Еуфория в Дупница: Протежето на Братя Галеви спечели битката с Дангов, общинарите го срещат с пита и мед и нов стол

Filed under: Общество,Последни |

Екскметът: През целия изборен ден в общината се движеха черни джипове и се купуваха гласове

На 4 ноември 2007 г. вечерта още преди края на гласуването резултатите от балотажа бяха ясни. Дупнишкият модел официално стана факт, а празненствата в щаба на новия кмет на община Дупница Атанас Янев започнаха още към 20 часа в неделя, когато се появиха първите резултати от собственото преброяване в секционните комисии. Привърженици на Янев, събрали се на пл. “Методи Димов” пред Спортната зала, изпаднаха в еуфория при съобщаването на окончателните цифри към 20.45 ч., когато стана ясно, че досегашният кмет и кандидат на БСП Първан Дангов губи с близо 2000 гласа разлика.

От щаба излязоха Атанас Янев и бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, които приемаха поздрави от своите симпатизанти и дошлите на място партийни лидери. “От тук нататък предстои много работа”, обеща Галев. “Благодаря, вашата подкрепа е задължаваща. Доверието ви е оценка за моя авторитет, никога няма да го забравя”, лаконичен бе и Янев. След като гръмнаха шампанско, победителите се прибраха в ресторант “Ориент експрес”. Купонът за симпатизантите се вихреше отвън, веселеше ги и оркестърът, доведен от ромския лидер Калин Георгиев. Резултатите бяха коментирани и от десните лидери, застанали зад А. Янев с коалиция „Обединени демократични сили”.

“Доволен съм от победата на Наско. Градът спечели, защото още 4 г. с този мързелив кмет щяха да са пагубни. Очаквам по-добро бъдеще за всички нас. Надявах се на по-голям успех с листата за съветници, но при настоящото разпределение на силите не сме справили зле. А в селата бием тотално”, заяви водачът на ОДС листата Панчо Панайотов.

“Ние показахме на демократичните сили как може да се направи обединение, в което са загърбени лични и тяснопартийни пристрастия”, добави лидерът на БДС “Радикали” Иван Монов. По-късно Атанас Янев декларира, че ще разчита и на съветници от БСП, с които е в добри отношения. Янев коментира и постъпилите жалби в ОИК: “По-слабият противник търси причини, за да оправдае своята немощ. За мен и моя екип изборният ден мина много добре”.

След като станаха ясни резултатите от изборите в Дупница, кандидатът за кмет от БСП Първан Дангов призна на пресконференция, че щабът на независимия Атанас Янев ги е смазал в организационно отношение. На изборите на 28 октомври за Първан Дангов гласуваха 6508 души, а за Атанас Янев – 9170. Разликата в гласовете между двамата бе 2660. На самия балотаж Първан Дангов получи 8112 гласа, т.е. приблизително с 2000 по-малко от опонента си Янев.

Нашите партийни структури по места бяха пасивни. Ние трябваше да бъдем по-агресивни в тази предизборна кампания, отчете Първан Дангов след края на изборния ден. Това масирано присъствие на наблюдатели от щаба на Атанас Янев по всички секции смаза психологически нашите хора и резултатите са налице, каза още Първан Дангов.

Лидерът на БСП Кирил Ангелов заяви, че е готов да поеме политическата отговорност и да подаде оставка, ако в Общинския съвет влязат по-малко от 11 общински съветници. Впрочем, след като бяха обявени резултатите от вота, стана ясно, че БСП вкарва в този ОбС точно 11 общински съветници.

„Трябва да отбележим, че това са едни от най-тежките избори от 17 години насам и това е заради начините, които се използват за печелене на доверие. Докато ние ползвахме платформа и отправяхме послания към гражданите, други използваха заплахи и пари”, заяви още Кирил Ангелов.

По-късно на пресконференция Първан Дангов обяви: “Излизам с достойнство от кампанията. Въпреки че загубих изборите, не приемам резултата от балотажа пораженчески. Резултатът от вота може би щеше да бъде друг, ако министърът на вътрешните работи Румен Петков си беше свършил работата и беше изпратил жандармерия, както направи това в Благоевград и Перник. Защото през целия ден в Дупница се движеха черни джипове и се купуваха гласове. Над 15 жалби депозирахме в общинската избирателна комисия, но оттам ни отговориха, че не е в техните правомощия да налагат санкции”.

“На Атанас Янев пожелавам да има поне малко смелост да реализира проектите, които са залегнали в предизборната му програма. И ще ми бъде интересно да следя какво ще се случва от тук нататък. Що се отнася до слуховете, че хора от щаба на БСП и общински съветници са работили в полза на Янев, то това ще си проличи в новия Общински съвет”, каза още Дангов.

