Губернаторът на Кюстендилско Иван Каракашки: Хората в Мурсалево и Бараково ходят върху паянтови мостове, р. Банщица ще залее гробището в Жабокрът

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Водоем в Долистово се води по документи земеделска земя, издирват собствениците

236-07-02-ivan-karakashki-bsp-ne-e-plashtala-za-glasove-dariknews-bg copyХората от Мурсалево и Бараково всеки ден рискуват живота си и ходят по опасни мостове, алармира губернаторът на Кюстендилска област Иван Каракашки. Река Банщица е на път да залее гробището в Жабокрът и да отнесе нивите на хората.

Комисия със специалисти от “Напоителни системи”, “Пожарна безопасност”, “Язовири и каскади”, Басейнова дирекция и областна администрация биха тревога за 4 опасни водни обекта в Кюстендилско.

На първо място това е котлован при кюстендилското село Скриняно. От миналите наводнения водата е стигнала до стената на котлована. Съществува опасност при по-високи води реката да се влее в езерото в село Николичевци и то да прелее. Следващият потенциално опасен обект, за който от областната управа са подали сигнал, е мостът при село Мурсалево до река Струма. “Там единият праг преди моста е отнесен, остава още един праг. Подадена е констатация и се чака решение от комисията, чийто председател е вицепремиерът Цветлин Йовчев”, каза Иван Каракашки.

На трето място е мостът при главен път Е-79 в кв. “Левски” в Бараково. “Там има подкопаване на една от носещите колони на моста”, уточниха от областната управа.

Според специалистите язовирите „Дяково” и „Дренов дол” са в добро състояние. Проблем има при водоемите. Като пример се посочи такъв в община Бобов дол при село Долистово. „Там положението е малко по-сложно юридически, защото на хората им е върната земя по документи, а в действителност е воден обект. Предстои да се изяснява на кого е водният обект. Следва собственикът да бъде принуден да изпълнява всички предписания на комисията, но всичко е въпрос на регулация”, коментира Каракашки. Неговото предложение е да се ликвидира обектът, да се прокопае стената и да изтече водата, тъй като съществува опасност. От “Язовири и каскади” обаче са против, тъй като водоемът е над селото и се явява спасител на населеното място.

 

Снимките

Областният управител Иван Каракашки посочи кои са опасните водни обекти на територията на Кюстендилска област.

Spread the love