Сензационни разкрития на шестото заседание на Окръжен съд – Кюстендил по делото “Братя Галеви”: Д-р Пламен Соколов: Получих над 200 закани за убийство, една от тях прозвуча по джиесема в кабинета на шефа на РПУ

Filed under: Искам думата,Последни |

Годината – 2010-а

183-10-01-Galevi-613421

След като на заседанието на 9 март 2010 г. на Окръжен съд – Кюстендил по делото “Братя Галеви” бяха разпитани ключови свидетели като Валентин Христов,Стоян Шушков, Георги Буцев, Методи Стойнев и др., а веднага след показанията на кмета Атанас Янев влезе председателят на ОбС Явор Тодоров,

Тодоров разказа, че добре познава Пламен Галев и Ангел Христов и обясни как е заработил Консултативният съвет:

Ние заварихме Консултативния съвет като структура от предходното управление. Тя обединява известни дупничани, около 40 души. Това са хора на наше разположение.

Бисер Кирилов: Конкретно каква бе работата Ви с Пламен Галев и Ангел Христов?

183-10-01-Kr.Okov-2

– С проф. Бобев от София направихме програма за хранителния режим на учениците, консултирахме се с диетолози за правилното хранене на децата, консултирахме се с Милошев по въпроса за гръбначните изкривявания на децата, доц. Христо Монов ни оказа съдействие за овладяване на детската престъпност. Пламен Галев и Ангел Христов използвахме за един инвеститор, те го доведоха и той купи автогарата, вместо на 50 евро, каквато беше старата цена от предишното управление на квадратен метър, той плати по 350 евро. И юристът Хари Харалампиев е в нашия Консултативен съвет.

– По какъв критерий си подбирахте хората?

– Критерий няма.

183-10-01-Miroslav Nachev

Колко пъти се събирахте?

– Не е орган, който се събира.

– В кабинета на кмета двамата даваха ли консултации?

– Не, само кметът дава консултации.

След Тодоров в залата беше призован екскметът д-р Пламен Соколов. Той шокира съда със серия от разкрития, като започна разказа си как е станало запознанството му с Пламен Галев и Ангел Христов: Лекувал съм Пламен Галев, близките му и неговите бодигардове. Например известният с прякора Цецо бе доведен при мен с огнестрелна рана в качеството ми на лекар в общинската болница. Беше прострелян в подбедрицата. На по-късен етап беше прострелян и в гърдите. Дойдоха гардовете и Галев у нас и ме заведоха в ортопедия без право на отказ. Там, в болницата, дежурен беше д-р Тодор Кацаров. Бяхме на пълно разположение на гардовете, отидохме в рентгена. Цецо имаше силни болки и заяви пред Галев: Аз умирам.

Тогава Пламен Галев извади пистолет, сложи го на челото на д-р Кацаров пред очите ми и заяви: Ако умре Цецо, умираш и ти!

183-10-01-Pl.Sokolov

Станах кмет през 1997-1999 г. Базата на Пламен Галев беше на територията на бившата автогара, където сега е пущинак. Периодично идваха при мене шофьори, по десетина, и ми се оплакваха от Братя Галеви и гардовете им най-вече защото колите им се паркират върху пиацата им. Заповедта бе частни коли да не паркират там, тя беше във връзка с Галевите, защото други коли не паркираха там. Броени часове след заповедта един от най-близките от обкръжението на Пламен Галев – Георги Първанов, сега шеф на охранителна фирма “Боду СОТ” в Дупница, се обади по телефона и каза: Я да се видим да уточним нещата.

183-10-01-Yanev-Todorov

После чух и за инцидент в ресторантски комплекс “Браво”, че са пребили заради две маси управителя на персонала. Спомням си, че при мен като кмет дойде 60-годишен човек, живеещ в циганската махала, с мозъчно сътресение. Потърси ме като лекар, но тогава бях и кмет на Дупница. Върху челото му имаше отпечатък от приклад. Той се нуждаеше от специално хирургично лечение в болницата. Разказа ми, че е бил бит от гардовете на Пламен Галев. На заседание на местния парламент съобщих за инцидента и отправих питане към шефа на РПУ – Дупница що за град сме? И тогава дойде голямата изненада – синът на пребития дойде при мене и обяви: Ти в качеството на какъв правиш изявления? Баща ми не смее да постъпи в болница и няма да ти обяснявам причините, заключи д-р Соколов. След това той отговори на въпросите на прокурор Бисер Кирилов:

– Знаете ли за проблем с таксиметровите шофьори?

