От ареста към парламента: РИК – Кюстендил регистрира Пл. Галев за кандидат-депутат минути след като прокуратурата внесе обвинението за изнудване и рекет

Filed under: Искам думата,Последни |

 Софийската градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу Галев за това, че е образувал и ръководил престъпна група с участници А. Христов, А. Чакалов и Вл. Ангелов

175-10-01-Galevi-2275364457

Малко преди 17 часа на 10 юни 2009 г. кюстендилската Районна избирателна комисия регистрира Пламен Галев като мажоритарен кандидат за народен представител от 10-и многомандатен избирателен район. Информацията бе потвърдена от председателя на РИК и говорител на комисията адвокат Мая Шишкова.

Служители на ГРАО установили валидни 13 266 подписа от общо 14 101, събрани от инициативния комитет, издигнал Пламен Галев за кандидат-депутат, обясни адвокат Шишкова. Така на практика Пламен Галев е единственият кандидат за мажоритарен народен представител, издигнат от инициативен комитет.

175-10-01-Galevi-sad-430x240

„Върху част от жителите на Дупница е оказван натиск да подкрепят подписката за издигане на арестувания Пламен Галев за кандидат-депутат, твърдеше бившият кмет на града Първан Дангов.

Подписка за издигането кандидатурата на Пламен Галев като народен представител имаше и в Кюстендил. Събираше я членът на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Галев, Людмил Стоянов, бивш кмет на община Кюстендил.

Пламен Галев бе регистриран минути след като прокурорите от Софийската градска прокуратура Първолета Николова и Бисер Любенов внесоха в Софийския градски съд обвинителния акт срещу дупнишкия бос за това, че е образувал и ръководил въоръжена престъпна група с Ангел Христов-Геле, визиран като ръководител на групата след задържането на Галев. Никой не може да каже кога Софийският градски съд ще се произнесе по мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Пламен Галев по повод регистрацията му като кандидат за депутат.

???????? ??????

Още през месец април се заговори, че дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов ще се кандидатират на изборите за национален парламент. Информацията тогава подаде адвокатът им Менко Менков. „Задава се въпросът защо тези двама български граждани не могат да се кандидатират за депутати, а всички останали да могат. В България има стотици, ако не и хиляди души с мярка за неотклонение „задържане под стража” в арестите и затворите, всички те имат конституционното право да се кандидатират”, заяви Менков.

Адвокат Менко Менков съобщи още, че ще поиска промяна в мярката за неотклонение на Братя Галеви, които са в ареста вече 5 месеца по обвинение за организиране на престъпна група, рекет и изнудване на журналист. Според защитника можело да се говори за тенденциозност в работата на разследващите по делото, които „събирали доказателства предимно за обстоятелствата в полза на обвинението срещу Братя Галеви”.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев се обяви против това кандидатдепутатският имунитет да се прехвърля автоматично и върху техните съучастници в престъпленията. „Много неща могат да се променят, всичко се случва, винаги може да се повлияе и на свидетели, да се променят и някои други установени по делото обстоятелства. Принципно не е изключено”, заяви Велчев.

175-10-01-Menkov

Няколко дни по-късно стана ясно и че и другият „брат” – Ангел Христов, е издигнат като кандидат за депутат. Геле се кандидатира от Партията на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ). В листата на тази партия има един човек и това е именно Христов. Така за него ще се гласува чрез пропорционална листа, а за Пламен Галев като мажоритарен кандидат.

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Пламен Галев за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група с участници Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Пламен Галев), Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. Повдигнатите обвинения срещу Пламен Галев са за ръководене на въоръжена организирана престъпна група, изнудване, внушаване на страх за извличане на облаги, нанасяне на средна телесна повреда, принуда.

Тъй като Галев получи регистрация, производството срещу него ще трябва да спре, поне докато минат изборите. Ако бъде избран за депутат, той ще получи и съответния имунитет, който може да бъде свален с решение на парламента. Така или иначе процесът срещу него ще бъде забавен с месеци. Вероятно той ще бъде пуснат и на свобода. Със същите права ще се ползва и Христов.

