личните документи. Полицаите бяха повече от нас. Забраниха ни да снимаме дори и с фотоапарати и телефони. Това бе грубо нарушение на човешките ни права. Задължиха ни да напуснем мястото и ни ескортираха с коли до Серес”, коментира Георги Тренчев. Групата носела венец, който да постави на лобното място на Гоце Делчев – един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.

В началото на май 1903 година на път за среща с водачите на Серски революционен окръг четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско, където след еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит.

Снимките:

1 Борис Ячев

2 Георги Тренчев 

Spread the love