Равносметката от жестоката градушка: 1 убит, 40 в „Пирогов“ с травми, хиляди изпочупени коли! Спешна помощ в София е под вода! Погром в сградата на Българския червен кръст!Застрахователите: Имаме пари, ще изплатим щетите

Filed under: Актуално от днес,България |

Георги Радев: Няма как подобно природно явление да не бъде предотвратено

153-18-19-0000077562-middleЕдин загинал, 40 са в „Пирогов“ с травми по лицата и главите, хиляди изпотрошени коли и наводнени улици. Най-честите проблеми са наранявания в областта на главата, лицето, както и меките части на ръцете и краката. Това е жестоката равносметка от градушката, която попиля София.

153-18-19-загина един човек, затиснат от дърво в Борисовата градинаСтоличната община и застрахователните компании работят под пара за оценка на материалните щети от изсипалата се във вторник следобед градушка над София, която изпотроши автомобили, стъкла на жилища, отнесе външни изолации на блокове и инфраструктурни кабели.

Мъж на 27 години остава за лечение в болницата заради сериозна порезна рана на ръката, която задължително трябва да се оперира. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение.

153-18-19-За тези, които си мислят, че пластмасата по-малко страда от ламарината.При пороя, придружен с градушка и силен вятър, във вторник следобед загина един човек, затиснат от дърво в Борисовата градина. Четирима души, оказали се в коли, върху които паднаха големи клони, оцеляха без сериозни травми.

153-18-19-Градушката в София причини много щетиКметицата на София Йорданка Фандъкова обясни, че след като цяла нощ са работили екипите на почистващите фирми по отводняването на улици и булеварди и освобождаването на контактна кабелна мрежа, вече е нормализирано движението на градския транспорт.

153-18-19-Гражданите сами отпушват каналитеОсновен проблем остава почистването на задръстените от паднали листа шахти, отстраняването на наноси по булевардите и отводняването на сгради. Почистването на паднали клони и листа в парковете и по улици и тротоари ще продължи и в следващите дни.

153-18-19-Счупена кола след бурятаПадналите дървета и наводнените улици затрудниха работата на аварийните екипи на ЧЕЗ. Възстановено е електрозахранването в части от кварталите „Надежда“ и „Люлин“, където бе изключена подстанция „Орион“.

153-18-19-опашките пред застрахователните офиси в СофияФандъкова каза, че не е имала никаква информация за задаващия се облак от Сърбия. „Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления, този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна“, заяви кметицата.

Районните кметове вече формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради. Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора, добави Фандъкова.

Пожарната разполага с 36 нови машини за реакция при пожари, наводнения и земетресения, показа проверката на кметицата. Тя допълни, че са мобилизирани всички експлоатационни дружества, за да се отстранят повредите по светофари, по контактна кабелна мрежа.

Проливните дъждове наводниха Центъра за спешна помощ до Сточна гара. Водата е стигнала до входа, линейките едва успяват да излязат, разказаха служители. По думите им това се случва всеки път при силен дъжд, но този път е особено неприятно. Макар и след края на работното време хората не можеха да си тръгнат оттам. Повикали бяха помощ за отводняване.

Бурята е изпочупила и 15 коли и антени на БЧК в София, съобщи председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

„С тези антени поддържаме връзка с нашите складове. Отделно прозорците са счупени, не само тези на БЧК, но и тези на съседни сгради. В момента съм на бул. „България” и водата е до средата на гумите. Трамваите са спрени, защото жиците са скъсани”, каза Христо Григоров.

„На паркинга на БЧК почти всички коли са със счупени прозорци. Тепърва ще отчитаме щетите, но искам да кажа, че това са хиляди коли, които са пострадали. Ще направим оценка на щетите, но това няма да ни попречи да помагаме на засегнатите българи във варненския квартал „Аспарухово”.

КФН: Застрахователите са готови да изплащат щети

Всички застрахователни компании са заявили пълна готовност да обслужват клиентите си след градушката в София. Удължени са сроковете за предявяване на претенции, като най-краткият е 10-дневен, от една компания, съобщи Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, на пресконференция в Министерския съвет.

