Шокиращи разкрития за началника на научно-техническата лаборатория към ОДП- Кюстендил: Бивши полицаи вадят на светло кирливите ризи на Александър Александров, пие като хамалин, псува, налита на колеги, злоупотребява със служебно положение

Filed under: Дупница,Кюстендил |

Станко Кацарски: По време на платения си отпуск през лятото на 2011 г. изминава със служебната си кола 2610 км и изразходва гориво за 726 лв., докато в същото време част от полицейските коли стоят на трупчета, защото няма бензин

Тодор Василев: С коли на полицията кара работници и материали в двата си цеха в Лозно и Кюстендил, не е декларирал 3565 лв. като вещо лица, а това е престъпление от общ характер

Александров дава на криминално проявения Валери Йорданов да кара полицейска кола, а е хващан 50 пъти да управлява с алкохол

Шефът на НТЛ Александър Александров: Не се занимавам с клеветници, съдът ще реши всичко

Digimax A50 / KENOX Q2Бившите полицаи Станко Кацарски и Тодор Василев осъдиха началника на научно-техническата лаборатория към ОДП- Кюстендил Александър Александров, който ги напада пред дома на Василев. Освен че са спечелили съдебната битка, двамата правят шокиращи разкрития за злоупотреби на Александров със служебно положение и схема, по която той е покровителстван от своите началници. Станко Кацарски е бивш началник на научно- техническия отдел. Digimax A50 / KENOX Q2Под негово ръководство са се оформили всички нови кабинети, които и сега са в непроменен вид. За висок професионализъм, вместо до 55 години, е оставен на работа до 57 години. Ето какво разказа Станко Кацарски в редакцията на „Вяра”: „Внесохме жалба в съда срещу Александър Александров – един пияница, който е началник в научно-техническа лаборатория в ОДП-Кюстендил. На публично място пред дома ми той ни нападне мен и приятеля ми Василев, нанесе ни удари, блъсна ме и паднах на земята, наложи се да викаме линейка. Дълги години за съжаление поддържах приятелство с него. Digimax A50 / KENOX Q2Но сега скъсах, изтрих го от телефона си, не исках да имам никакъв контакт с него.

Аз взех Александров в службата, обучавах го, изградих го като специалист, но той формира в себе си изключително неприемлив и нагъл характер. Псувал ме е на публично място.

Случайно веднъж се срещнах пред поликлиниката с приятеля си Тодор Василев и той ми разказа, че Александров всяка вечер ходи в една кръчма в Пиперков чифлик и се запива като хамалин. Една вечер в пияно състояние Александров го попитал дали има познат в НТЛ, дългогодишен началник на службата. След това започнал да псува по мой адрес и наговорил много обидни неща за мене. След този случай реших да не мълча и пуснах жалба до министерството, в която сигнализирах за неговите деяния.

124-12-81 SAMO DJOGLEV I RIZOVAАз съм специалист по графология. След приключването на едно дело в Дупница ме викнаха да взема призовка за друго дело. Казах, че не мога и те ме помолиха да посоча друг специалист. Имам хора, които съм обучил добре и знам, че ще свършат работа. Не посочих Александров, защото не успях да се свържа по телефона с него, за да го предупредя. Посочих друго момче. Обаче то не фигурирало в списъка с експертите и назначали Александър. Когато той видял, че не съм посочил него, а другото момче, ми се обади и ми каза, че скъсва с мен. Тогава се ядосах, изтрих го от телефоните си и не исках да имам повече работа с него. След разрива в отношенията ни са последвали сцените в кръчмата и ругатните му по мой адрес.

Ние знаем много нелицеприятни неща за Александър Александров – присвоявания на обществени средства, злоупотреби със служебни коли и др. – и решихме да опишем всичко в жалба до Министерството на вътрешните работи. Жалбата сега е в районния съд в Дупница.

Digimax A50 / KENOX Q2От министерството ни отговориха, че всичко, което е изнесено в жалбата, е вярно, той ще бъде дисциплинарно наказан и даден на прокуратурата. Да, но някоя голяма клечка в министерството не пожела това да стане и го покри. Така, вместо да бъде наказан, получихме отговор от Областната дирекция на МВР в Кюстендил, че не е извършено никакво престъпление от Александров. А в МВР има доклад от 6 тома с цели 670 страници по делото, което е в съда в Дупница. Нашата цел е да разпространим данни от преписките и справките, прикрепени към делото, за могат всички да видят какъв е този човек, който в момента се води на работа в Дупница като някакъв инспектор, но дори не знае къде е Дупница. Той лежи и му плащат заплата, без да работи. Ако работи нещо, не е по досъдебни дела, а само за районен или окръжен съд, където се взимат пари.

