Голата Дупница на левицата

Filed under: Искам думата,Последни |

В БСП най-после разкриха кой петни името на партията

Годината – 2009-а

В този брой акцентираме върху политическите метаморфози, които през годините претърпяват днешните властимащи, като Мая Манолова, Първан Дангов и др. партийни активисти. Точно тогава Първан Дангов даде името на сегашната зам.-шефка на парламента Сестра Галева и изнесе куп факти, уличаващи я в близки отношения с Пламен Галев и Ангел Христов. Сега обаче Мая Манолова смени тактиката. С нейните протекции Първан Дангов зае поста шеф на Областната дирекция на безопасност на храните в Кюстендил. С нов подход зарадва и бившя лидер на БСП в Кюстендил Иво Атанасов, когото натири в миша дупка и му прекрати политическата кариера. С нейното силно рамо Иво Атанасов стана член на СЕМ. Сега и двамата я гледат право в очите и с възхищение. В същия дух Мая Манолова продължава да превръща враговете си в доверени хора.

111-10-DSCN8959 copyБлагодетелите на Дупница излязоха от ареста през юни, но получиха подаръка си чак през ноември. Поднесе им го БСП – партията, за която казваха, че е направила много бели, “ама ако трябва, ще й помогнем”. Помощта изглежда е взаимна, тъй като Пламен Галев и Ангел Христов получиха тези дни един отдавна чакан трофей – главата на бившия кмет социалист – Първан Дангов. Поднесоха им я на тепсия лично дупнишките съпартийци на бившия градоначалник.

111-10-01-StanishevДангов – последното трънче в петите на двамата бабаити, беше партийно гилотиниран чрез санкцията “сваляне на политическото доверие”. Екскметът беше изключен от групата общински съветници на БСП, а само един глас не достигна, за да бъде изхвърлен и от партийните редици. Не че Дангов беше прът в колелото на машината за власт и пари, изобретена в имението в близкото село Ресилово. Ветеринарят не е в състояние да се пречка на знаменитите му собственици поне от края на 2007 г., когато, обкръжен от чужди и предаден от свои, загуби балотажа на местните избори. 111-10--galeviНо за средите, към които Галеви принадлежат, закон Божи e наказанието рано или късно да застигне провинилия се за поука и назидание на околните. Дангов притежава и едно много досадно за стопаните на града качество – обича да говори. Освен него подобен лукс в Дупница си позволяват само двама общински съветници от “Атака”.

Във формални екзекутори на бившия кмет се превърнаха местният партиен секретар на БСП инж. Кирил Ангелов и цялото ръководство на партията в Дупница. Ангелов е известен в Дупница и с новаторския си дух, уловен от местните медии. След като соцръководството се сдобило с компютър, плоският му екран се използвал от председателя за залепяне на бележки, от които да се подсеща за тезисни мисли и ценни цитати от докладите на партийни величия. На пресконференция в клуба на БСП обаче аутокюто било разгадано от репортери и рационализацията се разчула из целия Югозапад.

111-10--kiril angelovНе е ясно откъде инженерът е черпил вдъхновение в последните дни, но този път Ангелов направи публично достояние една от най-строго пазените тайни в БСП – топлата връзка, която влиятелни социалисти поддържат с Галеви. “Единствено аз защитих достойнството на общинските съветници от БСП по време на срещите ни с Пламен Галев и Ангел Христов, направени

 

по внушение на Висшия партиен съвет,

 

още докато Дангов беше кмет”, обяви водачът на дупнишките социалисти. Той конкретизира, че високопоставен представител на Висшия съвет е присъствал на срещата, на която само са се търсели допирни точки за доброто на общината, но тогава имиджът на бизнесмените не бил толкова укорим, колкото сега.

Признанията на Ангелов сконфузиха и председателя на партията Сергей Станишев. “Имате ли представа кой от ВС на БСП може да е отправял внушения за подобни срещи?”, гласеше въпросът, зададен му на пресконференция. “Бих ви препоръчал да прочетете Устава на БСП, където ясно е казано кой какви санкции може да налага”, ни в клин, ни в ръкав отговори Станишев. И ако не друго, така поне разкри методиката, по която ще бъде решаван дупнишкият казус. А именно – чрез заемането на удобната поза на щрауса и свеждането на един сериозен политически въпрос до процедурен проблем.

Реакцията на Станишев потвърди подозренията, че разправата с бившия кмет на Дупница е съгласувана (ако не и поръчана) от партийната централа. Откакто се опълчи на предприемачите от Ресилово, Дангов методично започна да губи доверието на “Позитано”. Разправата започна с изявление на бившия вътрешен министър Румен Петков, който го нарече параноик и приключи логично със знаковото посичане на Дангов при избора за членове на  Националния съвет на БСП. Между тези събития носителят на наградата “Николай Добрев” за най-перспективен млад политик на левицата за 2002 г. загуби и местните избори в Дупница. Своенравният политик все пак стигна до балотаж и получи 41% от гласовете срещу 59% за бившия член на БКП Атанас Янев, загърнат с огърлица от десни партийни абревиатури, зад които прозираха коравите десници на Пламен Галев и Ангел Христов.

