Стотици в Симитлийска община се събраха на курбан край храмовете на Божията майка

Filed under: Благоевград |

185-06-02  1

Миряни от Симитлийска община почетоха големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмове и параклиси, наречени на Божията майка, събраха стотици на постен курбан навръх 15 август.

Стотици празнуваха Голяма Богородица в планинското село Брежани. Там, в Горната махала, има параклис, граден с дарения от местните жители през 1995 г. Те смятат, че мястото е свещено. Според разказите на техните баби и дядовци стар камък с кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Затова и тук е изграден параклис, осветен през 1995 г. От тогава до днес местните се събират под дебелата дъбова сянка край параклиса, посрещат роднини, гости, приятели.

185-06-02  2

Стотици запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза с вкусен постен курбан и в симитлийското село Полето. Там параклисът, наречен на Божията майка, е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух.

185-06-02  4

На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”. Всяка година на 15 август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве.

Общинският кмет Апостол Апостолов запали свещица за здраве на Голяма Богородица и сподели празника с местните в Брежани и в Полето.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в град Симитли, и в село Мечкул.

 

Spread the love