С „25 години стигат” благоевградчанинът Борис Тюлеков ни завърта в лентата на човек, живял в три епохи

Filed under: Искам думата |

158-09-02  B.Tiulekov

В новоиздадената си книга „25 години стигат” благоевградският общественик Борис Тюлеков събира свои публикации и размишления, намерили място в периодичния печат през последните десетилетия. Място в нея са намерили и интервютата, отпечатани във в. „Вяра”, откроява се и крилатата му фраза, че българинът няма да умре от глад, а от глупост. Остроумно (или по-скоро с горчивина) Тюлеков определя сборника си като политически и етични размишления на един българин, живял в три епохи. И наистина филмовата лента на живота му започва във времето на царска България, минава през годините на социалистическа България и продължава в днешната България на нескончаемия преход

Борис Тюлеков е роден преди 84 г. в светиврачкото село Голешово, за което написа и книга. Завършва вътрешна търговия в Икономическия университет в София и дълги години работи като стопански ръководител в различни производствени и търговски предприятия в Благоевград. За известно време е началник на отдел „Стопански туризъм” в Окръжния народен съвет – Благоевград. Преди да се пенсионира през 1991 г., работи като зам.-шеф на „Булгарплод” и търговски директор на Завода за безалкохолни напитки.

В книгата на Борис Тюлеков са намерили място негови публикации отпреди 10 ноември, в които се прокрадва критично отношение към митовете на социализма, не прощава на българския модел на демокрация, анализира силните фигури от годините на прехода, размишлява по чисто човешки и етични проблеми. Написаното няма претенция за социално-политически разрез на действителността, но е откровено и засвидетелства ясната позиция на автора по това, което е видял, и времето, в което е живял.

Снимка: Борис Тюлеков

Spread the love