Под диригентската палка на секретарката на читалището Дафинка Бойчева: Жетвари в народни носии размахаха сърпове в благоевградското село Логодаж

Filed under: Благоевград |

Любен Дундев разказа историята на Ресенската чешма в центъра на селото, Венци Костадинов от ансамбъл „Пирин” – Благоевград осигури мъжки традиционни костюми

159-06-01  jatva3

Възстановка на жътварски обичай пресъздадоха в благоевградското село Логодаж.Дафинка Бойчева – секретар на народно читалище „Иван Чаушки -1934”- с. Логодаж, и самодейците от Смесената фолклорна група направиха възможна възстановката. Венци Костадинов от ансамбъл „Пирин” – Благоевград осигури мъжки традиционни костюми от региона и заедно с Пеньо Иванов, председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, участва във фотосесията. За Цвети Вълчева, зам.-председател на организацията, местните самодейци осигуриха автентична логодажка носия.

Вълнуващата среща започна край Ресенската чешма в центъра на Логодаж. „Тази чешма е построена през 1928 г. Преди това наоколо е имало брястове, а в техните корени – извор. Мощните дървета привличали водата, която извира от скалите на 7м дълбочина. Дебитът е голям. Такива извори има в три околни села. Те черпят вода от един и същ подпочвен източник”, разказа Любен Дундев, пременен в народен костюм.

Докато слушат сладкодумния домакин, Дафинка доведе и самодейките, също нагиздени и пременени за случая с автентични носии. Веселина Бойчева, Гуна Грозданова и Божура Треновска ни заведоха до близка пшеничена нива, където показаха жетварски обичай. Сладкодумната Веселина подхвана ролята на жътварка, като едновременно разказваше и показваше.

159-06-01  jatva2

„Жънеше се от сутрин до вечер без почивка и през цялото време пеехме”, заразправя тя. Ожънатата пшеница се връзва на снопи с възи, направени от ръжена слама. Сламата на ръжта е по-дълга и жилава от пшеничената и когато се навлажни и сплете, служи за връзка. След това снопите се пренасят на едно място и се поставят „на кръстци”, за да чакат до вършитбата. На нивата се носят стомни и съдове с вода, баници и други традиционни ястия. „Хей, я вижте, какъв облак се е задал!” – провиква се Веселина.

С радост организаторите очакват съвместното провеждане на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” в село Логодаж на 9 август тази година.

Повече подробности в печатното издание.

Снимки:

1. Традициите оживяха в благоевградското село

2. Дафинка Бойчева (вдясно) и Венка Димитрова (в средата) със самодейките

Spread the love