СДВР повдига обвинение срещу привърженик на ГЕРБ от Гоцеделчевско, негови съидейници готвят протест: До 5 г. затвор заплашва 53-г. Иван Керезиев от с. Мусомища за бутане на загражденията пред парламента миналата година

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

От 15 г. работя в Гърция, там се чупят витрини, палят се магазини и се нанасят щети за милиони евро, но подобно преследване няма, твърди гастарбайтерът

D:DCIM108MEDIAIMG_0341.JPGСДВР повдига обвинение по чл. 325 от НК на 53-годишния Иван Костадинов Керезиев от гоцеделчевското село Мусомища за неспазване на обществения ред по време на протестите пред парламента през месец май миналата година. Тогава се стигна до размирици и група мъже се опитаха да махнат железните заграждения.

Четирима бяха обвинените от Мусомища за участие в безредиците, но 1 г. по късно единствено на Костадин Керезиев, който е ревностен привърженик на ГЕРБ, е повдигнато обвинение, според което го заплашва присъда от 2 до 5 г. затвор.

„Аз не мога да разбера каква точно е вината ми, че съм отишъл да протестирам, че съм изразил недоволство срещу хората, които не искам да ме управляват. От 15 г. работя в Гърция и съм наблюдавал там десетки протести, при които се чупят витрини, палят се магазини и се нанасят щети за милиони  евро, но подобно преследване и заплахи за затвор не видях. Гърция е демократична държава като България, но законите там са коренно различни от нашите”, заяви Керезиев, който представи призовката си в ГЕРБ – Гоце Делчев и потърси защита от депутата Георги Андонов и адвокат Костадинка Богданова, която е общински съветник в ОбС – Гоце Делчев.

Керезиев е бил викан веднъж на разпит в СДВР в качеството му на свидетел, затова му дошло като гръм от ясно небе, когато получил призовка, според която имало вече изготвен обвинителен акт срещу него и го призовават да се яви за разпит и връчване на документите по обвинението. Керезиев вчера трябвало да се яви в СДВР – София, но помолил разследващия полицай за отсрочка от няколко дни, за да се консултира с адвокат, тъй като не бил наясно какво гласи  членът, по който му е повдигнато обвинението, както и да потърси защита и свидетели. „Това само в нашата държава може да се случи, ще ме осъдят да лежа в затвора от 2 до  5 г. само защото съм дръзнал да протестирам. България да не би да е овчарник, та да ни заграждат с железни огради. Протестирах именно заради тези железни ограждения, които като гледах по телевизията в Гърция. Освен срам изпитвах и голямо недоволство, затова отидох в София да протестирам. Аз и семейството ми не сме лишени от нищо, 15 г. работим в Гърция, построихме къща, обзаведохме я, пари си имаме, но като гледам как живеят хората тук, как мизерстват и какви  унижения търпят, не мога да се примиря с това. На протестите големият проблем беше с железните заграждания, когато полицията ги махна, приключиха и проблемите ни с униформените”, коментира Иван Керезиев, който заяви, че на 2 юни ще се яви в СДВР с адвокат и журналисти.

Вчера стана известно, че в селото на Керезиев и в Гоце Делчев негови приятели и съидейници се организират за протест пред СДВР на 2 юни.

 

Снимкaта

1 Иван Керезиев

Spread the love