Производителят на череши Христо Бобошевски: Братът на бобошевския зам.-кмет Илиян Геров изрови цял хълм при строежа на замъка си в Смочево, унищожи защитени птици

Filed under: Благоевград,Бобов дол,Дупница |

На кариерата работят машини от магистрала „Струма”, може да го докажем със сателитни снимки, твърдят недоволни хора

107-01-02 HRISTO 681 copyБратът на зам.-кмета на Бобошево Илиян Геров – Владимир, е превзел планинския хълм на разклонението за село Смочево, унищожил го е с кариера и е нанесъл непоправими щети на природата, алармираха възмутени жители на Смочево, сред които и Христо Бобошевски, който отглежда череши. 107-01-02 677 copyХората се притесняват, че в района около строежа на зам. кметския брат са изкоренени много дървета и са застрашени местообитанията на много птици, които попадат в защитена зона Скрино за редки видове пернати. Кариерата е унищожила стария път за село Смочево, който е туристическа дестинация и по който св. Иван Рилски е отивал от Бобошево до Рилския манастир, обезпокоени са хората.

107-01-02 ILIQN GEROV VLQVO 728 copyВладимир Геров започна строежа на така наречения от хората „замък” за стотици хиляди левове през миналата година. Христо Бобошевски предполага, че на кариерата на зам.кметския брат работят машините, които строят магистрала „Струма”, и хем строят частния замък, хем той им продава материал от хълма за настилка на магистралата. Природозащитници и жители от Смочево и Бобошево настояват за проблема да се сезира Брюксел, прокуратурата, РИОСВ, екоминистерството, Народното събрание.

Продавачът на череши Христо Бобошевски възмутено заяви: „Такова беззаконие само в община Бобошево може да се случи. Цял баир, без да му мигне окото за природата, смъкна и унищожи Владко, братът на зам.-кмета Геров. Всички жители на общината се възмущаваме от наглостта и безочието, с което се руши уникална природа, и безхаберието на контролните органи. Хората негодуват и искат да се потърси сметка и за големия магазин в центъра на село Усойка, който зам.-кметът Геров даде за жълти стотинки на брат си Владко. Искаме проверка и разследване за случая, а зам.-кметът Геров да бъде отстранен от длъжност. Няма повече да търпим унищожаването и разграбването на природното богатство в община Бобошево”, негодува Христо Бобошевски. Съседи на Христо не пожелаха да бъдат снимани, защото се страхуват.

Христо обаче заяви: „Не ме е страх от тях, цяло Бобошево и законът стоят зад мен, ще се включа и в мащабната подписка за спиране и на другата кариера, която отряза два хълма на града срещу параклиса „Св. Георги” при Бобошево. Вместо в известна природна и туристическа дестинация с многото църкви и манастири, които имаме, чиновници превръщат Бобошево в пустиня”, гневи се Христо. Той сподели, че когато започнал строежът на замъка, хората помислили, че някой милионер от Америка се е върнал и го прави. Шушука се, че при строежа са попаднали на тракийски гробници и около замъка има скални мегалити, които още стоят. „Ползването на техниката, ангажирана по европейската програма в строежа на магистрала „Струма” в полза на частния обект на брата на зам.-кмета ще се види и на сателитните снимки, направени в Брюксел. Ще се види всичко черно на бяло”, убеден е Христо.

Снимките:

1 Христо Бобошевски
2 Хората се притесняват, че в района около строежа на зам. кметския брат са изкоренени много дървета и са застрашени местообитанията на много птици.
3. Илиян Геров

Spread the love