На първата сесия на новия ОбС Атанас Янев обяви за свои заместници Силвия Балинова и Йордан Йорданов, чиито кандидатури се спрягаха още преди самата предизборна кампания. Съвсем очаквано застрахователят Явор Тодоров бе избран за шеф на новия Общински съвет. Тодоров бе предложен от десните, като при тайното гласуване зад него застанаха 20 съветници. БСП издигна кандидатурата на своя лидер Кирил Ангелов, в чиято полза гласуваха 9 от съветниците.

Няколко месеца по-късно обаче общинските съветници от БСП в Дупница поискаха оставката на Явор Тодоров, като мотивът бе, че председателят на ОбС е бил сътрудник на Държавна сигурност. “Той бе длъжен, преди да се кандидатира за общински съветник, да декларира този факт. Това е изискване на Закона за местните избори”, коментира Дангов. “Това е въпрос на морал, на негово място щях да се оттегля”, допълни пък лидерът на БСП Кирил Ангелов.

Въпреки искрите и обвиненията на изборите смяната на общинската власт премина спокойно и по нашенски – с питка и мед. Новия кмет на Дупница дойде на сесията заедно със съпругата си Лили и един от синовете си Александър, които официално поеха семейния бизнес във фирма “Специалремонт”. Предшественикът на Янев Първан Дангов му връчи ключа и печата на Дупница. “Смятам, че изборната конфронтация вече приключи и отсега нататък всички трябва да работим заедно, заяви новият градоначалник. Двамата с Дангов се прегърнаха с думите “Честито и на добър час” и “Благодаря и да си жив и здрав”. Първан Дангов увери Янев, че общината няма никакви задължения, а по сметката има в наличност 600 000 лева.

Новият кмет бе посрещнат в кабинета си от заместниците на бившия градоначалник Велизар Аспарухов и Илинка Станчева с питка и мед. Янев седна на нов стол, купен лично от главния секретар на общината Валентина Филипова.

Най-младата съветничка в Дупница бе Дарина Василева, дъщеря на Васил Василев-Клеменца, избрана от листата на “Движение за нашия град”. В местния парламент имаше и представители на различни политически групи от едно семейство – Крум Милев, който влезе от листата на ГЕРБ, и неговият баща Стойчо Милев, който бе представител на “Движение за нашия град”.

След изборите лидерът на СДС Пламен Данаилов обяви: “Инициативата за издигане на единна дясна кандидатура беше на СДС и бе реализирана успешно, защото общият десен кандидат вече е кмет на община Дупница. Подобна бе позицията и на социалдемократите.

“Ние изпълнихме нашата главна политическа задача – да се отблокира управлението на Дупница и да се даде простор за нейното развитие. Това стана с избора на г-н Янев. Макар че нямаме свой представител в ОбС, за момента можем да кажем, че има добра комуникация между нас и кметския екип и се надяваме това да продължи и в бъдеще. Със старта на консултативния съвет през седмицата смятаме, че вече има такива гаранции”, коментираха областният координатор на БСД Радослав Радославов и общинският лидер Дамчо Дамов.

Не всичко обаче започна да работи по мед и масло в новия местен парламент. Още на втората сесия представителите на “Атака” обявиха, че са готови да стопират работата на ОбС за месеци, ако мнозинството не изпълни даденото обещание за чуваемост и съвместна работа. Лидерът на партията на Волен Сидеров в Дупица Методи Стойнев и правистът Милен Попов бяха подготвили добре подплатена откъм обвинения в нарушения от мнозинството жалба до областния управител Любомир Дермански. “Ако внесем тази жалба, работата на ОбС ще се блокира за месеци. Засега обаче няма да го правим, а искаме да покажем на мнозинството, което хем не знае, хем не може, хем явно започва да налага арогантно мнението си. Както знаете, те не допуснаха хора от “Атака” и БСП в комисията за промените в правилника за работа на ОбС, макар че в двете партии са единствените юристи в този съвет. С тази жалба протягаме ръка към мнозинството, но ако те продължават да не включват нас и хора от БСП в комисиите, ще се задействаме. Засега им показваме, че можем да го направим”, се закани Стойнев. Цялото заседание беше проведено незаконосъобразно. Сега им даваме възможност да разберат, че не може да ни пренебрегват. Не ни е страх да посочваме грешките, а и ние сме избрани с гласовете на немалко дупничани”, добави Попов.

Снимки:

1. Пламен Галев в еуфория приема поздравления.

2. Новият кмет бе посрещнат с питка и мед от ексекипа на Дангов.

3. Кирил Ангелов, Първан Дангов, Георги Пехливански и Йорданка Божкова след изборите.

4 и 5.  Веднага след като стана ясно, че Атанас Янев печели балотажа, десните лидери и бъдещи общински съветници се събраха в „Ориент експрес”.

6. Методи Стойнев и Милен Попов

Spread the love