Янаки Стоилов: БСП е удивена от решението за „Южен поток“

Filed under: България |

Според заместник-председателя на БСП е неуместно, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори

127-18-01-655-402-ianaki-stoilov (1)Българската социалистическа партия е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта „Южен поток“. Това каза в интервю за ИТАР-ТАСС заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по външна политика в Народното събрание Янаки Стоилов.

„Решението, което беше обявено в неделя от премиера Пламен Орешарски, смущава. По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно „Южен поток“ при изпълнение на изискванията на Европейския съюз“, заяви Стоилов. „Но очевидно този проект стана заложник на геополитическите интереси. От страна на правителството беше необходимо да отстоява по-твърдо националните интереси“, смята той.

Според заместник-председателя на БСП е „неуместно, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори“. „Тези въпроси засягат пряко ЕС, България и Русия и именно тези страни са длъжни да обсъждат възникващите проблеми“, счита Стоилов. „Още повече, че буквално ден преди това се проведе среща на министри и депутати, на която бяха обсъдени въпросите за строежа на „Южен поток“ и възможно прекратяване на проекта дори не беше разисквано“, допълни той.

Стоилов не се ангажира с прогноза за развитието на ситуацията. „Не мога да дам прогноза, тъй като сега под въпрос е самата система на държавно управление и способността на правителството да продължи своята работа“, заяви заместник председателят на БСП. Според него сега страната „навлиза в нов етап на своето развитие и е невъзможно прогнозирането на българската вътрешнополитическа ситуация“.

 

Spread the love