Мерджанов обяви: Споразумението при държавния глава Росен Плевнелиев е нарушено, има ново мнозинство

Filed under: България |

167-17-02-atanas-merdzhanov_620_348

Нарушено е споразумението при държавния глава Росен Плевнелиев. Това заяви след заседание на парламентарната група на Коалиция за България в Народното събрание нейният председател Атанас Мерджанов. Идеологът на нарушаването на това споразумение беше самият държавен глава, тъй като вчера на поредните консултации от всяка една от парламентарните групи беше категорично заявено, че в рамките на това Народно събрание ново правителство няма как да бъде съставенo, подчерта Мерджанов.

„Днес след гласуването на извънредното заседание, след речта на президента Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, коментира Мерджанов по отношение на съвместното гласуване между ДПС и ГЕРБ за провеждане на извънредно заседание, на което да се гласува актуализация на бюджета.

„Фактът, че има две парламентарни групи, които предизвикват извънредно заседание, и то за подкрепа на актуализацията на бюджета, сам по себе си говори, че е налице ново парламентарно мнозинство“, категоричен бе Мерджанов и добави, че това парламентарно мнозинство както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така също е в състояние да състави и ново правителство.

„Най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които се договорихме“, добави той и настоя, че всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени на управителните съвети в БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. „Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност“, обяви Мерджанов.

Експертите на Коалиция за България ще настояват пред министър-председателя Орешарски да оттегли предложението за актуализация на бюджетите, съобщи Мерджанов.

 

Снимка:

Атанас Мерджанов

Spread the love