200 дупничани браниха Джамията с жива верига: Няма да я дадем на мюсюлманите

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 Отец Паликарски не подкрепи протеста с хоругви и църковни песнопения, войводата Манол Манолов препоръча на съда: 10 пъти мерете, един път режете

131-06-07-011 copyОколо 200 души се хванаха за ръце и с песен за България се изправиха в жива верига край Джамията в центъра на Дупница вчера, за да бранят имота от посегателството на Мюсюлманското изповедание. 131-06-07-031 copyОт емблематичната за града сграда бяха спуснати български трикольори, звучаха патриотични песни и химнът на страната ни. Активисти и симпатизанти на ВМРО развяваха знамена на организацията.131-06-07-049 copy Сред присъстващите бе почти цялата общинска администрация начело с кмета Методи Чимев и заместника му Крум Милев, работещи в сферата на културата, читалищни дейци, синдикалисти. Обещанието си да дойде да брани с хоругви и църковни песнопения сградата не изпълни архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

131-06-07-054 copy„За мен това е един абсолютно безсмислен спор. Тази старина е отпреди 130 години. Съхранена е от нашите предци от Археологическо дружество „Царичина”. Оцеляла е благодарение на тях. Иначе щеше да е поредната, една от многото джамии, съборени в Дупница. 131-06-07-055 copyТе оценяват нейната старинност и тя е запазена, но абсолютно загубва функциите си на мюсюлмански храм. Защото след 1878 г. на практика и по спомените на Никола Лазарков в Дупница остават 15 болни мюсюлмани и от 13-те джамии, за които той говори, е съхранена единствено тази. 131-06-07-058 copyСъхранена е благодарение на това да бъде символ на тази ранна османска архитектура, която е била част от Каменния мост, намиращ се по онова време в съседство. След Освобождението първоначално Джамията изпълнява ролята на окръжен  затвор, защото в младата българска държава няма обществени сгради. 131-06-07-068 copyПреустроена е, даже се затваря преддверието, за да може да се използва за затвор. До 1924 г. е затвор, след което с решение на Народното събрание се предоставя за музей. Оттам насетне тя винаги е била зала за културни мероприятия, изложбена зала, особено след 1874 г. е последната й реставрация и консервация”, посочи директорката на Общинския исторически музей Анелия Геренска. 131-06-07-072 copyТя припомни, че Джамията е построена върху основите на православната християнска църква „Св. Георги“. Отбеляза още, че директор на „тюрмето”, както е била наричана сградата от дупничани след превръщането й в затвор, е бил войводата Яне Сандански.

131-06-07-073 copyНа въпроса има ли подозрения, че мюсюлманите искат да вземат сградата, за да я направят действащ техен храм, Геренска отговори: „Тази Джамия вече много отдавна няма минаре, което е най-типичният архитектурен елемент във всеки мюсюлмански храм. Това значи, че те тепърва ще правят нововъведения в една старина, което е абсолютно забранено, и влиза в противоречия с другия закон. Там не може да се реконструират неща”.

131-06-07-075 copyПред журналисти кметът Методи Чимев посочи, че дупничани няма да дадат сградата на мюсюлманите. „Ако ни кажат, че въпросната сграда може да се използва за други цели, освен да бъде културен паметник, това категорично няма как да стане! Поне в град Дупница това няма как да се случи! Искрено се надявам съдът да прецени доколко от Мюсюлманското изповедание са правоприемници. Не ме вкарвайте в една друга тема – да не вземем ние пък да кажем, че Одрин е български“, заяви Чимев.

„Делото по отношение на правото на собственост върху Джамията, която е дом на културата по акт за общинска собственост, е спряно. Спряно е, тъй като в София от 11,30 часа днес вече тече делото, с което Мюсюлманското изповедание установява правоприемство между него и всички вероизповедни местни мюсюлмански общини. От това дело зависи дали ще продължи нашето дело в Кюстендил за установяване конкретно правото на собственост за община Дупница върху Джамията, както и за всички общини в България. Правя една препратка – в Софийския градски съд е отхвърлено, че има правоприемство между мюсюлманската вероизповедна община и тази в Дупница. Т.е. по отношение на Дупница няма такава”, коментира юристът на общината Иван Бучов.

„Няма такъв вариант делото да бъде загубено. Обръщам се към тези, в чиито ръце е решението на този въпрос: „Господа от съда, 10 пъти мерете, един път режете! И решете като българи и като хора, които работят в български съд и се хранят на българската трапеза”, предупреди председателят на околийската структура на ВМРО в Дупница Манол Манолов.

Дупничани дойдоха на площада пред Джамията във връзка със знаковото дело по казуса правоприемник ли е Мюсюлманското изповедание на изповеданието от периода на Османската империя, гледано по същото време в Софийския апелативен съд. По-късно стана ясно, че столичният съд е отложил окончателното си решение. По искане на адвокатите на Мюсюлманското изповедание за предоставяне на нови доказателства делото е отложено за 28 октомври.

От решението на апелативните съдии зависят около 100 дела за връщане на стотици джамии, сгради и имоти на Мюфтийството. Дупничани са категорични, че Софийският апелативен съд трябва да отхвърли разглеждането на жалбата.

Снимките: Около 200 души се хванаха за ръце и с песен за България се изправиха в жива верига край Джамията в центъра на Дупница, сред присъстващите бе почти цялата общинска администрация начело с кмета Методи Чимев и заместника му Крум Милев, работещи в сферата на културата, читалищни дейци, синдикалисти и др.

 

 

 

 

Spread the love