Кандидат-кмет в Дупница през 2007 г. обяви: Ще построя космодрум и ще пращам дупничани на Луната

Filed under: Общество,Последни |

Бившият шеф на „Енергоремонт” Антон Христов иронизира мегаломанските проекти на Братя Галеви, те го нарекоха Тони Космонавта

153-10-01-bratia_galevi„Дупница е в страшно безвремие, но дойде време нещата да тръгнат в правилна посока”, увери през м. юни 2007 г. единият от Братята – Ангел Христов, и само месеци след това Дупница се понесе с пълна скорост в правилната посока. А правилната посока не допускаше хора като Дангов да се пречкат в колелата на голямата и силна машина на Братята. Но практиката показва, че ако избуташ един, то неговото място се заема от друг. Природен закон!

В средата на м. юни кметът Първан Дангов все още се двоумеше дали да се кандидатира за втори мандат, а зам. областният лидер на БСП Олег Велинов изрази лично мнение, че действащият градоначалник е почти сигурната номинация на червените в Дупница.

“Няма да коментирам нищо, докато ОбС на БСП не се произнесе с оценката си за моята работа. Ще зависи от това, което ще чуя на събранието. Не е достатъчно оценката да е положителна, искам да видя каква подкрепа ще мога да получа”, каза Дангов, който и до момента е единственият червен кмет на Дупница от началото на прехода.

Очаквайки голямата жътва през есента, политическите сили не се отпуснаха по курорти и плажове, а се стегнаха и работеха здраво. През м. август, в разгара на лятото, стана ясно, че подкрепящите Атанас Янев десни формации ще се явят с две листи на изборите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Хората на независимия кандидат за кмет, издигнат от „Обединение за възраждане на Дупница”, Атанас Янев излизат с две листи за съветници на предстоящите местни избори”, сензационно съобщи лидерът на ГОД в местния парламент д-р Панчо Панайотов. Доскоро заявките на стоящите зад Янев политически сили и граждански организации бяха за общо участие с една листа. Около 17 десни партии пък декларираха подкрепа за човека на Братя Галеви.

Стана ясно, че едната листа ще бъде на дясната коалиция от 6 партии с водач Панчо Панайотов, а другата ще е на сдружението на бизнесмените, като на първо място в нея ще бъде застрахователният бос Явор Тодоров. Само няколко дни преди това името на Явор Тодоров бе замесено в скандал. Тогава градоначалникът обяви, че застрахователят го предупредил по телефона да не идва на бенефисния мач на „Марек”, защото бил нежелан там. Тодоров пък отрече да е отправял такова предупреждение.

В дясната коалиция, оглавявана от Панайотов, влизаха 6 партии: СДС, ССД, БДС „Радикали”, “Гергьовден”, БЗС и БЗНС „Никола Петков”. От участие с тях са се отказали НДСВ, ВМРО, „Атака”, ГЕРБ и ДСБ. В листата влизат четирима представители на СДС д-р Васил Бачев, д-р Матей Попниколов, д-р Спаска Костова и Лъчезар Фильов, а лидерът на СДС Пламен Данаилов не бил сред кандидатите.

В началото на м. септември – 3 месеца преди изборите, Първан Дангов мотивира причините да се кандидатира отново за кмет на Дупница по следния начин: “Не искам да съм кметът на Пламен Галев и не искам този град да се превръща в частна собственост. Причината да се кандидатирам за втори мандат са неистовите усилия, които полага опонентът ми, за да се домогне до кметския пост Атанас Янев, който се явява с протекциите на Пламен Галев. Нека премерим сили на политическата сцена. Галев може да е добър бизнесмен, но е слаб политик. За съжаление политическото представителство в Дупница е зависимо от групировката на Пламен Галев и не искам този град да се превръща в частен. Дупничани сме известни с бунтарския си дух и не искаме за в бъдеще да бъдем управлявани под диктат. Изборите не се печелят с подписи и силово налагане на кандидати. Нямам проблеми с местния бизнес и не съм спрял нито една инициатива за неговото развитие. Моите шансове да спечеля пред Атанас Янев са големи и причините са няколко. Първо, по време на мандата си успях да укрепя финансовото състояние на общината и вече нямаме дългове към банки и фирми. В наличност в момента по сметката имаме около 1 милион лева. Освен това наученото досега е добра основа, върху която мога да работя”.

