Съкооператори от бобовдолското село Паничарево: Долу председателят Кирил Димитров от Дупница, фалира ни, а получава 600 лв. на месец, за колко продаде златни имоти на бизнесменаГеорги Кръпчански от Сапарева баня

Filed under: Бобов дол,Дупница,Сапарева баня |

Истина ли е, че подари един тир с наше жито на турчин, а той му дал теленца и прасенца за благодарност  

Кметицата Кристина Вангелова почерпи присъстващите на събранието с питка, кюфтета на скара и минерална вода

143-06-81 ZDAVKA LUDACHKA 735 copyИскаме оставката на председателя на кооперация „Паничарево” Кирил Димитров от Дупница, получава заплата 600 лв., а кооперацията я доведе до фалит. Зает е с частния си имот, гледа 110 дка черешова градина, гледа частния си бизнес, а нехае за нас. Това обявиха на събрание на земеделската кооперация вчера член-кооператорите. От 240 членове само 20 бяхме уведомени и ето ни сега тук, нервираха се паничаревци.

143-06-81 0014 copy„Искаме млади хора да управляват кооперацията в с. Паничарево, искаме да участваме в европейски програми. Ръководството богатее, не ние, член-кооператорите. Предполагаме, че изкупвачът на земя Георги Кръпчански от Сапарева баня е лапнал златните имоти на кооперацията и ще вземе евромилионите, защото се превръщаме в конкуренти, ако и двете страни участваме едновремено по един и същи европейски проект . Едва ли за едно малко село ще бъдат одобрени два еднакви проекта”, разпалено коментираше бай Геро на събранието.

143-06-81 015 copy„Виждаме, че от години кооперацията е в тежко финансово състояние. Редно е да няма хора на заплати в нея, а събранието да определя хонорари за честен труд. Печалбата на дружеството отива за заплати. Искаме млади хора да търчат по министерствата и да вдигнат кооперацията на крака, а тези сега си докарват и заплата взимат, и миньорски пенсии, имат си доход над 1000 лв. и нямат амбиция да тичат. Нека пенсионерите да си почиват, да дадем път на млади хора да се справят с кооперацията и да привлечем наследниците да идват в селото, защото обезлюдя”, коментираха оживено присъстващите.

143-06-81 0016 copyКооператорите се възмущаваха, че Димитров оре с трактора на кооперацията собствените си имоти, а не плаща нито за работа, нито за амортизация на техниката. За какво го изгониха от кооперацията в с. Шатрово, където 20 г.беше председател?

„Истина ли е, че турчин си тръгна с тир наше жито от кооперацията, истина ли е, че отгледа теленца и прасенца на Димитров?”, питаха член-кооператорите.

На провелото се събрание председателят Кирил Димитров, който също е пенсионер, уведоми присъстващите, че 5-има души са си продали земята на бизнесмена Кръпчански и ще бъдат изключени от кооперацията. 9 са починали, но председателят не даде информация дали ще покани наследниците им да ги заместят. Здравка Лудачка, чиято дъщеря Юлия има адвокатска кантора в София, беше възмутена, че са дали голям парцел от земята на кооперацията на земевладелеца Кръпчански за петте имота, изкупени от членове на кооперацията, които се намират на различни места. А Кръпчански ще ползва чужда собственост и ще си взима субсидии.

„Каква категория земя и на каква цена е купил Кръпчански и какво му е дал Димитров, настоявам да отговорите и да изясните сделката, защото имаме предположения, че тя не е чиста и прозрачна. Трябва да се направи ревизия на всички решения на кооперацията и на банковите кредити, искаха кооператорите и попитаха защо в Шатрово им дават жито и олио и по 3 лв. дивиденти на декар, а в Паничарево няма нищо”, каза Здравка Лудачка и предложи да се обединят с кооперацията в с. Шатрово.

Мария Милева попита председателя Димитров: „Ако аз искам да участвам с моите декари в европейска програма, ще ми ги дадете ли на едно место”, но Димитров отсече: „Не може!”.

Цялата зала скочи: „Как за едни може, а за други не”. Димитров отвърна, че за участие в европрограмите се изискват прекалено много документи и на практика това е непосилно за кооперацията.

Жените от кооперацията и кметицата Кристина Вангелова почерпиха присъстващите на събранието с питка, кюфтета на скара и минерална вода.

 

Spread the love