Румен Петков хвърли на произвола кмета съпартиец Първан Дангов, Пламен Галев и Ангел Христов превзеха Дупница

Filed under: Искам думата,Последни |

1000 привърженици на ексбаретите вдигнаха лозунги в тяхна защита на площад „Свобода”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 31 май 2006 г.над 1000 дупничани се събраха да подкрепят ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов на площад „Свобода” в града по време на извънредната общинска сесия на тема „Има ли мафия?” с обещаното присъствие на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Сесията обаче пропадна, министърът не пожела да изслуша съветниците, като заяви: „Сбъркали сте жанра”, той поздрави ръководството и служителите на РПУ-Дупница за отлична работа. Десните съветници начело с Панчо го изпратиха с ръкопляскания и поздрави, червеният Първан Дангов – с обвинения.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЩе припомним, че седмица преди това на тридневен мълчалив протест под наслов „Не на страха“ се състоя безпрецедентна извънредна сесия на Общинския съвет, на която Братята бяха обявени за босове на регионалната мафия. Според кмета Първан Дангов и група общинари Галев и Христов изнудват и малтретират местните предприемачи, граждани, общинари и полиция. Затова всички в Дупница се страхуват от тях.

В чест на министерската визита Галев и Христов спретнаха контрапротест. На площада предобщината се стекоха много хора, за които двамата са благодетели. На журналистите бе раздадена подписка с над 4500 подписа в защита на Галев и Христов. Тя бе прилежно структурирана по браншове – таксиметрови шофьори, хлебари, медицински работници, учители и т.н. Някои от имената в нея обаче се повтаряха по няколко пъти.

143-10-01-rumen Petkov-DupnitsaТози ден Дупница осъмна с над 80 лозунга срещу кмета Дангов, екскмета Пламен Соколов и бившия зам.-кмет Валентин Караилиев от рода „Господа управляващи, вече сте бивши, търсете си друг електорат”, „Не искаме да живеем в село Соколов-Дангово”… С антиафиши с лика на Соколов бе облепен целият град. На тях пишеше: «Диплом за актьорско майсторство», „Цирков университет на Пламен Соколов и издържани дисциплини: взривяване на пиратки отличен /6/, скачане върху автомобили – мн. добър /5/, умения за гипсиране на ръката си- среден /3/, чупене на ключалки – добър /4/, стреляне с пиратка – среден /3/, чупене на бащино имущество – /6/, хвърляне на павета – /6/”.

Над 200 дупничани на протеста бе довел само строителният бос Евгени Янев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМинистър Петков влезе в 8 ч. в РПУ-Дупница. На излизане му бяха връчени 680 декларации от дупнишки организации, движения, партийни централи и предприятия в подкрепа на ексбаретите. Най-тежка беше папката с подписите, в нея лежаха положени хиляди имена в подкрепа на двамата мощни бизнесмени. Румен Петков едва успя да си пробие път към заседателната зала. От микрофена той обяви: „За мен остава притеснението, че на това извънредно заседание ще зададем повече въпроси, отколкото отговори”.

По силата на нормативната уредба гражданите, които желаят да присъстват, трябва да влязат, но не можаха. Двама полицаи стояха на входа и обясняваха, че е невъзможно да присъстват, тъй като става въпрос за стотици хора, които не могат да се съберат в залата. „Остава у мен притеснението, че не става дума за работно заседание на Общинския съвет. Трябва да си дадем достатъчно ясен отговор откъде възниква конфликтът в Дупница. Дали е институционален, или междуличностен”, опита се да теоретизира министърът.

