Първан Дангов: Пламен Галев и Ангел Христов дойдоха на площада в костюми, но повече им отиват тениските и ланците

Filed under: Искам думата,Последни |

Пламен Галев: Соколов е дупнишкият Фидел Кастро – човекът с най-много атентати в живота си, общо 9 покушения, и въпреки това е жив и здрав

144-10-01-Galevi-226На 31 май 2006 г. над 1000 дупничани подкрепиха ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов на площад „Свобода” в града по време на извънредната общинска сесия на тема „Има ли мафия?” с присъствието на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Сесията пропадна, министърът не пожела да изслуша съветниците, като заяви: „Сбъркали сте жанра”. Румен Петков поздрави ръководството и служителите на РПУ-Дупница за отлична работа. Десните съветници начело с Панчо го изпратиха с ръкопляскания и поздрави, червеният Първан Дангов – с обвинения.

144-10-01-dangovПоследваха две пресконференции. Кметът Първан Дангов, силно депресиран, не скри разочарованието си след срещата. Той заяви: Над 2000 човека има отвън, дошли да кажат на министъра, че кметът е мафиот. Обявил ли е някой свободен ден в Дупница, защо тези хора не са на работа, кой ги е организирал? На митинг на Волен Сидеров идват по-малко хора, отколкото са сега отвън. Ще ви кажа, те са заплашени, че ако не дойдат, ще бъдат уволнени. Искам да обявя, че Пламен Галев и Ангел Христов отвън стоят облечени в костюми и никак не ми харесват в това облекло. По-добре да си сложат тениските и ланците. OLYMPUS DIGITAL CAMERAНе ми харесват лозунгите: „Дангов, ти си позор за БСП”, „Дангов, всички сме те виждали с мафията, вън от общината”, „Соколов, върви да освобождаваш друг град, нас ни остави на мира”. Ще бъда последният човек, който ще толерира подобни акции. Галев и Христов са обикаляли по селата, за да разправят, че кметът е мафиот и боклук. Вчера ме срещнаха хора, които сега държат плакатите срещу мен, и ми викат: „Нема начин, кмете, ще ходиме”. 144-10-01-PetkovЕдин от тях е Димитър Доганджиев, който ми се оплака, че е трябвало да плати рекет на двамата бизнесмени от 50 000 лв., за да се яви на търг за общински обект. Другият е колегата му Евгени Костадинов, който по същия начин е третиран. Не ми харесва отношението на министъра и изявлението му: „Сбъркали сте жанра”, и това, че смята конфликта за регионален и политически. На Румен Петков ще кажа, че не става въпрос за сблъсък на политически сили, аз съм по-загрижен за съдбата на Дупница и мира и спокойствието от него. Учудвам се на толкова много хора и плакати. Аз не мога да накарам един човек, който да ми вдигне плаката „Дангов е велик”. Когато съм го искал, хората са ми казвали: „Не се занимай с глупости”.

144-10-01-Sokolov-38„Ние не можем да се преборим с престъпността в държавата, но аз нося отговорност пред хората в града“, каза още кметът Първан Дангов, като допълни: „Хората в Дупница ги е страх и не смеят да подкрепят открито кампанията, която започнахме“.

„Вътрешният министър току-що си е изми ръцете, като отказа да вземе страна в конфликта. Разбрах, че са мафиоти и бивши барети на миналото заседание на Общинския съвет“, заяви пред журналисти кметът Първан Дангов. Знаех, че имат възможности и връзки във всички сфери. Те са изградили система, която добре ги обслужва. Били са добре с всяка партия. През 1997 г. имаха само една тенекиена каравана, днес всички протестиращи на площада са били задължени да дойдат, защото иначе щяха да бъдат безработни, каза в сряда кметът Първан Дангов.

144-10-01-Yanevizborite 021„Това са абсурдни неща. Никога не съм искал или получавал пари, но допускам, че е имало даване без мое съгласие“, контрира кметът и се закани да съди Галев. „Кажете на тези момчета, че който е тръгнал срещу държавата и общината, е обречен да загуби“, допълни той. Дангов призна, че е „респектиран“ от масираното присъствие на хората, защитаващи Галев. И предположи, че те са били купени. „Една такава кратка визита едва ли може да доведе до получаване на по-пълна представа за ситуацията в града“, каза Дангов. Той повтори случаите на тормоз, които от една седмица се описват по медиите. Оня ден Станка Димитрова – дупничанка, която от 12 години живее в ЮАР, обяви, че се отказва от българско гражданство, защото преди години е била малтретирана от Галев.

Втората пресконференция дадоха десните съветници заедно с Пламен Галев, който се обърна към журналистите с думите: „Съдете сами кого хората обичат и от кого се страхуват”.