За периода 01.08.2011 г. до 19.09.2011 г. по време на платения годишен отпуск Александров изминава със служебна кола 2610 км, като изразходвал служебно гориво на стойност 726,97 лв. Върнал ги, но за това престъпление кой плаща? Излиза, че когато полицията няма бензин, за да си върши работата, той си ходи по Бургас и къде ли не на почивки със служебната кола”.

Тодор Василев е с 30 г стаж в МВР. Завършил е висша специална школа в академията на МВР и после право. Пенсионирал се като началник-група охрана в Септо СОТ. Познава добре нормативната база на МВР и вътрешните правила. Категоричен е, че не заслужва такова отношение от страна на МВР, което защитава човек като Александър Александров. Ето какво разказа Тодор Василев в редакцията на в. Вяра: „Аз съм свидетел по делото. През 2012 г бях нападнат пред дома си от Александров, беше пиян. Той има два цеха, дърводелски в село Лозно и стъкларска работилница в Кюстендил на булевард „Раковски”. Публична тайна е, че със служебни коли на полицията той кара свои работници и материали, карал е дограма. Използва три коли – ВАЗ „Нива” и два буса, обозначени с надпис „полиция”. Доставя дървесина за работилницата и дограма за клиенти. Колите по цял ден се движат по негова работа. В същото време дирекцията и кметът на общината се борят да осигурят бензин за полицейските коли, а той си използва колите по своя линия.

Наглостта на този човек няма граници. Получава от държавата заплата, сестра си уреди в паспортна служба, жена му е в районния съд в Кюстендил. Другото, от което печели, без да има право, това са тапиите за вещо лице. Вписва се като вещо лице в списъка в Кюстендилския окръжен съд, без да декларира това обстоятелство пред МВР, макар законът да го задължава. Само за това нещо трябва да го уволнят. Отделно е изкарал 3565 лв. като вещо лице, които не е декларирал като доход в декларациите си за 2011 и 2012 г. За това по Наказателния кодекс се образува наказателно производство, т.е. държавата го разследва за престъпление от общ характер, че в официалната си декларация той е укрил факти. Вероятно този доход не е деклариран и пред НОИ. Ние попитахме НОИ и ни отговориха, че това е информация, която не могат да ни предоставят. Но това е основание за уволнение, ако е укривал информация пред НОИ, укрива доход от държавата.

Той подправя проби за алкохол. Ние искаме да се провери как, след като патрулът е хванал някой с алкохол с дрегер, как после в лабораторията кръвната проба се оказва отрицателна. Говори се за няколко десетки лица, които са спасени по този начин. Имало е и провалени досъдебни производства в прокуратурата. Няколко пъти се случва, че на дрегера се показва наличие на алкохол, а в лабораторията няма нищо. Уредът не може да се манипулира.

По повод нашия сигнал до министъра на вътрешните работи беше извършена проверка от комисия на МВР, която беше от 5-има души, по-късно дойдоха още двама от София. Разследван е за една година и проверката установява изразходвано горивото за 2500 лв. само за една година, а не за 5 г., както е по правило. Аз казах на комисията, че в полицията има дневник и там се пише къде е ходила всяка кола и за какво произшествие е била извикана. Те сравняват това, което е писал в книжката, и се вижда, че има разлика. Това означава, че той трябва да плати не 2500, а поне три пъти повече за една година. На едно място в справката пише, че в Илинден имало произшествия, но той там не е ходил. Други са ходили. Той обаче пише, че е ходил. Не 2500 лв., сигурно 25 000 лв. трябва да плати.

Ако се погледне реално, Александър Александров изобщо няма работа. Освен това не е изчислена амортизацията на автомобилите – масло, гуми… има си таблица. Да не говорим за попълване на документ с невярно съдържание. Това отново е престъпление. Пратихме писмо до Главна прокуратура, за което той трябваше да бъде уволнен още юли – август по-миналата година. А от тогава досега, повече от 15-16 месеца, той продължава да получава заплата. На директора Джоглев той му е направил цялата дограма вкъщи, но обяснява с половин уста „не е вярно”. А това го чух от Ясен Кънчев Исионов, работник на Александров. „Днес монтирахме с Александров дограмата на Джоглев в Лозно”, каза Ясен. На следващия ден Александров за наказание го уволни, защото такива работи не се говорят на висок глас.

