Вдигнаха голям трибагреник в местност с антично укрепление над Крупник за 24 май

Filed under: Благоевград |

114-08-02Националният ни трибагреник се вее на 12-метров пилон в местността Градище в полите на Малешевската планина. Българското знаме се вижда от Крупник, даже и от съседните села Полена и Черниче. В навечерието на 24 май инициаторите на това патриотично дело заедно с кмета на Крупник Григор Дуев и общинския кмет Апостол Апостолов направиха ритуално издигане на българския трибагреник.

Мястото е избрано неслучайно. В местността Градище над селото има антично укрепление от римско време. „Това е място, пропито с история, и затова решихме, че е най-подходящото да издигнем българското знаме. Освен това местността е на хълм над селото и знамето се вижда отвсякъде”, казва кметът на Крупник Григор Дуев.

Идеята на местните не е отскоро. Още миналата година, за националния празник, инициативни от Крупник са побили пилон, кметът осигурил и знаме. Но пилонът не бил достатъчно висок, нито пък знамето достатъчно голямо. И тази година за 24 май направиха корекциите. Националният флаг е 15 кв. м, по 5 квадрата за бялото, зеленото, червеното…

 

Spread the love