Зам. главният прокурор Борислав Сарафов: Братя Галеви още се издирват, моля се да бъдат арестувани и да отговарят пред съда

Filed under: Искам думата,Общество |

Банкерът Цветан Василев трябва да се предаде, след като твърди, че е невинен! Възможно е записите по случая „Ало, Ваньо“ да са били манипулирани

189-09-81 saraf

Борислав Сарафов е роден е на 16 август 1969 г. в София. Кариерата му започва като следовател в Софийската окръжна следствена служба. До 2006 г. е прокурор в Софийската окръжна прокуратура. Пет години е работил в един от най-тежките отдели във Върховната касационна прокуратура – „Противодействие на организираната престъпност“, където ръководи разследванията по знакови дела. През 2009 г. е назначен за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, а през 2011 г. става ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.След това е назначен за зам. главен прокурор.

„Пик” разговаря със Сарафов по най-горещите разследвания в държавата.

189-09-81 Борисов_Ваньо_Танов

– Г-н Сарафов, локализирано ли е местоположението на обявения за издирване мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев?

– Не бих могъл да коментирам този въпрос, защото бих навлязъл в сферата на непотвърдената оперативна информация. За Цветан Василев е направено това, като за всеки един обвиняем – нито повече, нито по-малко. Направено е всичко, за да може той да бъде намерен по линия на международното правно сътрудничество.

– Ще бъде ли арестуван Василев, или ще се крие в държава, в която ще е недосегаем за европейската заповед за арест, с каквато информация ПИК разполага?

– Трудно ми е да гадая. И двата варианта са възможни.

189-09-81 6

– Как ще коментирате твърденията, че прокуратурата се е забавила с обявяването за издирване на Василев, което му е дало възможност да се укрие в чужбина?

– Прокуратурата е привлякла Цветан Василев като обвиняем в момент, в който са намерени достатъчно доказателства за вината му. Повдигнато му е задочно обвинение в момент, когато са налице всички правни основания за това.

– Смятате ли, че съдът ще уважи молбата на защитата на Василев за обжалване на постановлението за задържането му за 72 часа?

– По този въпрос трябва да се дискутира на правна основа. Прокуратурата е направила всичко възможно за законосъобразността на предприетите спрямо Цветан Василев действия. Имайте предвид, че по това дело работим изключително прецизно.

– Вярно ли е, че с разследването са ангажирани 10 прокурори?

– Не. По това досъдебно производство работи екип от 3-ма прокурори и петима следователи.

– Кога Василев ще бъде обявен за издирване в официалния сайт на Интерпол?

– Ще бъде спазена законовата процедура както за всички други обвиняеми.

– Има ли вероятност Цветан Василев да се предаде доброволно?

BIZNES cvetan-vasilev

– Напълно е възможно това да се случи. Надявам се Цветан Василев да се предаде, след като твърди в многобройните си изявления, че е невинен. Нека тогава да се предаде и да докаже дали е невинен пред съда.

– Защо беше прекратено разследването за изтеклите записи по случая с Ваньо Танов, което бе образувано срещу неизвестен извършител?

– Делото е прекратено на базата на събраните доказателства и на базата на извършените по случая експертни заключения, които казват, че не може да се потвърди автентичността на разговорите в тези записи.

– Имате предвид, че разговорите между Ваньо Танов и Бойко Борисов са манипулирани?

– Тази възможност не може да бъде изключена.

– По време на разследването стана ли ясно по какъв начин са изтекли записите на разговорите?

– Това беше една от насоките, по които вървеше разследването. Но след като не е повдигнато обвинение, може да се каже, че не е установен и начинът на изтичане на въпросните разговори.

– Предстои откриването на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. Всеки ден политици внасят сигнали срещу техни опоненти. Не се ли опасявате, че прокуратурата може да бъде използвана като оръжие за разчистване на политически конкуренти?

– Напоследък се наблюдават такива опити, но ние сме длъжни да работим съобразно закона. Ние ще проучим всеки един сигнал. Не трябва да се очаква, че когато съответният сигнал не е основателен, той ще получи развитие.

– На първа инстанция едно от делата срещу Цветан Цветанов завърши с оправдателна присъда, а по друго му бе постановена ефективна присъда от 4 години лишаване от свобода. Какъв според Вас ще е развоят на другите дела срещу Цветанов?

– Трудно ми е да гадая.

– Защо делото срещу Сергей Станишев за седемте изгубени секретни доклада се проточва толкова години?

– Делото срещу Станишев се води по чл. 78а от Наказателния кодекс. Това означава, че ще бъде предложено той да бъде освободен от наказателна отговорност и ще му бъде наложена глоба. Вероятно делото ще приключи по този начин.

– Кога ще приключи разследването срещу кмета на Видин Герго Гергов, който е обвиняем за длъжностно престъпление?

– Корупцията в местната власт е най-видима за хората и най-много дразни и боде очите им. Ненапразно сме активизирали нашата работа в противодействие на корупцията в местната власт. Активизирали сме се както по отношение на кметове, така и на общински служители. Работим ефективно по тази линия.

– Какво се случва с разследването срещу зам.-кмета на Плевен Зелов?

– Разследването спрямо него вече е приключено. Внесен е обвинителен акт срещу него за подкуп. Надявам се вината му да бъде доказана в съда.

– Преди около 3 месеца съдът пусна по скандален начин Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския, който е замесен в множество убийства. Като прокурор преди години вие също сте разследвали дейността му. Как си обяснявате решението на съда да го освободи, което му позволи да избяга и до момента да е неоткриваем?

– Този въпрос ми се иска да бъде зададен на съдиите, които измениха мярката му за неотклонение.

Убеден съм, че рано или късно той ще бъде намерен и арестуван.

– Смятате ли, че Братя Галеви и Христофорос Аманатидис – Таки ще бъдат локализирани и задържани?

– Тези лица продължават да се издирват. При нас не е постъпила информация относно тяхното местонахождение. Навявам се да бъдат арестувани и изправени пред правосъдието.

 

Spread the love