Тъй като на сесията в общината не бяха допуснати граждани и членовете на „Обединение за възраждане на Дупница“, Пламен Галев и Ангел Христов свикаха алтернативна сесия в близък ресторант. Те обявиха, че управниците се страхуват от създаденото от тях сдружение „Обединение за възраждане на Дупница“, което се стреми да упражнява граждански контрол над действията им. „Не искаме да сменяме никой и не мислим за предсрочни избори. Ако решим, ще поискаме властта“, закани се Галев. Той обаче не смята да се кандидатира лично на следващите избори.

Двамата бизнесмени разказаха как доскоро са финансирали кампаниите на местните политици, дарявали са за болни деца и затова са получили статуетки за личности на 2005 г. Галев увери, че е дал на кмета Първан Дангов 15 000 лева за балотажа на последните избори и така му е осигурил 600 ромски гласа.

„Естествено, че причините са икономически“, казва Пламен Галев. Според него кампанията срещу него и съратника му е започнала от това, че те са застанали срещу корупцията в общината. Двамата отхвърлят всички обвинения срещу тях. Имаше 6 следствени дела срещу нас и нито едно не беше потвърдено, казва бившият командос. Имаше смешни обвинения и те излязоха наяве при разследването, казва Галев. По същия начин той реагира и на слуховете, че собствениците на автовози им плащат рекет. „На много от тях сме им дали пари да започнат бизнеса си“, казва Ангел Христов.

„На кметското мълчаливо бдение дойдоха само Соколов и Караилиев, общо трима души. Аз не казвам, че целият град трябва да ни обича, но ако беше почивен ден, тогава нямаше да има място, където да се стъпи по главните улици и площада. Не искам да сменяме никой във властта. Дори заявихме готовност сдружението бизнесмени да работим заедно. Уплашиха се от нас. Не им пука за спокойствието, а за личното им благополучие. Конфликтът е изкуствено създаден, той е един сапунен балон. Развяват компромати срещу нас чрез стари дела и се опитват да нападат други членове чрез възбуждане на нови дела. За да запазят позициите си в общината. Що се отнася до дамата от ЮАР, искам да ви кажа, че тя е първата приятелка на новата съпруга на кмета Светлана Николова и я хвърлят във войната срещу мен. Тя е измамница и това може да се провери. Международният скандал за мафията в Дупница го развихря една жена, ужилила с пари десетки бизнесмени.

Пламен Галев заяви, че Соколов е дупнишкият Фидел Кастро – човекът с най-много атентати в живота си, общо 9 покушения, и въпреки това – жив и здрав до ден днешен. Той извади дебела папка със статии от вестници за инцидентите на Пламен Соколов, които датират от 1996 г. Интересното е, че както първите атентати и бомби, които гърмят в двора му и около него, стават в един и същи час- 3.55 ч. сутринта, сюжетът е почти един и същи- става бащата да нагледа болната майка, кучетата спят, а в двора има бомба”.

Думата взе и председателят на сдружението на 50-те за възраждането на Дупница Атанас Янев. Той разкри, че в неговото предприятие работят 400 души и нито един от тях не е на площада. „Може да направите проверка, заповядайте, елате ни на гости”, каза Янев и изрази цялата добронамереност на сдружението в готовността да помага винаги на общината. Той каза: «И вчера бяхме помолени от общината да докараме храни за дома за сираци. Ние веднага го направихме. Матей Попниколов – общински съветник, веднага взе думата: «Не се страхувам да заявя, че мафиотите в този град са трима, а именно кметът Дангов, екскметът Пламен Соколов и Валентин Караилиев». И предостави папки с документи на повече от 50 журналисти, дошли да отразят конфликта, уличаващ тримата в престъпления и манипулации.

На митинга пред журналистите думата от името на над 60 доктори взе д-р Румен Бачев. Той припомни как Пламен Соколов се опитал да сложи ръка на всички общински дружества и как го поканил за акционер в собствено дружество, чрез което се е канил да закупи ДКЦ- 1 и лекарите да му плащат наем.

След идването на министър Петков дупничани поставиха началото на нова традиция чрез поздрав. На обичайния въпрос „Как си?” отговорът е: „Спокоен”. Тази думичка „спокоен” се превърна в парола, по която ще се разпознават дупничани.

 

Снимките:

1 Братя Галеви

2 Първан Дангов

3 Съветниците от дясно бяха доволни от поведението на министър Румен Петков на сесията.

4 След като излезе от сесията, Румен Петков се разходи по площада, където разговаря с дупничани.

5 Д-р Пламен Соколов

6 Атанас Янев

Spread the love