Как служител на МВР ще има собствени работници? Ние му казахме на Джоглев, че го укрива. Казахме му и за криминално проявения Валери Йорданов – човек на Александров, който е хващан над 50 пъти да кара след употреба на алкохол, кара в цеха. Валери Милчев Йорданов е абсолютен алкохолик, издигнат в ранг на служител на полицията. Именно от него тръгна скандалът. Той живее срещу мене, Александров го покровителства. Работи в неговата фирма и не само го разкарва с неговите коли, но Александров му дава да кара и служебните. Виждал съм го зад волана на колата на лабораторията. Виждали са го и други хора. А Милчев няма право да кара служебна кола, не е служител на МВР. Той псува катаджиите, но има гръб. Само за това трябва да уволнят Александров

Нека обясни защо е дошъл на 20 януари през работно време с група от двама души да ни напада нас двамата пред дома ми. Много пъти съм задавал тези въпроси и пред директора и пред МВР. Отговор няма.

Направи се проверка на Александров, но само за една година и само за Кюстендилско, а той е ходил и в Благоевградско. Имаме доказателства, че е правил това през служебно време и със служебни консумативи. С тази кола той ходи в Петрич на 2 март 2012 г. в Петричкия районен съд, което струва на ОДМВР-Кюстендил 105 лв. Практиката е друга. Съдът дава заявка на МВР, МВР прави справка и парите се удържат. А той с обучения от държавата си върши работа през работно време.

Никой не търси сметка на Александров, защото той на всички началници е правил големи услуги. Не е само дограмата. Аз съм бил началник в НТЛ. Когато някой негов началник му се обади, че негов приятел е употребил алкохол, след това се оказва, че той не е употребил алкохол. Александров оправя нещата.

Не е имало директор, на който Александров да не е направил дограма вкъщи. На Чавдар Караджов той е направил всичко – врати, прозорци сменил, гардероби. И като някой от началниците се обади, че негов човек е закъсал, той оправя. Така ги е вързал. Ако го уволнят, той ще каже на Джоглев колко хора е спасил. Има случай дрегерът показва едно, а химичната проба друго. Ако дрегерът не е изправен, се носи да се калиброва. Ако тази германска техника не е работила, това означава, че всички, които са потърпевши, трябва да бъдат оневинени. Не може на 5-има души да покаже алкохол, на трима – не. Дрегерът изкарва разпечатка. Пише дата, минута, секунда. Когато ме нападна, той беше пиян, а го изкараха трезвен. Искаме да ни се предостави разпечатка от дрегера. Но няма, защото не са я правили, а са пратили кръвната проба в НТЛ.

Александров е в конфликт на интереси. Според Наредба №30 на МВР, Министерство на здравеопазването и транспорта пробите от Кюстендил, Перник, Благоевград и София-окръг се пращат задължително във ВМА или в болница „Света Анна”. Законът забранява, а те я пращат в НТЛ, където той работи, и пробата е отрицателна. Така го укриха. От МВР той трябваше да бъде уволнен за 4 неща и срещу него трябва да се водят дознания. Вместо това той се води, че работи в научно-техническата лаборатория, а всеки ден си е в работилницата.

Осъдиха го и да ни плати разноските, но нищо не плати. Балабанов и Ильова са ни адвокати.

Някой в МВР потулва нещата. Писахме два пъти, ще пишем отново да си довършат проверката. Тази проверка, която обхваща материал 663 листа плюс три диска, е непълна. Но това, което е установено, трябва да се изпълни.

Какво направи проверяващата комисия? Говорим за справка 2623 от 09.05.2012 г. на Инспектората на МВР. На стр. 7 пише, че на Йорданов не трябва да се вярва. Точно обратното постановиха от окръжната дирекция на МВР. Дадоха вяра на Валери Йорданов и на Ясен Кънчев, който е неграмотен.

Александър Александров два пъти ни напада, но втория път го укриха, изкараха, че не е бил там. Много служители от полицията в Кюстендил и от районната прокуратура са против Александров. Има само две прокурорки от общо 14, които са на негова страна – Светлана Ризова и Радостина Стоянова – тя беше наблюдаващ прокурор с Вангелия Костова укриха всичко – не е бил пиян.