Напоследък Дангов критикуваше част от съпартийците си в Общинския съвет, че хем гласуват бюджета на общината, хем участват в изразходването му – кой доставял дограма в училищата, кой имал договор за охрана на реколтата, кой си купил общинска хижа, за да сe развива като хотелиер, кой предоставял юридически услуги на общината. “Предизвикателство е да отстояваш социална политика, при положение че в Дупница управляват едри капиталисти, на които дружно пригласят някои материално зависими съветници социалисти”, заяви екскметът в интервю пред в. “Дума” на 2 ноември, което преля чашата на търпението на съпартийците му.OLYMPUS DIGITAL CAMERA “Ако са хвърлени несправедливи обвинения, общинската организация на БСП има правомощия да излезе с решение”, коментира говорителят на партията Корнелия Нинова и съобщи, че съветниците от БСП в Дупница са се обърнали към съответния орган, който да ги провери за евентуален конфликт на интереси. Едва ли има съмнения до какви изводи ще стигнат проверяващите, като се има предвид, че визираният от Нинова орган е Комисията по етика към Общинския съвет в Дупница.

Лукавството на “Позитано” развърза ръцете за окончателна разправа с Дангов на местен терен. За броени часове срещу бившия кмет се стовари

 

съдебно цунами от 25 дела,

 

заведени от общински съветници от различни партии, подкрепящи управлението в Дупница. Пет от тях са подписани от негови съпартийци. Тъжителите, сред които е и самият председател на Комисията по етика Явор Тодоров, са се почувствали засегнати от изявления на Дангов, че Общинският съвет в града е частен. С подобни съдебни искове бе притиснат и собственикът на таксиметрова фирма Пламен Миланов – основен свидетел в процеса срещу Галев и Христов, обвинени в изнудване и организиране на въоръжена престъпна група.

Предстоящите процеси в Дупница може би ще заинтересуват не само местните кибици, но и всички партийни централи. Защото евентуално осъждане на Дангов и Миланов ще отвори врати за политическо стълпотворение пред съдебните зали, а сред бъдещите обвиняеми ще се наредят стотици обществени фигури от различни цветове, които през последните години са заявявали публично, че даден град се е превърнал в частен.

Случаят “Дангов” вече роди един прецедент – няколко членове на Изпълнителното бюро на БСП оповестиха в интернет, че не приемат за справедлива наложената санкция на съпартиеца си. Признанията дойдоха, след като членове на социалната мрежа “Солидарна България” ги засипаха с апели във фейсбук да вземат отношение по случая. “Отвратен съм от отношението към Първан в Дупница! Сигурен съм, че това е инспирирано и дирижирано отвън, от София. Всичко това му се случва само защото дръзна да каже някои истини на глас”, написа председателят на БСП – Сливен Мартин Славов. След изявленията на Станишев и Нинова обаче всичко си дойде на мястото и виртуалната реалност отстъпи място на реалполитиката. А у все по-малобройната публика на червените спектакли остана усещането, че само две седмици след като БСП си зацапа лицето с фалшифицирания избор на Изпълнително бюро, сега лъсна и голата Дупница на партията.

 

Каре:

Посочиха вратата и на писател

Година преди Дангов сурова партийна санкция сполетя и един писател. Живеещият в Казанлък Веселин Стоянов бе изключен от местната организация на БСП по формалната причина, че е забавил плащането на членския си внос. Известили го за решението пред вратата на партийна конференция, в която не бил допуснат да участва. “Истината е, че тук са събрани няколко бандити в партията, които са решили да правят каквото си поискат”, казва Стоянов. Преди да бъде изключен от БСП, той повдигал въпроси, свързани с бизнеса на председателя на Общинския съвет в града Васил Самарски, собственик на местна телевизия и радио. Стоянов твърди, че общинарят притежава незаконно гробищния парк в града заедно със сестра си. Освен общинар от БСП Самарски е зам.-председател на Националната комисия за етика в електронните медии и почетен член на Съюза на погребалните фирми в България. По ирония на съдбата изключването на Стоянов от БСП съвпадна с удостояването му с голямата награда на Съюза на българските писатели за 2008 г.

 

Снимки:

1 Мая Манолова и Първан Дангов

2 Сергей Станишев

3 Братя Галеви

4 Кирил Ангелов

5 Мая Манолова и Иво Атанасов

 

Spread the love