100 ромски семейства ще ползват законно ток в Самоков, съветникът Мартин Мартинов: Край с енергото на Пиже

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Децата, които се задушиха в стаята си, са живеели на свещи, нашите роми рискуваха да им се случи такова нещастие с години, каза представителят на „Евророма”

130-04-81  IMG_2031 copy100 домакинства от ромския квартал в Самоков сключиха договори с ЧЕЗ и вече ще ползват законно ток. Вчера стартира процедура по узаконяване на електропотреблението. Според слуховете досега електроподаването се осъществяваше от частното енерго на Пиже и Водката. Ромите плащаха по 20 лв., парите потъваха, а токът се крадеше.

Илиян Иванов, който е зам.-ръководител „Проучване и предоставяне на мрежи” – София съобщи, че процедурата по присъединяването ще става поетапно и няма да е масово.

130-04-81  Мартин Мартинов-общински съветник вляво copy„Това са жители, които имат сключени договори за отдаване под наем на идеални части, съответстващи на застроените площи. За момента са сключени 100 договора с община Самоков. Мощността ще бъде 6 kW за всяко домакинство. Като приключи цялата процедура по присъединяване, издаване на становище, сключване на договор, ефективно монтиране в търговската мрежа, ще бъдат включени там, където има изградена мрежа. Нормалната процедура отнема около 60 дни, но ние ще се постараем да приключи за 30. Таксата за включване за 6 kW е 90 лв”, обясни Иванов.

Общинският съветник от „Евророма” Мартин Мартинов, който бе дошъл пред ЧЕЗ в Самоков, разказа: „С решение на Общинския съвет от 17 април се създадоха условия за осигуряване на електрозахранване на жилищните постройки на ромите в VІІ квартал. Тогава съветът упълномощи кмета на общината да сключи договори за отдаване на площи под наем според постъпилите молби. До момента има подписани сто договора. Наемателите ще плащат месечен наем 0,15 лв./кв.м без ДДС застроена площ. Те сключват договори с ЧЕЗ, като са съгласни да си заплащат разходите. Искам да дам един пример от онзи ден. За нещастния инцидент, който сполетя двете дечица в Самоков. Разбрах, че семейството живее без ток, на свещи. Нашите роми живеят така с години. Рискът да ги сполети същото беше огромен. Край на частното енерго”.

 

Spread the love