Срещу Пламен Галев са повдигнати обвинения за изнудване, нанасяне на телесни повреди, рекет. Сред потърпевшите има и един особено фрапиращ случай с мъж, на когото бандата чрез жесток побой е отнела възможността да има деца. Обвиненията срещу Ангел Христов са за участие в ръководството на група, която чрез внушаване на страх извлича облаги, изнудване, участие във въоръжена организирана престъпна група. Подобни са обвиненията срещу Апостол Чакалов-Тоци, Владимир Ангелов-Стъклето, Красимир Оков, Георги Градевски, Георги Блатски. 22-годишният Георги Блатски е син на акумулаторния бос в Дупница Васил Блатски. От следствието съобщиха, че младежът е участвал с гардове на Пламен Галев в боя над персонала на ресторантски комплекс „Браво“. Той е бил един от ударната бригада, пратена да смаже управителя, който впоследствие е с тежки телесни повреди. Пострадали са сервитьорки, готвачи, помощен персонал.

Георги Блатски и семейството му са съседи на приятелката на Пламен Галев – Юлияна. Васил Блатски е способен техник и ненадминат в Дупница в бизнеса с акумулатори. Неговият офис се намира в центъра на града до спортната зала.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков в края на април по повод изявлението на Братя Галеви, че възнамеряват да се кандидатират за депутати на предстоящите парламентарни избори, за да избегнат наказанието, обяви: Народът трябва да реши дали в следващия парламент ще има избраници като Братя Галеви. Същия ден градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че ако бизнесмените се кандидатират за депутати, получават имунитет, производството срещу тях ще бъде прекратено и всички мерки срещу тях отпадат.

Срещу Пламен Галев и Ангел Христов тече и дело в Дупнишкия районен съд за обида на общинските съветници от „Атака“ Методи Стойнев и Милен Попов.

Според българското законодателство вписването на Пламен Галев за кандидат-депутат не означава, че той автоматично ще напусне ареста. Предстои, след като вземе уверение за регистрацията на Галев, адвокатът му да внесе искане в съда, с което да настоява за освобождаването му, тъй като законът е категоричен, че осъдени, изтърпяващи наказание в момента, не могат да участват в изборната надпревара, обясниха кюстендилски юристи. На практика кога ще излезе Пламен Галев от ареста, зависи от Софийския градски съд.

Няма механизъм да се попречи на Братя Галеви да напуснат страната, ако бъдат регистрирани за кандидат-депутати. Няма механизъм да се иска снемане и на кандидатдепутатския имунитет. Това заяви заместник главния прокурор Валери Първанов. Той обясни, че кандидатдепутатският имунитет влиза в сила от момента, когато Централната избирателна комисия с решение ги регистрира за изборите. Решението на ЦИК се представя на градския прокурор на София и той още в същия ден е длъжен с постановление да спре наказателните производства срещу тях и да снеме всички ограничителни мерки, включително забраната за напускане на страната.

Няма процедура и да се иска снемане на кандидатдепутатски имунитет. Това става, след като бъдат обявени за депутати. Така в периода от повече от един месец около изборите на практика няма пречка Братя Галеви или други обвиняеми и подсъдими лица като братя Маргини например, които се окажат регистрирани за кандидат-депутати, да заминат за чужбина. Заместник главният прокурор допълни, че в такива случаи ще се приложи европейската заповед за арест.

По-късно стана ясно, че Братя Галеви ще бъдат освободени от Софийския затвор срещу парична гаранция от по 50 000 лв. Решение за промяна мярката им за неотклонение „задържане под стража“ взе Кюстендилският окръжен съд. Мярката гледа председателят на съда Красимир Бамбов. Съдът счита, че делото трябва да спре, а мярката да бъде променена. „Ние сме задължени с оглед имунитета, който са придобили двамата, и следва да заменим мерките им за неотклонение в други такива, които не пречат в осъществяване на тяхната предизборна кампания – така както те са регистрирани в двата избирателни района – 10-и – 14-и“, обясни позицията си Бамбов.

Решението може да се обжалва и протестира с частна жалба пред Софийския апелативен съд в седемдневен срок. Кюстендилският окръжен съд ще изпрати запитване до Върховния касационен съд за гледането на делото по подсъдност. СГС гледа делата на хората с имунитет или членове на правителството. ВКС е в правото си да определи кой от двата съда да гледа делото като първа инстанция, коментира още съдия Бамбов.

Снимките

1 Пламен Галев и Ангел Христов

2 Братя Галеви на едно от заседанията на съда, вдясно – Красимир Оков и Владимир Ангелов – Стъклето.

3 Красимир Бамбов

4 Адвокат Менко Менков

 

 

 

Spread the love