Кметът на Тополница Любен Маринополски: Гръцките пресевни издълбаха коритото на р.Струма, затова няма опаснаст от наводнение

Filed under: Актуално от днес,Петрич |

Тополите на Антон Иванов-Джоби не са заплашени от изкореняване, след няколко години ще ги сече за дървен материал

174-08-01  Marinopolski

През последните години гръцките пресевни издълбаха коритото на река Струма, което доведе до неговото понижаване с два метра. Това е причината да няма покачване на нивото на водите, каза кметът на петричкото село Тополница Любен Маринополски за в. ”Вяра”. Тополница е най-проблемното петричко село по поречието на Струма заради близостта му до нея и разлива, който прави. В близост до него се намира и мостът, по който в момента преминава целият трафик за Гърция. Според кмета Маринополски нивото на реката е ниско и не застрашава сигурността на жителите на селото му. Това се отнася и за трафика на леки и товарни автомобили, които спокойно преминават през единствения мост в посока Петрич и ГКПП-Кулата. ”С течение на годините заради добива на баластра от гръцките пресевни нивото на Струма е спаднало с два метра”, каза управникът и допълни, че няма никаква опасност от наводнения. Маринополски поясни, че коритото се наблюдава ежечасно. Той даде разяснение и за близките насаждения от тополи на небезизвестния бизнесмен от селото му Антон Иванов-Джоби. Оказа се, че дърветата са естествен щит срещу природни бедствия, но те не играят особена роля в разлива на реката. Няма опасност и да бъдат изкоренени от водата, тъй като са 45 м от старото корито.

Прякорът на Антон Иванов – Джоби, идва от детските му години, когато бил дребен на ръст. Антон Иванов в момента е крупен земеделец. Освен с тополовите си насаждения той отглежда зарзават и плодове в землищата на Тополница и Кулата. Името му нашумя през годините като първия, който внедри в страната отглеждането на индийски коноп (канабис) в нивите между редовете на местните земеделци. Впоследствие срещу него не бяха събрани доказателства по повдигнатото му от държавното обвинение престъпление за отглеждане на наркотично растение и той бе оневинен. В момента Джоби е щастлив с новото си семейство и с 20 г. по-младата си съпруга, от която има дете. Заради площите с тополи, взети под аренда от Министерството на земеделието, тръгна недоволство на жителите на Тополница срещу него. Въпреки това Джоби успя да докаже, че търгът, спечелен от него, е легитимен и продължи със земеделската си дейност на новатор. След няколко години от тях той ще добива материал за дървообработващата промишленост. Инвестицията му в разсадъчния материал е минимална. Заради близостта на насажденията до р. Струма е имало години, когато поливките са му били безплатни – от разлива на речното корито тополите му са напоявани обилно. До този момент насажденията му остават сухи заради ниското корито и спокойната вода на р. Струма.

 

Снимка: Любен Маринополски обяснява, че няма опасност от наводнения заради пониженото ниво на водата в Струма.

 

Spread the love