Бях със свидетел при Костова и адвоката Любчо. Питахме я защо е изпратила пробата в НКК, след като има изрична наредба, а освен това има конфликт на интереси. Александров е на подчинение и на областната дирекция, и на НКК. Търсим кой е направил пробата и дали е негов човек. Иначе излиза, че Александров сам си е направил пробата. Укриха го за алкохола, укриха за нападението, от там той доби кураж и завежда дела срещу нас. Светлана Ризова веднага реагира и образува служебно дело, но няма куража да внесе делото. Ходихме с адвокат, поставиха се въпроси, на които почти не е реагирано. Накрая се е опитала да излъже друг прокурор, за да внесе той делото в съда. Всички прокурори са дали отвод, дори тя. Делото се прехвърля в Дупница. Съдиите бяха наясно защо се прехвърля делото при тях и дават постановление, че е прекратено. Всички го връщат, нека се справи Ризова. Тя беше постъпила доста подло към един прокурор. Излиза в отпуск и го помолила да внесе делото с обвинителен акт. Той обаче размислил, изчакал да се върне Ризова и я оставил тя да го внесе, това е публична тайна в Кюстендил. Много хора от съда, прокуратурата и полицията мразят Александров. Знаят обаче кои са му покровителите. Безобразията, които прави, това е един феодал.

На първа инстанция мен и Станко Кацарски ни оправдаха. Очакваме това да стане и на втора инстанция. Сагата продължава, като аз съм завел дело в Перник. Делата се гледат в Радомир, Перник, Дупница, Кюстендил, защото някои прокурори и съдии са се усетили много късно и играят по свирката на Александров. Някои от тях са гледали и негови дела. Сега усещат, че става много напечено. Той използва шефовете на полицията, част от прокурорите, част от съдиите.

Образуването на служебното дело целеше да ме смаже. Ако се докаже, че тогава е употребил алкохол, докторът от спешния център признава, че е бил пиян, комисията от МВР прави проверка, отиват при него и той казва, че това, което е написано, е вярно, че има алкохол. Нашите показания също струват. За управление на МПС сред употреба на алкохол – уволнение, за нападение над гражданин – уволнение, за използване на служебна кола в работно време за лични цели – уволнение. Само за това си деяние той има три пъти уволнение. Комисията установи, че ни е обиждал. Защо тогава още не го уволняват?”.

Людмил Минчев – свидетел и потърпевш от нападението: „Към мен се обърна с обидата „ей, боклук”. Дойде и ме ритна по краката. Качва се в колата, прави завой, изскача и изрита Тодор Василев, тогава ме хвана мен и ми каза: „Боклук, ти видя ли нещо? Хайде да те водя в полицията”. Тодоров му каза, че няма правомощия, ще се обади в полицията и той избяга. И от тук започна укриването. Пълно безобразие”. Шефът на НТЛ Александър Александров бе потърсен за коментар по повод отправените обвинения. Ето какво заяви той: “Много добре са ми известни тези хора, те не правят нищо освен да водят клеветническа кампания срещу мен от 3 години”, такава бе позицията на Александър Александров, началник НТЛ, по повод обвиненията за злоупотреби, отправени от бившите полицаи от Кюстендил Тодор Василев и Станко Кацарски.

Шефът на Криминалистичната лаборатория заяви, че ще говори едва когато приключи съдебната сага. “Искам да ме разберете правилно. Съдът е този, който е компетентен, едва след като излезе с решение, тогава можем да коментираме каквото и да било”, коментира Александров, отказвайки да изслуша докрай поредицата от неща, за които сигнализираха в редакцията Тодор Василев и Станко Кацарски.

Снимките:
1 Тодор Василев, Станко Кацарски и приятелят им твърдят, че Александър Александров стои на поста въпреки нарушенията, защото сменя дограми без пари на началниците и прави ремонти по домовете им.
2, 3 и 5 Бившите полицаи свързват името на Александров и на съпругата му като участници във фирма за дограма и дърводелски цех.

4 Комисар Георги Джоглев и прокурор Светлана Ризова

Spread the love

Коментар за: Шокиращи разкрития за началника на научно-техническата лаборатория към ОДП- Кюстендил: Бивши полицаи вадят на светло кирливите ризи на Александър Александров, пие като хамалин, псува, налита на колеги, злоупотребява със служебно положение

  1. Тези двамата винаги са в ценъра на раздора – Т.В. и Ст.К. Чудно защо ли?

    аз
    2014/юни/17 at 23:59 PM