153-18-19-9d1d2615f0548d67379397c69d925636Повечето компании са дали срок за това от месец. Опростен е и режимът и някои застрахователи са приели опростени заявления за предявяване на претенции. Някои от компаниите са предвидили щети да се предявяват и в други градове и са удължили работното време на офисите си. Агайн съобщи, че застрахователите няма да изискват документ от Института по метрология, който обичайно се изисква и струва 35 лв.

Обработени 1138 облака за тази година отчете шефът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов. По думите му никъде в света няма технология, която да защитава населени места. На четири места онзи ден е имало бури – София, Монтана, Средна гора, землището на Девин. Радарната информация на агенцията се предава в реално време към ВВС, РВД, Гражданска защита и НИМХ. Николов отчете и усложнена ситуация тази година. Той посочи, че за 2012 г. са изстреляни 2800 ракети, с които се защитава земеделска продукция, за 2013 г. – 5100, а до момента за 2014 г. – 10 300. Една ракета струва между 300 и 350 евро и цената не е променяна от 2001 година. В ракетите обаче се влага сребро, чиято цена се вдига.

Вицепремиерът Даниела Бобева уточни, че колкото пари са поискани за ракети, са отпускани от кабинета без въпроси.

 Бурята изсипала над София няколкостотин тона лед, на облака не можело да се противодейства

Експерт изчисли, че в облаците, събрали се над София във вторник следобед, е имало няколкостотин тона лед, като това ясно се откроявало на радарите и снимките на метеоспътниците.

153-18-19-0000231763-article2„Няма как подобно природно явление да не бъде регистрирано и видяно, преди да се случи, затова не е чудно, че бурята е била регистрирана от няколко европейски метеорологични служби“, каза доцент д-р Георги Радев. Според него подобни явления могат да бъдат прогнозирани и населението – предупредено, за да се избегнат поне част от нанесените щети.

 Опашки се извиват пред стъкларските магазини в София

Опашки от хора се извиваха вчера пред стъкларските магазини от сутринта. Заради стотиците счупени прозорци след бурята стъкларите не смогват да приемат всички поръчки.

„Майсторът мери, дава ми бележка, заставам на опашката да платя, давам си телефона и те ще ми се обадят да ми кажат кога ще бъде готов да дойда да си го взема”, разказва един от клиентите – Валентин Стаменов.

Стъкларите пък са недоволни от думите на клиентите, че „ден година храни“. 10 лева е цената за квадратен метър стъкло, с работата поне още толкова. Клиентите обаче се притесняват от увеличение на цените заради наплива на потърпевши.

Сред най-засегнатите комплекси в столицата са „Младост“ и „Люлин“. Там градушката е била голяма колкото яйце и има много сгради без прозорци. „Седем стъкла имам счупени на балкона и едно голямо. Приготвил съм 300 лева най-малко, иначе нормално е 150”, оплаква се друг жител на София.

 

Градоносният облак с ледените късове дошъл от Сърбия

 

Силната буря, която връхлетя София във вторник, се образува за 7-8 минути, преди да навлезе в най-силните си параметри над града. Облакът дойде от Сърбия. На 15-20 километра от София започна зараждането и бързо достигна столицата. Това обясни директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Николай Николов. Според него за краткото време, за което се е образувала градоносната клетка, не е било възможно да се направи каквото и да било като превантивни действия. Около София няма изградени системи за борба с градушките, каза още той. Площадки има около Видин, Монтана, Враца, Плевен, в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Инж. Николов обясни, че Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. Обработвани са облаците, които са се движели към Монтана, според него там силата на градушката не е била толкова сериозна.

Информацията за приближаващата буря вчера е била предадена на няколко държавни институции, заяви директорът на Агенцията за борба с градушките. Той каза, че агенцията разполага с модерна радарна система, която в реално време следи опасните явления: Информацията от радарите на Изпълнителната агенция за борба с градушките се предава в реално време на ВВС, РВД, Националния институт по хидрология и метеорология и на Центъра за аерокосмически наблюдения.

Инж. Николай Николов каза, че вече са осигурени необходимите средства за закупуване на достатъчно ракети за нуждите на Изпълнителната агенция за борба с градушките. Проектът за разширяване на защитаваната територия с още 6 милиона декара обаче е отхвърлен от Министерския съвет.

Spread the love