Омбудсманът Константин Пенчев: Искам незабавна проверка на случая във „Въгледобив Бобов дол“, потресен съм, че унижават миньорите и им плащат в купони за храна от празни магазини

115-03-81Омбудсманът Константин Пенчев поиска незабавна проверка от Главната инспекция на труда в мините в Бобов дол. В препоръка, изпратена до директора на Изпълнителната агенция „Главна инспекция на труда”, с копие до министъра на труда и социалната политика, Пенчев напомня за множеството материали на печатни и електронни медии, чрез които българската общественост в последните дни стана свидетел на безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол. В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

51-10-81 KOVACHKI„Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят” – пише в писмото си Константин Пенчев. Той допълва: „Като омбудсман – висш конституционен орган, посветен на застъпничеството за правата и свободите на гражданите, съм потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници. Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство. Порочната практика с купуването на изборни гласове трябва да спре веднъж завинаги”. Припомняме, първо в. „Вяра” писа, а след това и от „Нова” направиха репортаж със скрита камера във „Въгледобив Бобов дол” как работниците бяха инструктирани да гласуват на евроизборите. Откакто Христо Ковачки е станал собственик на мината, се гласува под строй, споделиха дни преди изборите работници. Всички миньори са получили по 50 лева, като парите са преведени по банков път по сметките им. В района е много трудно да си намериш работа, а основният поминък е в мината. Хората се страхуват да говорят, защото могат да загубят работата си. Работниците в мината получават ваучери за храна, но магазинът, от който пазаруват, е празен и така на практика те губят парите, тъй като няма какво да си купят.

Снимките:
1 Константин Пенчев

2 Христо Ковачки

 

Spread the love