– Да, през годините е имало различни екшъни, чувал съм за два инцидента, специално с пиацата на автогарата. През годините въпросните господа са се опитвали да изземат функциите на официалната власт по различни начини. Ето ще ви дам пример – по моя идея беше учредено общинско дружество “Екоинженеринг”. 1998 г. чрез него спечелихме първите европейски пари – 11 милиона деноминирани лева, и имаше големи апетити кой да ги усвои. Въпросните господа бяха едни от тях. Поканиха ме на среща, на която ми заявиха, че трябва да бъде изграден съвет по разпределението на тези средства, на който председател да бъде шефът на бирената борса в града “Слави”. Аз отказах. Много пъти Галев ми се обажда по телефона и тъй като, грубо да ви кажа, нямах никакво намерение да деля средства с двамата господа, получих над 200 закани за убийство от непознат номер. Заканите бяха жестоки, една от които прозвуча в кабинета на шефа на РПУ, където отидох да търся помощ. Включих джиесема на високоговорител, бяхме заедно със съпругата ми и се чу: “Синът ти ще бъде убит, а тялото му хвърлено пред входната ти врата”.

На излизане от полицейското управление пред входа на полицията бяха паркирали Пламен Галев и Ангел Христов, с една дума посланието беше ясно: Знаем къде си.

Срещите ми с тях ставаха в заведението им “Империал”, което вече не съществува. При една от тях поисках председателят на Общинския съвет Панчо Панайотов да бъде свален, тъй като беше изчерпал своя кредит на доверие. Първоначално той беше срещу Галевите, но впоследствие промени позицията. Пламен Галев не пожела да смени Панчо Панайотов. Потупа ме по рамото с думите: Не ти решаваш тези въпроси.

Аз го потупах по другото рамо и му отговорих: Все още в този град и аз решавам някои въпроси.

И впоследствие Панчо беше свален.

Виждал съм пациенти в ужасни състояния, пребити от бандата на Галевите. Емблематичен е случаят в дискотека “Козлето” на село Джерман, култово заведение, но знаете ли какво става с тези пациенти? Те разказват пред нас, лекарите, как е станал боят и кой ги е пребил, а впоследствие пред полицията и съда се отказват от думите си. Един от пребитите в Джерман, който имаше военно стопанство на входа на Дупница, в посока Яхиново, ми разказа, че е бил пребит от обкръжението на Пламен Галев, и цитира пред мене име. Съобщи ми за още други шест човека, които са участвали в побоя, и всички от обкръжението на Галев. Но да ви кажа в последната предизборна кампания той беше издигнат за кмет със съдействието на Офицерската банда и сега е кмет на село Джерман: Пребитият!

Пламен Галев постави въпроса: Вие в качеството на кмет искахте ли да ми бутнете пицарията в черковния двор и поискахте ли ми 5000 лева рекет, за да остане?

Това е несериозно, отговори Пламен Соколов и отрече обвиненията, като доказателство посочи факта, че пицарията стои и до днес. Към разказа си той добави и инцидент в пицария “Наполи”, където е бил в приятелска компания със съпругата си. Появата на Галев беше предшествана от гардове, които дойдоха един след друг по двойки. В заведението влезе най-накрая Галев. Красимир Оков беше там и се доближи до моята маса, носеше кана с вода и лед и се обърна към мен с думите: Искаш ли да опиташ? Да видиш дали е студена и дали студеното е хубаво?

Вие как тълкувате тези думи? За мене те бяха еднозначни, а съпругата ми се разплака. За мен беше закана за смърт.

Съдия Мирослав Начев насрочи следващи две заседания, едно след друго – за 26 и 27 април. Те ще продължат с разпит на свидетели. Първото заседание, както е известно, стартира на 23 септември 2009 г. В обвинителния акт фигурират 131 свидетели и 26 вещи лица. Обвиняемите в процеса са Пламен Галев, Ангел Христов, Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Красимир Оков, Георги Блатски и Георги Градевски.

Гражданският иск срещу бандата, занимаваща се с изнудване, нанасяне на средни телесни повреди и други престъпления, за нанесени неимуществени вреди, възлиза на около 2 милиона лева, най-голям е на основния свидетел по делото – Пламен Миланов, който достига 1 200 000 лв. Обвинителният акт е от 50 листа. През юли бяха запорирани имотите на Братя Галеви за близо 5 млн. лв.

На заседанието Пламен Галев и Ангел Христов и всички от групата им се държаха изключително добронамерено към свидетелите, учтиво поздравиха. Красимир Оков в тясното фоайе рано сутринта в 9,50 часа преди заседанието наливаше кафе от машинитеза работодателите си, но предложи и на свидетелите и потърпевшите в дух на цивилизовани отношения.

 

Снимки:

1 Братя Галеви с Владимир Ангелов-Стъклето и адвокатите им.

2 Красимир Оков

3 Мирослав Начев

4 Д-р Пламен Соколов

5 Атанас Янев и Явор Тодоров

Spread the love