След като министър Петков заряза Дупница, кметът Дангов потърси помощ при Борис Велчев

Filed under: Искам думата,Последни |

Поради липса на мафия в Дупница, полицията погва колите с черни стъкла

145-10-01-galeviНапрежението в Дупница заради благодетелите Пламен Галев и Ангел Христов стигна прокуратурата. На 2 юни, два дни след прословутото посещение на министър Румен Петков в Дупница, кметът на града Първан Дангов бе на среща с главния прокурор Борис Велчев и поиска той да провери дейността на някои лица от града. Дангов каза още в сряда, че ще иска среща с обвинител №1 заради проблемите, които създават на хората бизнесмените Галев и Христов. Срещата на кмета с главния прокурор в столицата продължи близо час.

145-10-01-Rumen-PetkovИзлизайки от кабинета на Велчев, кметът каза пред журналисти, че остава с убеждението, че „има една институция в държавата, която работи“. Запитан какво са обсъждали двамата, Първан Дангов отговори: „Всичко, което си мислех“. Той отбеляза, че е по-голям оптимист след срещата с главния прокурор, отколкото „онзи ден в Дупница“, визирайки посещението на вътрешния министър Румен Петков в сряда в града. 120-10-01-Parvan dangovПопитан дали Дупница наистина се ръководи от мафиоти, Дангов отговори, че не той е човекът, който може да каже това, особено пред кабинета на главния прокурор. Дангов потвърди, че той е поискал прокуратурата да направи проверки на определени лица, за които каза, че „всички знаем кои са“. Дангов не уточни кои са тези лица, само каза „всички ги знаем“.

По-късно Първан Дангов обяви, че прословутите дупнишки бизнесмени са дадени на прокурор, като фирмите им ще бъдат проверяване за скрити данъци.

Дупнишкият кмет обясни, че получил разбиране от обвинител №1, но не му е давал нови факти, защото Велчев бил запознат с проблема. „Вярвам, че прокуратурата ще свърши работа“, заяви кметът на Дупница Първан Дангов след срещата.

145-10-01-DAMQNOVНаред с похвалите към прокуратурата градоначалникът косвено упрекна Петков за отношението му към проблема.

„Никога не съм казвал, че съм останал доволен от разговора с Румен Петков“, каза Дангов.

Главният прокурор Борис Велчев не коментира обаче ангажиментите, които е поел от името на прокуратурата.

Напрежението в Дупница достигна връхна точка, след като на извънредна сесия на общината през м. май съветници заявиха, че мутри се намесват в почти всички търгове, заплашвайки участниците да се откажат от наддаване. Тогава градът се раздели на две – съветникът Пламен Соколов и кметът Дангов твърдяха, че Пламен Галев и Ангел Христов са мафиоти. Други общинари, като бившия син депутат Панчо Панайотов, бяха на обратното мнение – че двамата бизнесмени са благодетели и почтени.

Двамата мастити бизнесмени отрекоха да тормозят града, казаха, че бизнесът им е законен и на свой ред определиха нападките срещу тях като предизвикани от икономически интереси и завист.

Полицията в Дупница обяви, че започва акция „Респект“ в града. В същия ден на срещата на Първан Дангов с главния прокурор органите на реда в Дупница с помощта на областната полицейска дирекция в Кюстендил започват масирани проверки на колите с тъмни стъкла и на тези с еднакви номера в града. Това съобщи в петък,2 юни, началникът на РПУ – Дупница Ивайло Дамянов на специално свикана пресконференция, на която присъства и шефът на кюстендилската дирекция Борислав Златанов.

145-10-01-Borislav_ZlatanovСрещата с медиите на двамата полицейски началници увенча двуседмичната публична схватка вътре в институциите на Дупница по въпроса тормозено ли е гражданството от местната мафия и сраснала ли се е тя с властта и полицията.

Предната седмица на извънредна сесия на Общинския съвет в града бяха изнесени факти, че двамата едри местни бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов тероризират града и бизнеса, а хората са толкова наплашени от мутрите на двамата, че не смеят да подадат сигнали в полицията, служители на която също били свързани с Галев и Христов. Вътрешният министър Румен Петков обаче отказа МВР да става страна в конфликта между местните управници и бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов.

На пресконференцията бе уточнено, че полиция ще пази центъра на Дупница от размирици. Допълнителни постови униформени ще бъдат пратени по местата, където може да има напрежение. При необходимост ще бъде викана жандармерия, спецакции ще има всяка седмица. Това са част от мерките за борба с мафията в 40 точки, които шефът на областната дирекция на полицията Борислав Златанов огласи. Щателна проверка започва и във фирмите на Галев и Христов за данъчни задължения.

