Румен Манов от Кюстендил: Дарих на музея посмъртната маска на Вазов, ръкописи върху агнешка кожа и ръчно правена хартия от 16-и в.

Filed under: Общество |

436 експоната, дарени от кюстендилеца Румен Манов, бяха изложени в музея под Хисарлъка. “С това дарение, освен че обогатява фонда на музея, Манов допринася и за допроучването и представянето на историята на Кюстендил и региона“, каза при откриването директорът на музея в Кюстендил Валентин Дебочички. Сред експонатите са посмъртна маска на Иван Вазов, която е втората след тази, показана в музея му в София. „Купих маската от столичен антиквариат, след което я дарих на кюстендилския музей“, разказа Румен Манов.

Сребърен потир с изключителна изработка, ръкописи на глаголица, направени върху агнешка кожа, и ръчно правена хартия от края на 16-и век и началото на 17-и век. В експозицията е включено и знаме на Битолската смесена гимназия „Иван Вазов“ с надис „Чрез просвета за България“. „Ако един от десет човека се загледа в изложбата, аз ще бъде удовлетворен“, каза още Румен Манов.

Експозицията съдържа стари снимки на видни възрожденски дейци като Иванка и Венета Ботеви, Евлоги Георгиев, Найден Геров. Сред подарените от Румен Манов артефакти е и купена от Париж пробита каска на войник, участник в Първата световна война.

 

Снимката: Румен Манов 

Spread the love