Математическата гимназия №1 на зрелостните изпити с резлтат 5,30: Хванаха Теодора Валентинова от Кюстендил да преписва на матурите, провали следването си в Софийския университет

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Абитуриентката влязла в престижния ВУЗ с проект за птицеферма, без изпит, гимназисти: Резултати се купуват срещу 150 лева

130-05-81  Stela MicovaАбитуриентката от ПГИМ “Йордан Захариев” в Кюстендил Теодора Валентинова, която влезе в Софийския университет без изпит с проект за птицеферма, бе хваната да преписва на матурите и провали студентстването си. Първенец на матурите с най-добър резлтат от 5,30 в областта се оказа Математическата гимназия в Кюстендил, обяви директорката на  Регионалния инспекторат Стела Мицова. Веднага след тях се нареждат абитуриентите от дупнишкото школо “Христо Ботев” с 4,92, а на трето Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” в Кюстендил с 4,87. Четвърти в класацията на РИО са СОУ “Св. П. Хилендарски” – Дупница – 4,86 и на пето  икономистите от ПГИМ “Йордан Захариев” в Кюстендил  с 4,75. На опашката по оценки са  ПГ по лека промишленост и облекло “Владимир Димитров-Майстора” и ПГ по селско стопанство “Св. Климент Охридски” в Кюстендил със среден успех 2,88 и 3,14.

От явилите се на изпита ученици отлична оценка са изкарали 15%, 35% имат добър, много добър 25%, среден 18% и слаб – 7%, сочи статистиката на просветния инспекторат.

Средният успех по задължителната матура по български език и литература в областта е добър 4,30. Най-добре са се представили зрелостниците от ПМГ – със среден успех 5,17, следвани от Гимназия “Христо Ботев”- Дупница с 4,97; ПГ по икономика и мениджмънт-Кюстендил – 4,84 и Езикова гимназия Кюстендил – 4,83.

Средният успех в областта от втората задължителна матура е 4,27, като по най-предпочитаните география и икономика е 3,93; биология и здравно образование – 4,46 и философски цикъл – 3,85. Квестори хванаха ученичка от ПГИМ “Йордан Захариев” да преписва по философия. Това ще й излезе през носа, тъй като още през зимата била приета студентка в Софийския университет без изпит. Момичето се класирало на първо място на национално ниво на олимпиада по биология, разработвайки проект за птицеферма. Първенството й осигурило входа за ВУЗ без приемен изпит.

Зрелостници пък твърдяха, че много от учениците дори си купили резултатите от матурите по български и математика. Мизата вървяла срещу 150 лева.

Пълните шестици (6,00) по български език и литература са 7 на брой, по математика – 24 и по биология и здравно образование – 18. Преподавателката по биология от ПГИМ Силвия Петрова изрази задоволство от постигнатото по предмета й. “От училището 13 ученици се явиха на държавен зрелостен изпит и постигнаха отличен 5,50.

Снимката: Стела Мицова – началник на РИО на МОН

Spread the love