В същия момент Панчо Панайотов протестира срещу полицаите: „В залата има свободни места, пуснете още хора. Как е възможно да има полиция?” – попита той. Румен Петков обясни: „Ако нямаше полиция, д-р Панайотов, после щяхте да питате защо нямаше полиция, смачкаха хората”. И продължи, като се обърна към съветниците: „В момента сме на пресконференция, а не на сесия. Няма да ви преча, ще ви оставя да работите на сесията, отивам си. Но трябва да ви отговоря на въпроса кое е докарало всички тези хора отвън, стотици, тук, пред тази зала». На всички въпроси, свързани с работата на МВР, ще отговори шефът на РПУ Ивайло Дамянов. За мен е важно да ви кажа – добрата съвместна работа между администрацията, местните органи на самоуправление и РПУ се изразява в това да обслужва интересите на гражданите, да гарантира спокойствието и сигурността на общината. Всички ще направим грешка, ако един от въпросите се генерализира, а не оценим обстановката като цяло. Добре разбирам, че в Дупница за последните 8 месеца откраднати автомобили няма, наркотиците са сведени до минимум, 30 са наркозависимите и ако изтъкна това и още ред други неща, ще бъде тълкувано по различен начин. Когато един общински съвет тръгва към дискусия, подходът трябва да бъде много по-комплексен. На Общинския съвет трябва да се представи цялата информация за работата на МВР и кмета. Тук няма цветове и партии. Този синхрон го иска обществото. Не може да има територии, помещения, сгради, които да не подлежат на съответните действия на МВР, не може да има защитени зони срещу закона, недопустимо е органите на МВР да бъдат използвани целево срещу когото и да е, срещу лица или икономически субекти. Работата на МВР не може да има спорадичен характер, работата на министерството не може да произтича само от един възникнал инцидент. И това трябва да е съвсем ясно за всички. Осигуряването на спокойствието и сигурността далеч не са само задача на МВР. Обръщам се към общинските съветници: не правете вътрешното министерство страна в конфликта. Искайте МВР да си върши работата, искайте МВР да даде спокойствие и сигурност”.

„Браво, браво”, извика д-р Панчо Панайотов. Десните станаха на крака и ръкопляскаха дълго. Министърът продължи: „За съжаление съм прекалено искрен.”

„Това ни стига!”, извикаха от залата.

„МВР не е и не може да бъде страна в конфликта – продължи министърът. – Казах на служителите на РПУ, че оценявам извършеното от тях и че не може да има защитени територии пред закона”. С гръмогласен смях министърът посрещна въпрос на журналисти: „Вярно ли е, че акцията в Дупница цели спасяването на рейтинга на МВР?”

Министърът се смя дълго и благодари много. Той обясни, че жалби в министерството срещу Пламен Галев няма.

Той не остана на сесията и си тръгна. Инициаторите – кметът П. Дангов, Пл. Соколов и В. Караилиев, бяха съсипани.

Ивайло Дамянов изчете рутинния си отчет. Срещу по-специалните въпроси, на които се опита да даде отговор, шефът на Окръжна прокуратура– Кюстендил, Камен Пешев го стресна с възражението: «Ще образувам дело за всяка дума на всеки от присъстващите, секретна информация тук не може да се изнася».

След като напусна залата на Общинския съвет, Румен Петков се разходи из площада пред общината в Дупница, където го чакаха стотици жители на града, дошли да подкрепят Пламен Галев. Група инвалиди пък бяха застанали в първите редици на протеста.Междувременно го дърпаха обикновени граждани, разплакани дами с жалби: „Гонят ме от вкъщи с полиция, къде да ходя? Преградиха ми парцела…” Министърът спокойно утеши с любезни отговори всички.

Навън Р. Петков обясни, че е доволен от работата на РПУ и че въпроса с рокадите няма да го решава в кметството. На въпроса престъпници ли са Пламен Галев и Ангел Христов, той каза: „В момента, в който МВР определи кой е престъпник, България трябва да бъде изхвърлена от картата на Балканския полуостров, а не само от Европейския съюз”.

На въпрос има ли мафия в Дупница, министърът отговори: „В Дупница има дискусия, а тези, които са я предизвикали, трябва да си определят ясно интересите. В момента ние не бяхме на сесия, това е всичко друго, но не и сесия. Аз имам свое мнение за конфликта в Дупница, но то не е важно”.

 

1Братя Галеви пред множеството протестиращи на площада.

2 Строителният бос Евгени Янев бе довел на протеста на пл. „Свобода” 200 човека.

3 Румен Петков произнесе „Сменили сте жанра” и смрази противниците на Галеви.

4 Залата на Общинския съвет бе пълна с граждани.

 

Spread the love