81 сантиметра разделиха параолимпиец №1 на Кюстендил от квота за европейското първенство в Суонзи

Filed under: Лека атлетика |

Атлетът на клуб „Пауталия Параспорт“ Паун Вътов изпрати диска на 34,19 метра на надпреварата в Солун

152-23-01-krasi-2_Paun_VatovБронзовият медалист от СП за спортисти с увреждания в Стадсканал, Холандия, през миналия септември Паун Вътов пропусна последната възможност да спечели квота за участие на европейското първенство по лека атлетика, което ще се проведе през месец август в Суонзи, Уелс.

Параолимпиец №1 на Кюстендил не успя да покрие норматива от 35 метра, след като на надпреварата в Солун, Гърция, изпрати диска на 34,19 метра. Състезанието в южната ни съседка бе и първата международна проява за българските параолимпийци през тази година. За  състезателя на клуб „Пауталия-параспорт“ нормативът от 35 метра се оказа непосилен и той ще пропусне еврошампионата. Най-доброто постижение на Паун Вътов в мятането на диск е 34.94 метра.

152-23-01-krasi-1_Paun_VatovДоскорошният треньор по тенис на маса в клуб „Руен“ преди година откри новото си силно поприще в мятането на диск и добър наставник в лицето на занимаващия се повече от 20 години Радослав Костов. Усилията на кюстендилския атлет изцяло ще бъдат насочени към предстоящото държавно първенство в Стара Загора. Голямата цел на Вътов си остава класиране за участие на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а. Нормативът за Рио е доста по- внушителен- 40 метра, постижение, с което кюстендилският параолимпиец трябва да се справи, за да си гарантира участие на олимпиадата в Бразилия. За целта 42-годишният Вътов ще премине към по-интензивен ритъм на подготовка за усъвършенстване на техниката и с повече натоварвания.

През април състезателят на „Пауталия-параспорт“ се класира на първо място и на Първия национален параолимпийски шампионат по лека атлетика на България, проведен в Кюстендил на стадион „Осогово“.

Снимки:

1.  Българската група на надпреварата в Солун

2.  Паун Вътов не покри норматива на диск за ЕП за спортисти с увреждания.

Spread the love