„Мерките са под контрола на Румен Петков“, заяви Дамянов. Златанов специално уточни, че проверките не са срещу определени лица. Още с избухването на бунта срещу Галев и Христов от полицията твърдяха, че не ги разследват, защото няма жалби срещу тях. Продължават обаче проверките за имотите им.

Ще бъдат проверени разрешителните за носене на оръжие, питейните заведения, игралните зали. Ще бъдат инспектирани дупнишките фирми, които участват в търгове, и автобусните превозвачи, които пътуват до Италия. Сигналите за престъпления ще се изпращат директно в окръжната прокуратура.

В акцията ще бъдат приложени и методи от акция „Респект“, която се провеждаше в цялата страна в края на миналата година. Забранява се ескортирането на лични коли. Проверките са за събиране на оперативна информация дали в града има организирана престъпност, понеже дупничани се страхуват да подадат такива сигнали в полицията, обясни началникът на дирекцията на полицията в Кюстендил Борислав Златанов.

„Чрез КАТ ще проверяваме автомобили със затъмнени стъкла и такива с еднакви цифри. Не всеки може да си позволи този лукс. Тази услуга струва 1000 лв.“, допълниха полицейските шефове в Дупница. По този повод през последната седмица кметът Дангов на няколко пъти спомена за „Ауди“-тата на Пламен Галев, които били с номера 72-72. Самият шеф на полицията в града обаче бе забелязан в автомобил с номер 97-97 след срещата си с Румен Петков в столицата.

Полицейските шефове отрекоха в града да има местна мафия, както и че техни служители работят в охранителни фирми в извънработно време. Те се оплакаха на журналистите, че имат недостиг в техниката и оборудването, че има 18 незаети щатни места в полицията в Дупница.

Въпреки че обяви, че полицията в Дупница и Кюстендил си изпълнява професионално задълженията, две седмици след визитата си министърът на вътрешните работи Румен Петков предприе полицейски рокади в областта.

Директорът на областната дирекция „Полиция“ в Кюстендил Борислав Златанов бе понижен до началник на сектор в дирекцията, а поста му пое Чавдар Караджов, работил в Генерална дирекция „Полиция“ при МВР. Това фактически стана по-малко от месец след ескалацията на конфликта между кмета на Дупница Първан Дангов, общински съветници от града и бившите служители на НСБОП Пламен Галев и Ангел Христов.

В края на май, седмица след изплуването на проблемите, при посещението си в Дупница вътрешният министър Румен Петков застана зад органите на реда, като заяви, че смяната на шефа на местната полиция и на областната дирекция не е актуален въпрос. Той одобри и предложените от Златанов мерки за справяне с престъпността в региона, в които поименно бяха посочени двамата бивши антимафиоти.

В Дупница за последните 8 месеца откраднати автомобили няма, наркотиците са сведени до минимум, 30 са наркозависимите…, каза тогава Румен Петкови обясни, че е доволен от работата на РПУ. Тогава той заяви пред Общинския съвет в Дупница, че не може МВР да бъде използвано целево срещу определени обекти, но и не може да има територии, защитени от проверки на полицията и закона. Ще припомним, че ден след като общинарите в Дупница поискаха помощ срещу организираната престъпност, вътрешният министър Румен Петков привика шефа на местното РПУ. Ивайло Дамянов бе сменен в началото на м. октомври същата година от Валентин Гълъбов, завеждащ дотогава сектор „Оперативен“ в местното управление. Дамянов бе назначен за заместник-директор на Областна дирекция „Полиция“.

За предстоящи промени в РДВР предупредиха през м. май депутатите от НДСВ в Кюстендилска област арх. Борислав Владимиров и Ваня Цветкова. „Заставаме плътно зад шефа на РДВР-Кюстендил Борислав Златанов и шефа на полицията.Според царистите смяната на полицейския директор в Кюстендил Борислав Златанов не е решение на проблема, тъй като „той не би могъл сам, без обединените усилия на останалите правозащитни и правораздавателни органи да се справи с организираната престъпност в района“.

Според арх. Владимиров и Ваня Цветкова двамата полицейски началници са използвани за бушони.

 

Снимки:

1 Братя Галеви

2 Румен Петков

3 Първан Дангов

4 Ивайло Дамянов

5 Борислав Златанов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love