10-те най-замърсени градове на планетата

Filed under: Свят |

Положението в тези населени места вече е критично

111-20-01-2. Уланбаатар, МонголияНа нашата планета има опасно замърсени райони, които съсипват природата и здравето на населението. В тези 10 града положението е вече критично.
Това са 10-те най-замърсени градове в света:

10. Ла Ороя, Перу
Американската компания Doe Run замърсява града от 1922 година. Мините и изхвърлянето на боклук в района застрашават здравето на населението от 35 000 души. 99% от децата, родени в региона, показват признаци на отравяне с олово. Голяма част от тях не доживяват до 6-годишна възраст. Замърсяването е най-вече със серен диоксид, олово, цинк и боклуци. Дъждът разнася серния диоксид и трови съседните джунгли.

111-20-01-7. Ню Делхи, Индия9. Вапи, Индия

Вапи е индустриален град в Индия. Тук има 50 завода за химически торове, бои и лекарства. Освен това има около 1000 малки работилници, които също произвеждат пестициди и подобни препарати. Нивата на живак в района са с 96 пъти над нормата.

8. Норилск, Русия

Снегът тук става черен още преди да докосне земята. Градът е основан през 1935 година, когато е бил трудов лагер. Тук днес е един от най-големите комплекси за топене на тежки метали в света. В резултат на това в града се регистрира най-токсичният смог в Русия. Въздухът е замърсен със серен диоксид, тежки метали като никел, мед, кобалт и др. Това застрашава здравето на 134 000 души. В радиус от 40 км не расте нито едно стръкче трева! Всеки ден във въздуха се освобождават 4 тона метали. 16% от новородените умират, а възрастните страдат от респираторни заболявания и рак.

7. Ню Делхи, Индия

111-20-01-8. Норилск, РусияСчита се, че въздухът в Индия е сред най-лошите в света. За последните 30 години броят на автомобилите в Ню Делхи се е увеличил от 180 000 на 3.5 милиона. Населението е около 10 милиона души. Основен замърсител обаче са фабриките за горене на въглища, които създават 80% от смога в града. Ню Делхи бе обявен за града с най-високо съдържание на малки частици в кубичен метър от СЗО – 198 микрограма, макар че Индия отрича.

6. Лахоре, Пакистан

Замърсяването на въздуха е основен проблем за Пакистан. Във втория най-голям град в страната ситуацията е особено тежка. В града винаги има мъгла и се кара с фарове за мъгла целогодишно. Тук има над 700 фабрики, които допринасят за замърсяването.

5. Сумгайт, Азербайджан

През 2006 година бе обявен за най-мръсен град в света от Института „Блексмит”. Много деца се раждат с малформации и умират в ранна възраст, като тук има дори „бебешко гробище“. Някога градът е бил център на химическата промишленост в СССР. Тук е имало 40 завода за гума, пестициди и др. Смъртността е с 50% по-висока от средното за страната. Децата страдат от сериозни генетични заболявания.

4. Дзержинск, Русия

Някога тук са се произвеждали химически оръжия. Над 300 000 души са били изложени на токсично замърсяване. Между 1930 и 1998 година в района са изхвърлени над 300 000 тона химически отпадъци, сред които някои от най-опасните невротоксини, познати на човека. Водата в почвата е замърсена с около 200 опасни вещества. Средната продължителност на живота тук е 42 години! Смъртността надвишава раждаемостта с 260%.

3. Линфен, Китай
Ако прострете прането си навън, то ще почернее бързо. Хълмовете са осеяни със законни и незаконни мини. В покрайнините на града има стотици фабрики, рафинерии и мини. Да прекарате един ден в този град, е равносилно на това да изпушите три кутии цигари.
2. Уланбатор, Монголия

Не само че това е най-студената столица в света, но е и вторият най-замърсен град. Малките микрочастици на куб. метър са 279.

По-голямата част от населението от 1.2 милиона души живее в гета. Всички се отопляват на въглища и през зимата пушекът е непоносим. Един от всеки десет смъртни случая се дължи на замърсяването.

1. Ахуаз, Иран

Това е най-замърсеният град в света според СЗО. Тук се произвежда по-голямата част от петрола на Иран. Тук е три пъти по-мръсно отколкото в Пекин. Населението е 1.2 милиона души. В този град е най-ниската средна продължителност на живота в страната.

Spread the love