Медиците от Пиринско излизат на протест, искат достойно заплащане, болниците са заплашени от фалит

Filed under: Благоевград |

105-03-02  lekari1Лекарите в Благоевградска област излизат на протест днес пред болниците със символични ленти. Медиците се обявиха в подкрепа на националния протест и протеста на европейските лекари, въпреки че условията и заплащането при тях са много по-добри. Те искат да се осигурят средства за качествено здравеопазване, обявяват се срещу корупцията и репресиите срещу лекари, искат достойно заплащане и достойни условия на труд.

„Искаме актуализация на бюджета на НЗОК за осигуряване на адекватна помощ. Протестите са в името на пациентите и апелираме всички да ни подкрепят. Лекарите сме поставени в условия, при които не можем да вършим нашата дейност”, каза председателят на Управителния съвет на БЛС – Благоевград, д-р Съби Хаджиев. Той бе подкрепен и от членовете на управителния съвет д-р Георги Георгиев, д-р Цветков, д-р Хаджиева и д-р Дафкова. С тези протести лекарите искат НЗОК да осигури средства за един нормален лечебен процес. Те са обезпокоени от това, че повечето от младите медици напускат страната, средната заплата на един млад лекар е 350-400 лева и след 10 г. няма да има кой да ни лекува. Според тях лечебните заведения са заплашени от фалити, както и от липса на медицински кадри, а основният проблем на посочените проблеми е тежкият финансов дефицит, в който се намираме повече от 6 г.

Лекарите смятат, че този дефицит идва от корупцията, срещу която се обявяват, защото за лекарства от бюджета отиват над 35%. Дефицитът идва още от събираемостта на здравните вноски, като над 2 милиона са неосигурените българи. Те са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще проведат национален протест, на който ще бъдат поискани оставки на ръководството на Министерство на здравеопазването и НЗОК.

 

Снимката: Лекарите искат НЗОК да подсигури средства за един нормален лечебен процес.

Spread the love