Хиляди се веселиха на празника на Рила: Джеймс Чешмеджиев №1 сред художниците на поляната, отличиха Венци Недялков за най-малка палатка, долнобанци отправиха поздрав от 2666 м

Filed under: Долна баня,Самоков,Сапарева баня |

Самоковката Евелина Симитчийска на годинка и половина беше най-малкият турист, а 85-годишният Борис Стрински – най- възрастният

174-08-100  IMG_1273 copy

Хиляди туристи от страната и чужбина се събраха, за да отбележат подобаващо празника на Рила, който се чества за 87-и път. Малки и големи туристи се забавляваха с туристическо ориентиране, теглене на въже, скачане на въже и туристическа щафета. При ориентировачките най-добри по трасето бяха Бетани Чешмеджиева, Велислава Вълева, Виктория Иванова и Никол Кривулева.

Най-многобройна бе групата на художниците, които си организираха пленер. Първа награди спечели Джеймс Чешмеджиев австралийския град Пърт, който дошъл на гости на баба и дядо в Самоков. Най-малката художничка на поляната беше 4-годишната Гергана Дичева от Варна. Награди имаше и за малките художници Светослав Мишев и Катерина Вълева.

174-08-100  IMG_1287 copy

Туристите на поляната пред хижа „Мусала“ бяха поздравени от хора на ветераните туристи от самоковското дружество „Рилски турист“. Глас извиси и 8-годишната Маргаритка Бочева от Народно читалище „Младост-2003“.

Туристите от дружеството в Долна баня пък поздравиха своите приятели от своя връх патрон Ибър от 2666 м н.в.

174-08-100  IMG_1269 copy

Специална награда за най-малка палатка получи Венци Недялков. Грамоти за участието си в тазгодишния празник на Рила получиха всички туристически дружества от страната и съседните балкански страни – Сърбия, Македония, Босна, Черна гора, Гърция и Румъния, както и от Русия.

На празника беше отличен най-възрастният планинар – 85-годишният доайен на туристическата песен Борис Стрински, ръководител на хора на ветераните туристи от Самоков, както и най-малката туристка – Евелина Симитчийска, на годинка и половина също от Самоков.

 

 

Spread the love