Председателят на дупнишкия Общински съвет Владимир Владимиров оцеля благодарение на герберката доктор Диана Кьосева

Filed under: Бобов дол,Дупница,Кюстендил |

Първан Дангов и Маргарита Илинска обвиниха Костадин Костадинов в упражнен натиск над Кьосева: Ти я заплаши с глоба от 30 000, ако гласува в подкрепа на болничния шеф Таушански, затова тя напусна съвета

Костадин Костадинов: Само я предупредих, за да не пострада като зам.-кмета на Бобошево Илиян Геров с глоба от 25 000 лв. за това, че е продал на брат си общински имат по Закона за конфликт на интереси

БСП подложи четири пъти на прегласуване докладната на ОбС шефа за нови заплати от по 450 лв., но без успех, ГЕРБ съветникът Фулев се бори като лъв за бленуваната сума заедно с БСП съветника Георги Пехливански и опозиционерите

Дупничани звъняха в редакцията: Безсрамници, за пари и майките си ще продадете…

Къде сте чули и видели общинска болница без медицински център, в която всички доктори са с частни центрове и почти милионери, пита Костадинов

143-01-DSC00160 copyШефът на ОбС Владимир Владимиров оцеля на поста си при вот на недоверие благодарение на общинската съветничка от ГЕРБ, председател на комисията по здравеопазване Диана Кьосева. Ден по-рано тя подаде заявление за напускане на ГЕРБ, оказа се, че синът й е на работа при жената, с която Владимир Владимиров живее на съпружески начала. При вота на недоверие само нейният глас не стигна, за да бъде свален Владимир Владимиров за несправяне с работата. 143-01-- d-r DIANA KIOSEVA copyЗа отстраняването му бях нужни 17 гласа, за предсрочното му освобождаване гласуваха 16, а за запазване на поста му – 15. Предложението беше внесено от групата общински съветници от ГЕРБ.

143-01-DSC00155 copyРезултатите показаха, че Вие, господин Владимиров, не се ползвате с доверието на общинските съветници. Би било морално и бихте спечелили повече уважение, ако си подадете сам веднага оставката. С опита на общински съветник с четири мандата Ви казвам, че няма друг такъв човек в Общинския съвет, който е получил такъв резултат и сам да не си е подал оставката, каза Матей Попниколов.

143-01-DSC00163 copyДиана Кьосева се препъна в докладната записка на ГЕРБ за сваляне на шефа на общинската болница Любомир Таушански заради финансовия колапс на лечебното заведение, натрупало над 1 млн.лв. дългове. Кьосева гласува в подкрепа на Таушански, който й е пряк началник. Така Кьосева се оказа в едни сложен триъгълник – общински съветник от ГЕРБ, чийто работодател е Любомир Таушански – управител на общинската болница, назначен от БСП в лицето на техния кмет Първан Дангов, а синът й на работа във фирмата на жената, с която ОбС шефът Владимир Владимиров от ЛИДЕР живее на съпружески начала. 143-01-DSC00168 copyКьосева се оказа, че служи не на един или двама господари, а на трима, бяха коментарите в залата на Общинския съвет. Тя не беше в залата и нейното отсъствие обяви от микрофона с голяма загриженост общинската съветничка от БСП Маргарита Илинска. Ето какво каза тя: Върху Кьосева е упражнен натиск от лидера на ББЦ Костадин Костадинов, той я заплаши, че ако гласува по докладни, свързани с управителя Любомир Таушански и болницата, ще бъде глобена 30 000 лв. заради конфликт на интереси, заплаши я със здравната каса.

143-01-DSC00161 copyИзказването на Илинска беше подкрепено активно от екскмета Първан Дангов, той потвърди всяка нейна дума: Костадинов си позволи да заплашва общинска съветничка, която подкрепя Любомир Таушански. Това е недопустимо, това е безобразие. Затова сега я няма тук жената, защото ще гласуваме докладни, свързани с управителя и болницата.

