Първанов: Промените в БСП са само рокада на царя с топа

Filed under: България |

Лидерът на АБВ също подозира интерес на ДПС зад кандидатурата на Драгомир Стойнев

152-20-02-618x346Ако Сергей Станишев се оттегли от лидерския пост в БСП, но остане председател на „Коалиция за България“, то това ще е малка промяна, нещо като „рокада на царя с топа“. Това коментира лидерът на АБВ Георги Първанов. В същото време той директно говори за връзките на ДПС със спрягания за бъдещ лидер на БСП Драгомир Стойнев.

„Така той (Станишев – бел.ред.) ще определя пак всичко, което се случва вляво – например кандидатите за листите за изборите. Дотук виждаме само една малка промяна – рокада на царя и топа”, каза Първанов. Той не изключи, че „тънките сметки“ на Станишев“ могат да прехвърлят негативни настроения към Стойнев.

„Кандидатите ще бъдат повече от двама въпреки натиска от „Позитано“. Съществува опасност всички да се настроят срещу основния кандидат“, допълни Първанов.

Той прогнозира, че след предсрочните избори през октомври ГЕРБ ще търси подкрепа в други парламентарно представени сили, за да съхрани възможността си да спечелят на местните и президентските избори.
Георги Първанов каза още, че министрите на вътрешните работи (Цветлин Йовчев) и на енергетиката (Драгомир Стойнев) са били „спуснати“ на Националния съвет на БСП от ДПС.

„Повечето имена не бяха познати, очевидно бяха написани на друго място, дали в хотел „Берлин“ (хотел, който се свързва с Делян Пеевски – бел.ред.) или другаде, не мога да кажа“, каза Първанов.

Той предположи, че има връзка с фирмите, избрани за подизпълнители на „Южен поток“, които са близки до Делян Пеевски. „Той е човекът, който най-много влияе на сформирането на енергийната политика“, каза Първанов.
По темата за скандала между Пеевски и Цветан Василев мнението му е, че двамата са били близки през последните години, но в момента Василев е главният потърпевш от конфликта и е този, който ще „плати цялата сметка“.
„Никой конфликт, който създава ерозия на банковата и политическата система, не може да бъде полезен за държавата. Има и други начини да се разреши един конфликт – например в съда“, каза още Първанов.

В отговор на въпрос дали след предсрочните избори е възможно АБВ и БСП да се коалират, той коментира, че подобни разсъждения в предизборно време са нездравословни. По думите му АБВ като коалиция може да се разшири, но в по-малки мащаби.
Бившият държавен глава заяви, че АБВ е създадена като алтернатива на опита избора на българския избирател да се сведе между БСП и ГЕРБ. „АБВ има коренно различни позиции по ключови въпроси от „Коалиция за България“ – АБВ е за друга данъчна система, за отпадане на плоския данък, за мажоритарен кабинет“, каза Първанов.
Според него обаче е много възможна бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ, защото, ако спечелят изборите, ГЕРБ ще имат нужда от подобна управленческа подкрепа.
Той все пак не изключи отношенията между АБВ и БСП да се подобрят след избора на нов председател на левицата. „Виждам 5-6 кандидати, достойни сами по себе си за нов председател. Надявам се да се смекчат отношенията между АБВ и БСП, както е нормално за две партии в лявото пространство“, каза Първанов.

Снимка: Георги Първанов

Spread the love