Борисов обеща „толерантен“ реваншизъм в стил Местан: Ще бъдем „екзистентни“, „те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал“, с отхвърлянето на ветото управляващите искат да бетонират главния секретар

Filed under: България |

ГЕРБ няма да участват в консултациите за дата на избори, не вярвам на никой, говори се едно, а се прави друго, заяви експремиерът

136-19-01-7f0f698b12b6f919003b39f12907929cГЕРБ няма да участва в консултациите между парламентарните партии идната седмица за определяне дата на избори, съобщи Бойко Борисов в четвъртък, след като Законът за МВР бе включен в програмата на Народното събрание.

„Не, няма да участвам в консултации с тези хора, защото те не си държат на думата. Ние се разбрахме само преди три дни по всички теми и те днес виждате какво правят. Дори ДПС стигна дотам, че не иска да се гледа точката, в която Възродителният процес и жертвите му да имат възмездие. Какво да си консултираме, като отидем? Те вече всичко са направили. Да кажем, като отидем във вторник, добре, било каквото било, направихте си Сметна палата, Национален статистически институт, Закон за МВР да си бетонирате главния секретар за безобразията, които свърши, и всичко останало. И какво да се договаряме? Вярно, за МВР не сме говорили, ама по-важен закон има ли от сигурността? Те са си една коалиция. Виждате, „Атака“ си ги подкрепя, правят им кворума и си карат нататък. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал“, разясни лидерът на ГЕРБ.

По думите му управляващите не са съгласували с него и номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, приета в сряда от Министерския съвет. Той обаче уточни, че ГЕРБ ще участват в заседанията на парламента.

Лидерът на ГЕРБ коментира предложението за номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. „След като не спазиха своите обещания, в сряда те избраха за 2017 – 2021 година кой да представлява България в ООН. Завчера ми се обади Ирина Бокова още веднъж ми благодари за това, че нашето правителство направи всичко възможно да бъде шеф на ЮНЕСКО. Никой по никакъв начин не е говорил с нас за тази нейна кандидатура”, каза още Бойко Борисов. „Ние сме победители на изборите и всеки ден трябва да им казваме, че хората не искат това правителство и това мнозинство да стои в залата“, отговори Борисов на въпрос дали ще участва в консултациите. Той заяви също така, че няма да помага за кворум и че реваншизма са го направили управляващите.

Борисов демонстративно скъса споразумението, постигнато на КСНС при президента във вторник, в което е скрепено съгласието за консултации, на които да се реши точната дата на изборите и оставката на кабинета, както и нещата, с които ще се занимава НС до разпускането си другия месец. Лидерът на ГЕРБ обяви „война“ и „реваншизъм до дупка“ на управляващите.

Лидерът на ГЕРБ обявява война на управляващите и се подготвя за „реваншизъм до дупка“.
„В сряда можех, проявявайки лицемерието на г-н Местан, да изляза и да кажа: „И от днес нататък ще бъдем най-толерантни, екзистентни, когато обезглавяваме цели министерства и ги подменяме с наши кадри и ще го правим с толерантност, постепенно в унисон с всички европейски, демократични световни тенденции“, коментира Борисов, имитирайки „високия наратив“ на Лютви Местан.

Вероятно под „екзистентни“ е имал предвид „екзактни“ – един от любимите изрази на Местан.

„Ето, казвам, че ние ще бъдем изключително толерантни, като махаме техните кадри, ще го правим публично, плавно, в рамките на ден, много постепенно, много мило, много любезно, вежливо също така….Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал. Както господин Местан говори, че е толерантен и вежлив – те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал“, продължи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че „те“ подменяли кадри с техни, но народът се бил произнесъл ясно, че не иска да се подменя кадри на ГЕРБ и били поставили партията като първа политическа сила.

Борисов отново коментира прословутата декларация, приета от лидерите на партиите във вторник по време на КСНС, като добави, че той не бил сложил и една думичка в него. Дори, когато ме попитаха за избора на дата – казах, когато кажете, само да е твърдо, че давате оставка, иначе датата, когато кажете, добави Борисов.
Той не съжалява, че е скъсал това споразумение: „Те го късаха вътре в залата, късаха и го и днес“.

Spread the love