Преди изборите той отново потвърди, че общината е в стабилно финансово състояние, което пък позволява да бъдат съфинансирани проекти пред структурните фондове. Дангов обеща позитивна кампания. За да даде рамо на кандидат-кмета, тогава от София пристигна Катя Колева – член на Висшия съвет на БСП и заместник-директор на Националната агенция за приходите.

„Това, че не съм успял да свърша всички неща, които съм обещал, аз съзнавам отлично. Но имам силата и волята да се случи в общината Дупница всичко, което е свързано с инфраструктурните промени”, заяви пред дупничани Дангов.

„Висшия съвет и ръководството на БСП много държат на община Дупница и подкрепят нейния кандидат Първан Дангов. Ние с интерес ще наблюдаваме изборния процес в града. Изключително важно е за нас Дупница да се развива като европейски град, а това зависи от правилния избор”, заяви Катя Колева. Интересното е, че година по-късно партията подкрепи „успешния дупнишки модел”, а критикарят Дангов изпадна в немилост.

Лидерът на БСП в Дупница Кирил Ангелов пък призовава по време на местните избори в дупничани да надделее  мъдростта и здравия разум. „Нека гражданите да подкрепят почтените и позитивни политици и да не действат под натиск”, заяви той.

Няколко дни преди изборите Пламен Галев и Ангел Христов обявиха: „Градът ни не е имал по-некадърен кмет! Не Дупница се страхува от нас, а Дангов! Основните му притеснения са това, че при избора на г-н Янев за кмет проектите ще станат факт и всичките му нападки ще се окажат безпочвени!”

„Както винаги, в община Дупница никога не е скучно по време на избори. Кампанията е изпълнена с жлъч и злоба, извиращи от предизборния щаб на Първан Дангов”, коментира Галев ситуацията преди изборите. Кампанията според него протича по предварително заложен сценарий, а целта е още веднъж да се обработи общественото мнение срещу Атанас Янев”.

Ангел Христов пък заяви: „Нашето желание беше кампанията да стане състезание на идеи и програми на различните кандидати, за да може хората да оценят най-достойните предложения. Вместо това обаче Дупница видя как под вещото ръководство на Дангов и компания се повтарят събития отпреди година и половина. Това е напълно разбираемо, тъй като през 4-те години на управлението си Дангов не направи нищо и естествено, че няма с какво да привлече дупничани на своя страна. Той няма капацитета да предложи програма за бъдещо развитие на общината. Именно заради това, когато видя проектите, на които залагаме ние, той започна по най-злобен начин да ги хули”.

Пламен Галев допълни: Неговата реакция по отношение на програмата на г-н Янев за управление на Дупница бе напълно обяснима. Всички те от щаба на Дангов много добре осъзнават, че ако дупничани изберат Атанас Янев за кмет и проектите станат факт, те ще изчезнат напълно от политическата сцена. Хората ще видят, че са ги управлявали некадърници. Именно заради това Дангов заложи на тази тактика в кампанията си да плаши хората с повод и без повод”.

Ще припомним, че проектите на сдружението, с реализирането на които Братя Галеви обещаваха просперитет на града, бяха определени от опонентите им като мегаломански. Дори независимият кандидат за кмет Антон Христов в ироничен тон обяви, че ще построи космодрум и ще праща дупничани до Луната. За което си спечели неприязънта на бизнесмените, които го нарекоха Тони Космонавта.

