Неврокопчанката Деси помогна от Лондон на 24 деца да намерят дом: 600 лв. ми струва намирането на семейство на малчуганите

Filed under: Гоце Делчев |

 30-годишната жена е дъщеря на директорката на Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий” Катерина Янева, работи като мениджър в голяма банка

158-03-0-Desi Lambina

Дъщерята на директорката на Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий” Катерина Янева – Деси е българката, осигурила дом за 24 деца. Неврокопчанката, която живее в Лондон, стана известна в цяла Европа с помощта, която оказва на децата от дома в родния й Гоце Делчев. Тя отделя лични средства, за да помага на децата.

Деси и майка й Катерина извеждат децата на пикник и на кино, когато младата дама е в родния си град.

158-03-01-Desi-Todor

Десислава Ламбина е висококвалифициран и добре платен бизнес мениджър в голяма банка в Лондон, с добре уреден живот, щастливо омъжена и майка на две деца. Филмът на BBC – “Изоставените деца на България”, който разказва за ужасяващите условия на живот в дома в с. Могилино, преобръща живота й. Първоначално жената реагирала по майчински – със собствени средства купува неща и изпраща дарения за домове в България. Силно впечатлена и мотивирана, тя започва да се рови в публикации, свързва се с неправителствени организации в България, които предлагат приемна грижа. Младата неврокопчанка регистрира фондацията Kids Care, разбирайки, че единственият шанс да се спасят тези деца е извеждането им от домовете и настаняването им в приемна среда, в която да са обгърнати с любов и грижи. Десислава избира една организация, с която да работи – сдружение “Съучастие” от Варна, които през 2012-а са спечелили приза за най-добър доставчик на приемна грижа.

”В Англия отдавна не съществуват такива домове, всички 60 000 изоставени деца са настанени в приемни семейства. Защо това не се случва у нас, защо още съществуват домове, които буквално убиват децата, е нейното възмущение, с което стартира благородната си мисия.

Така неврокопчанката установява, че за държавата е много по-скъпо да поддържа домове, отколкото да се гледат деца в приемни семейства и решила твърдо, че си заслужава да финансира точно процеса на извеждането на децата и работата с приемните родители. Така сключва договор в продължение на една година да превежда на сдружението по 1200 лева месечно за заплатите на един социален работник и психолог, който да работи с децата и приемните родители. Тази година договорът е продължен, а фондацията Kids Care и „Съучастие” успяват да измъкнат от институции и да станат в приемни семейства 24 деца от новородени до 8-годишна възраст.

„Направих сметка, че за цялата година, откакто спонсорираме сдружението, са ми трябвали по 600 лева на дете за намиране на семейство, въвеждането му и поддържането на контакти и наблюдения над приемните родители”, разказва неврокопчанката Десислава Ламбина. Тя разказва още, че всички спасени 24 дечица са били с тегло под нормата и за един месец в приемните домове са наваксали килограмите и повечето други дефицити

“Не е вярно, че българите в Англия не си помагат!” – категорична е дамата. Тя разказва как са провели последната си благотворителна акция “Децата с хвърчилата 2” на 28 юни в лондонски парк.

Десислава Ламбина е на 30 г., а банката, в която работи – HSBC, е една от най-големите в света, с представителства в над 50 страни. Българката е в централния й офис в Лондон. Преди да замине за Острова, учи две години в Техническия университет, но бързо разбира, че в „нашите вузове студентите прекалено много се забавляват и малко учат”. В Лондон тя учи програмиране задочно и работи на рецепцията на хотел, тъй като е завършила езикова гимназия и знае добре английски.

В живота й “бързо се случват нещата”, разказват нейни близки от Гоце Делчев. На 17 Деси срещнала голямата си любов Тодор Ламбин, гаджета били 3 години и се оженили, когато тя била на 20 г. Три седмици след сватбата Тодор заминава за Англия, после отива и Деси. През 2007-а си купили първата къща в Лондон, а през 2012 г. – още една. Постоянно при тях отсядат новопристигнали българи, на които двамата съпрузи помагат да си намерят работа, квартири и да сложат в ред документите и живота си.

 

Снимка:

Десислава Ламбина с децата.

Деси и Тодор Ламбин

Spread the love

Коментар за: Неврокопчанката Деси помогна от Лондон на 24 деца да намерят дом: 600 лв. ми струва намирането на семейство на малчуганите

  1. A тя изобщо има ли образование или си фантазира за неините дипломи и кариера и банки.Та той никой не е рознава в hsbc. Тя просто си фантазира.

    Marko Toti
    2014/септември/11 at 13:38 PM