143-01-DSC00166 copyКостадин Костадинов се защити, като обяви изказването на двамата за абсолютно несъстоятелно: Първан Дангов сега ще отговаря за думите си пред съда. Още днес внасям иск за обида и клевета. Това ще бъде поредното дело срещу Първан Дангов, който не си дава сметка какво говори. Маргарита Илинска не бих я дал на съда заради уважението, което изпитвам към нея заради възрастта й. 143-01-DSC00152 copyНикога не съм заплашвал Кьосева с 30 000 лв. глоба, която може да понесе. Аз я предупредих, че след като Любомир Таушански е неин работодател, тя влиза в конфликт на интереси да гласува решения, свързани с болницата, защото се поставя под съмнение тяхната обективност. Дадох за пример какво се случи със зам.-кмета на една съседна община. Става въпрос за Илиян Геров, който в качеството си на общински съветник председателствал комисия за продажба на общински имот. На конкурса се явили трима кандидати и спечелил неговият брат. Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси в София глобила Илиян Геров с 25 000 лв. Това е факт. Звучи ли ви като заплаха този факт. Аз не съм целял да плаша никого. Просто съм го казал, за да предотвратя да се случи това и с Кьосева. Има закон и той трябва да се спазва. Не съм споменавал нито здравни каси, нито съм заплашвал. Аз не съм Макиавели в този Общински съвет. Не може Таушански да й дава парите под формата на заплата и тя да гласува обективно. Освен това споделих, след като мина дневният ред, че здравната каса ще има нов началник. Аз изразих съмнение дали това няма да се отрази негативно и върху двете дупнишки болници. 500 човека работят в двете болници на Дупница и не ми е безразлично какво се случва. Обвинен съм жестоко, очерниха ми името.

143-06-07-Picture 1445 copyКостадин Костадинов е еквивалент на Делян Пеевски, той е дупнишкият Делян Пеевски. Той се разпозна, затова така скочи и ни заплаши със съд. Не е ли в конфликт на интереси той да гласува докладни за общинската болница, след като е управител на частната, каза Дангов.

Предложението на председателя Владимир Владимиров за повишаване на заплатите на съветниците, поднесено с идеята да бетонира поста си, не мина. БСП съветниците се бориха като опълченците на Шипка за бленуваната заплата от 450 лв. и искаха докладната да се прегласува четири пъти, но без успех, с надеждата да въведат в изкушение само още четирима души от опозицията – ГЕРБ и ОДБ. Единствено сърцето на общинския съветник от ГЕРБ Иван Фулев не изтрая и гласува заедно с БСП, въпреки трагичното финансово състояние на общината. Така за дебели портфейли гласуваха цялата група на БСП и ЛИДЕР и герберът Фулев. Костадин Костадинов от „България без цензура” беше против, а Вергил Кацов даже излезе от залата.

Иван Фулев никога не е вземал думата по какъвто и да е проблем, свързан със съдбата на града, но сега беше като истински лъв на микрофона рамо до рамо с Георги Пехливански и Иван Шопов от БСП, които пледираха, че са им малки заплатите от по 110 лв. Не ни трябват тези пари толкова, трябват ни за престиж.

Дупничани станаха свидетели на грозните сцени чрез местната кабелна телевизия. Десетки от тях подпалиха редакционните телефони: Това са хора, които за 400 лв. са готови да продадат майка си, сведоха общината на последно място в списъка на градовете за най-добро място за живеене и първа по задължения в страната. И това са все такива като Георги Пехливански, които от 20 години киснат в Общинския съвет и единственото, за което драпат с неуморно постоянство, са пари и постове за себе си и близки. Затова станаха смешни и жалки, четири пъти подлагаха на гласуване предложението за скок на заплатите. Затова ли ги избрахме, безработни ли са, нали всички имат частни фирми, служби, а искат заплати за 2 часа работа в месеца, а по комисии не ходят, не търсят инвеститори, не правят проекти, не спазват предизборни обещания, нервираха се дупничани по телефона.

Кметът Чимев преди гласуването се обърна към всички съветници в залата и ги призова да се въздържат от заплати поради тежкото финансово състояние на общината. „Има служители в общинската администрация, които за 350 лв. работят цял месец по 8 часа на ден, а не като вас веднъж в месеца за няколко часа, в които се изисква да гласувате по съвест, каза кметът. Неговото възнаграждение също не е актуализирано от години, макар че от началото на тази година правителството даде възможност общинските съвети по предложение на кмета да увеличат заплатите на кмета на общината и на кметовете на кметства. Въпреки това Чимев не е входирал подобна докладна и не е поискал по-високо възнаграждение. По този начин той е един от кметовете с най-ниска заплата в областта.

Тук сме да работим в полза на обществото, а не за заплати и никой насила не е доведен, каза Матей Попниколов.

