Кюстендилската Майка Тереза – Лили Шмит води на екскурзия 50 души до Скопие за 10-ия юбилей на социалната трапезария, огорчено споделя: Дадох апартамент на мои познати, върнаха ми го обран до шушка

Filed under: Общество |

188-12-01 60

89-годишната кюстендилка Лиляна Шмит е една от най-големите дарителки в града и с право всички я наричат кюстендилската Майка Тереза. Тя отдава целия си живот в името на бедните и болните, онеправданите, сираците и немощните възрастни хора. Възпитана е в училище за милосърдни сестри при БЧК, тя работи повече от 50 г. за хуманна кауза. Нейното сърце не може да трае да гледа човек, който е в беда и се нуждае от помощ.

„Да правиш добро, е мисия и не всеки е призван за нея. Въпреки възрастта ми, вече над 89 год., не мога да престана да мисля за страдащите. Основах фондация във Франкфурт “Помощ за България” и успях да привлека стотици дарители, духът ми е неуморен”, сподели Лили Шмит.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С примера си успя да увлече и други след себе си като Йорданка Тасева – бивш инженер-химик. Лили Шмид е удостоена със званието „почетен гражданин на Кюстендил” през 2007 г. Омъжена е за германеца Винфрид Шмит – метал-бауер, който е облицовал цялото Министерство на транспорта в Германия и хотел „Анкара” в Турция. Той научава турски език и след това се оказва първият в Германия, който налага на място турска работна ръка там. Обичал много България и винаги оказвал помощ на нуждаещи се българи, но вече не е между живите. Лили е майка на двама синове (стоматолог и рентгенолог) и баба на петима внуци и 2-ма правнуци. Тя е щастлива, че снахите й са българки и че все още може да помага на хората, дори и далече от родината си. Не забравя и за миг тежкото състояние на бедните свои съграждани. Докарвала години наред помощи, като храни, медикаменти, дрехи, хигиенни препарати, медицинско стоматологично оборудване за кюстендилската болница, за дома за инвалиди. Една от новите й доставка е свръхмодерна апаратура за лазерно лечение на очни болести в Кюстендил. Най-много сили и средства тя хвърля за създаването на трапезария за бедните, която съществува вече 10 г. През септември трапезарията ще се отпразнува 10-ия си юбилей. В негова чест Лили ще раздаде подаръци на 50-те членове на трапезарията, като разноцветни тениски и леко проветриво лятно бельо, а след това ще ги заведе на екскурзия в Скопие, където ще посетят лобното място на Мара Бунева и др. обекти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Въпреки напредналата си възраст и здравословните си проблеми продължава да мисли за хората. Организира среща с проф. Мермерски, който в препълнен салон в НЧ „Братство” изнася безплатно здравословна лекция, но за нейно разочарование, микрофонът на който е трябвало той да говори не е бил достатъчно качествен и думите му са стигали трудно до присъстващите. Този факт огорчава Лили и тя си прави лоши изводи за организаторите на местно ниво и управата. Огорчена е е и от факта, че предоставя апартамента си в София на познати и когато се връща, се оказва, че той е обран до шушка, като ключа й връщат през отворения прозорец на такси, без да слизат и за минутка дори. Предугаждайки лошия спектакъл, тя се моли на път в самолета от Франкфурт до София най-после да си получи апартамента, та дори и празен. ”Дотам ли се стигна в България?” – пита тя.

Предстои това лято и друга организирана от нея публична среща с проф. д-р Свиленов, който е теолог, медик и професор и ще говори за безверието на българина и мисията за вярата. Ще се срещне с граждани и учащи се и ще раздаде безплатна литература на присъстващите. Подпомагана от кметицата на Франкфурт, от социални работници и много др. германци, както и от наши сънародници до момента тя е помагала и на защитените жилища в с. Жиленци и докарва микробус, закупен от МВР-Франкфурт и фондацията и “Помощ за България”. Благодетелката на Кюстендил е разочарована и от факта, че и досега не се направи дом за възрастни хора и че до момента няма никакво решение на въпроса, въпреки че с Кубрат Панев от с. Соволяно са докарали тир преди 8 г. с разнообразно обзавеждане за такъв дом и стоматологична техника, но годините са минали, докараните неща са разпилени. И нищо не се е случило налице. Тя изказва своята човешка благодарност към всички, помогнали за съществуването на трапезарията, който с каквото може, като череши, картофи, яйца, пари, козунаци, макаронени изделия и др. за помощта, която й е оказвана от Гроздан Грозданов и съпругата му от Милен Николов, президент на фирма „Феста”, от адв. Васил Гоцев от София с кюстендилски корени, от адв. Васил Иванов – председател на адв. колегия в Кюстендил. Всички дарения се завеждат в специална книга и са под строг контрол. Много й тежи още, че на хората, посещаващи трапезарията, не им се разрешава да пребивават повече време там, за да играят на шах, табла, домино, карти и др. и да имат възможност да създадат социални връзки помежду си. Тя обаче е ришила да им закупи игри, за да могат да разнообразяват живота си. Лили има намерение да организира безплатни здравни беседи с известни лекари и още ще намери лектори от полицията, които да обучават столуващите как да реагират и да се пазят в моменти на агресия и нападения срещу тях. На почетно място в дома на кюстендилската Майка Тереза е поставено българското и немското знаме и благодарствено писмо от бившия областен управител Любомир Анчев, медал с образа на Георги Аспарухов-Гунди, грамоти от Ротари клуб Стара Загора, както и портрета на Бруно Крьонинг. Той не е бил особено образован, но е вършил лечебни чудеса по времето на Хитлер. Някои са го смятали за шарлатанин, но когато се разболява, лекар от висок ранг с тежка диагноза, чудото се случи. Той го спасява и доказва лечителските си възможности. Бруно има много последователи в Германия, Гърция, София, включително и в Кюстендил.

Излезе и книгата й „Моят живот”, която цели да предаде опита и любовта си към милосърдието на повече хора. Преди дни Стефка Берова и Косара Марчинкова уважиха с гостуваването си Лили Шмит в дома й.

„Още веднъж искам да изкажа благодарност на всички, които ми помагаха в моята мисия, а именно на социалните служби, на отделните спонсори и дружества. Нека всички българи да знаят, че студените немци са с топли сърца, помогнали са и помагат много в моята дейност за българите. Нека да знаят, че искриците на милосърдие са запалени и у кюстендилци, за което аз съм много щастлива. Бог е казал: по делата им ще ги познаеш”, каза още Лили Шмит.

Spread the love