Стотици роми се изсипаха в дупнишкото Механо да гласуват в последния момент, заради опашката удължиха изборния ден: Възрастна ромка нахакано излъга за изборното цунами: Брахме череши в село Диляво! Лидерът на махалата Стоичко Стоичков: Гласуваме за БСП, за нас днес е празник!

Filed under: Дупница |

Сред гласоподавателите бе пасторът на Българската божия църква «Емануил» Методи. Депутатът Иван Ибришимов също бе в района. Свидетел на цирка стана Камен Христов от ВСС

114-01-------P1290458 copyЦялата ромска махала “Каваклия” се изсипа в края на деня в ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов” (Механото) в Дупница, за да гласува. Сакати възрастни хора, подпиращи се на бастуни, млади и стари се появиха като изборно цунами пред училището. „Гласуваме за БСП, няма какво да крием. Решихме да дойдем всички заедно. За нас днеска е празник”, каза Стоичко Стоичков. 114-01- copy„Това е нашият лидер”, посочиха го пред репортер на „Вяра” останалите. Заради натрупалата се опашка се наложи изборният ден в една от секциите в училището да бъде удължен. Бабичка, която едва се движеше, подпирайки се на бастун и подкрепяна от по-млада жена, бе пуснала бюлетина малко след 19 часа. По същото време към секцията се бяха запътили майки с пеленачета. Свидетел на стълпотворението стана представителят на Висшия съдебен съвет Камен Христов, който е дупничанин и е израснал в съседната на ромската махала. 114-01-------P1290478 copyРомите се ядосваха на въпросите на журналистите от всички местни медии, които ги питаха за какво са гласували и защо толкова късно са отишли до урните. Сред мургавите гласоподаватели бяха почти всички от Българска божия църква „Емануил” начело с пастора Методи. „Бяхме на работа, затова дойдохме сега”, нахакано излъга жена на пенсионна възраст. 114-06-DSC00118 copy„В село Диляво са брали череши. Така ми казаха”, допълни чакащата на опашката, след като репортер на „Вяра” й обясни, че повечето от ромите са безработни, денят е почивен и такова село няма. В района имаше солидно полицейско присъствие, забелязан бе и депутатът от „Коалиция за България” Иван Ибришимов. 

Снимките:
1 Част от гласувалите в края на изборния ден.

2 Камен Христов от ВСС стана свидетел на стълпотворението за гласуване в последния момент.

3 Немощна баба бе дотопуркала с бастуна, за да гласува.

4 Гласуваме за БСП, каза Стоичко Стоичков (вляво).

Spread the love