Открит урок в Благоевград: Проф. Маргарита Младенова: Никога не е късно за ново начало в театъра

Filed under: Благоевград |

104-07-03333  4 copyПроф. Маргарита Младенова изнесе открит урок пред студенти, преподаватели и любители на театралното изкуство вчера в Благоевград. Сред присъстващите в Камерна зала на ДТ „Никола Вапцаров” бяха актьорът Лъчезар Кацарски и доц. д-р Златко Павлов.

Лекцията на преподавателя по актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” проф. Маргарита Младенова протече под формата на дискусия, а основната тема бе „Какъв е предметът на театъра?”

104-07-03333  2 copy „Театърът е човекознание”, каза проф. Младенова и уточни, че той е ценен със своята съпротива. Днес обаче театърът е по-скоро продукт, стока и така се губи изкуството. „Човекът вече не е свят в света, а ролята на театъра е да го задържи в центъра”, припомни на студентите проф. Маргарита Младенова. Според нея трябва да се търси ново началото в театъра, за да се достигне до публиката и човекът да стане отново център. Тя бе категорична, че режисьори, актьори и сценаристи трябва да спрат да пренасят житейската истина на сцената и да се опрат на големите текстове, като за пример посочи Бертолт Брехт.

Актьорът Лъчезар Кацарски изрази възхищението си от работата и възгледите на проф. Маргарита Младенова: „Трябва да има повече хора като теб, които да вдъхновяват”.

Новото начало, за което проф. Маргарита Младенова апелираше към студентите, можеше да се види и усети и в нейната постановка „Грехът Златил”, с която бе открит театралният фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ”. След края на постановката зрителите продължиха да говорят за греха, за състраданието и чувствата, които са ги връхлетели по време на актьорската игра.

 

Spread the love