Ето как коментира случая Пламен Галев: „В дебата, който беше излъчен по местната телевизия, г-н Христов се опита да се направи на остроумен и подкрепяйки тезата на Дангов, че проектите ни са мегаломански и невъзможни, той обяви, че ще построи космодрум и ще праща дупничани до Луната. Когато го видяхме да се мотае безцелно по улиците на Дупница, ние с Ангел спряхме до тротоара и със същия подигравателен тон му казахме: “Здравей, Юрий Гагарин!”. Когато той дойде да се здрависа с нас, Ангел му каза “За мен е чест да се здрависам с първия дупнишки космонавт”, а аз добавих: “Защо не си се снимал на плакатите със скафандър? Вече ще ти казваме не Тони Ресурса, а Тони Космонавта”. И ще му се подиграваме по същия начин във всеки удобен момент, защото той това заслужава.”

За съжаление мнозина повярваха в добрите намерения и възможности на двамата големи благодетели на Дупница. На откриването си на предизборната кампания в края на м. септември 2007 г. независимият кандидат за кмет Атанас Янев обяви, че с екипа си са разработили 6 конкретни проекта за общината. Първият предвижда изграждането на мултифункционален комплекс на площ от 40 декара, със зала със 7000 места, търговска част, офиси, киносалон и 3000 закрити гаража. Около стадион „Бончук“ Атанас Янев предвиждаше да изгради спортен център с 3 изкуствени футболни терена, възстановяване на стария терен, направа на лекоатлетическа писта и 2 закрити зали. Кандидатът на Братя Галеви планираше и на мястото на бившите казарми да бъде построен жилищен комплекс, а в посока от „Св. Спас“ към село Самораново – жилищен район с еднофамилни къщи. Пред дупничани се показваха планове и скици на помпозните обекти, сипеха се обещания и т.н. Дали днес има и частица реализация от това – всеки може да каже. Вярно, обнови се парк „Бистрица” по проект на предишната управа, но на каква цена…

При оставени от екипа на П. Дангов в наличност около 600 000 лв. след 4 години община Дупница под мъдрото ръководство на Янев и консултантите натрупа 20 млн. лв. задължения.

„Дангов казва, че ако Атанас Янев стане кмет, ГУМ ще бъде продаден. В едно село беше плашил бабите, че ще се сложат бариери по пътя за градините, които имат и за да преминават, хората ще трябва да плащат. Той не спря дотук и започна да обяснява, че има опасност от вдигането на местните данъци и такси. И още куп подобни безпочвени инсинуации”, продължи с нападките срещу опонента си Пл. Галев. Следва да припомним, че по време на управлението на Атанас Янев местните данъци скочиха петкратно, но това мина някак си за нормално, т.е. хората избраха модела и след това си плащаха съвестно.

Преди изборите Братя Галеви бяха обвинени, че техен служител е пренасял готови предизборни бюлетини с отбелязан номера на Атанас Янев. Бизнесмените обясниха по този повод, че това било един вид разяснителна работа от тяхна страна, тъй като хората не били запознати добре с начина на попълване на интегралната бюлетина. „Дангов и щабът му бяха бесни. Те се опитаха да заблудят общественото мнение, че едва ли не това са реални бюлетини, въпреки че вече ги бяха виждали”, коментира пък Ангел Христов.

„Резултатът от вота може би щеше да бъде друг, ако министърът на вътрешните работи Румен Петков си беше свършил работата и беше изпратил жандармерия, както направи това в Благоевград и Перник. Защото през целия ден в Дупница се движеха черни джипове и се купуваха гласове. Над 15 жалби депозирахме в общинската избирателна комисия, но оттам ни отговориха, че не е в техните правомощия да налагат санкции.” Това заяви пък Първан Дангов малко след като станаха ясни резултатите от изборния вот.

Всъщност почти всичко около битката за Дупница през 2006-2007 г. е ясно. Не стана напълно ясно обаче защо кандидатът на Братя Галеви Атанас Янев реши няколко дни преди балотажа с Първан Дангов да се откаже от изборите.

Снимки:

1. Пламен Галев и Ангел Христов

2. Първан Дангов

3. Антон Христов

4. Атанас Янев

5. Д-р Панчо Панайотов

6. Явор Тодоров

7. Олег Велинов

Spread the love