Общинският съветник от ГЕРБ Емил Панчев обяви от микрофона мотивите, поради които ГЕРБ иска оставката на Владимиров. Основната причина е, че Владимиров системно не изпълнява задълженията си на председател. Още на първото заседание след избора му той стана причина да бъде приет небалансиран бюджет на община Дупница. Тотално липсва съответствие между приходите и разходите. Заради фрапиращо непознаване на правилника той създава хаос, губи времето на съветниците. Сам предложи кандидатурата за свой заместник на Силвия Овчарченска, ние я избрахме и понеже той не може да брои, обяви, че тя не е избрана, а тя получи нужните гласове за поста. Непрекъснато обърква поредността на точките в дневния ред и изнервя Общинския съвет. В същото време той е с изключително странно работно време – от 11.30 до 13.30 ч., изцяло съобразено с възможностите и желанията на Владимиров, а не с необходимостта на Общинския съвет и гражданите. Не на последно място Владимир Владимиров отдавна трябваше да се разграничи от натиска, който се упражнява над работниците в мини „Бобов дол” и ТЕЦ „Бобов дол”, да се извини, да се разграничи. Връзката между двете дружества е собственикът им Христо Ковачки. Ако имаше морал, Владимиров щеше да си подаде оставката, защото логично е да предположим, че и той е влязъл в Общинския съвет по същата схема. Неговото освобождаване е единственият начин да съхраним авторитета на Общинския съвет и общината в създалата се ситуация.

Заради Владимир Владимиров месеци наред се работи без бюджет. А заради непознаването на правилника работата на Общинския съвет е обезсмислена. Гласуваме, прегласуваме, отменяме, въртим се в омагьосан кръг, подчерта ГЕРБ съветникът Матей Попниколов и добави: Владимиров си позволява да отсъства с дни, подчерта Попниколов и директно постави въпроса на председателя: Владимиров, ако работник си позволи да отсъства пет дни, на шестия го уволнявате, нали?

Първан Дангов се обяви в подкрепа на Владимиров. В докладната записка за отстраняването на Владимиров няма нито един аргумент, който да сочи защо да изберем друг, каза Дангов.

Матей Попниколов, който е шеф на здравната каса, внесе уведомление пред председателя, с което декларира отказ от участие в гласуване по докладни, свързани с общинската болница, в унисон със Закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

Костадин Костадинов държа реч по повод искането за нов конкурс за управител на общинската болница и елиминирането на победата на новия стар управител Таушански в конкурса като единствен кандидат:. Аз пръв алармирах за тежкото състояние на общинската болница. За това, че нямат оборудване, нямат техника, нямат база, нямат нищо. Две години насочвах вниманието на общинските съветници към този факт, за разлика от един общински съветник отляво, еквивалент на палячо. Декларирам, че повече няма да вземам никакво отношение по проблемите на общинската болница, а дълговете й вече надхвърлят 1 млн. лв. Ще оставя на съвестта на всеки един от вас и най-вече на съвестта на лидерите на политическите партии да поемат отговорността за това, което се случва. Но си запазвам правото да посоча с пръст виновниците за западането на лечебното заведение.

Къде сте чули и видели общинска болница без медицински център? 100 000 лв. ще печели общинската болница всеки месец . А всички доктори, които са на работа там, да имат преуспяващи медицински центрове и станаха милионери с по няколко апартамента.  17-ият в листата на общинските съветници от ГЕРБ Димитър Мирчев сяда на стола на подалата оставка д-р Диана Кьосева. Димитър Мирчев е мениджър в частна фирма. Общо 11 са общинските съветници от ГЕРБ. На следваща сесия Димитър Мирчев има решаващата дума и глас за свалянето на Владимир Владимиров от председателския пост. Неговата поява има съдбоносно решение за бъдещето на общинската болница, както и за реализирането на програмата на ПП ГЕРБ в Дупница.

Снимките:

1 – Владимир Владимиров в очакване на резултатите, седнал зад вратата.

2 – Д-р Диана Кьосева

3 – Кметът Методи Чимев

4 – Костадин Костадинов: Очерниха ме!

5-Първан Дангов и Маргарита Илинска отиват на съд за обида на Костадин Костадинов.

6 – Матей Попниколов: Ако Владимир Владимиров има поне малко самоуважение, щеше сам да си подаде оставка. Съветниците не го искат.

7 – Георги Пехливански пледира за заплата от 450 лв.

8 – Шефовете на общинската болница Любомир Таушански и Крум Бонев се чешеха по главите, докато ги критикуваха за фалиралата болница. Те отказват да отговорят къде са чули и видели общинска болница без общински център. Всички доктори в нея, включително и Бонев, имат медицински центрове.

9 – Иван Фулев

Spread the love