Педагожката Емилия Славева от Сапарева баня стъпи на свещената земя, изкъпа се в Йордан и Мъртво море

Filed under: Сапарева баня |

191-01-02 72_n

Учителката от ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница Емилия Славева, която е от Сапарева баня, се наслади на едно от най-вълнуващите и приказни пътувания в света. Тя си подари екскурзия до Израел. Първата й среща беше с Тел Авив и предградието Яфо (Йона), кръстено на древния пророк Йона, около което е възникнала и столицата, свързана с много библейски предания и митове. Фотографира се до монумента „Вратата на нациите”, до мозайката на зодиакалните знаци с прекрасния панорамен изглед към Средиземно море и хотелите на Тел Авив.

191-01-02 994_n

Еми Славева като всеки турист се почувства като в рая, която стъпи в град Хайфа, и по-специално в уникалния храма на бахаите, които са изградили изумителните цветни градини с всички видове дървета и растения като символ на това, че всички хора на планетата можем да живеем в хармония. Хайфа е недалеч от град Акра и Славева се фотографира на цитаделата на хоспиталиерите и пристанището.

191-01-02 98_n

С еднодневната екскурзия около Галилейското езеро Славева успя да види всички обекти, свързани с проповедите и чудесата на Исус Христос- Капернаум, където е бил домът на свети апостол Петър, в който за известно време е живял Христос, Назарет с голямата католическа църква „Св. Благовещение”, в която се намира и къщата на Мария и Йосиф, където архангел Гавраил се е явил на Мария, за да й съобщи благата вест, че тя ще роди Божия син Исус. Стигна и до Кана Галилейска – мястото на първото чудо на Исус, когато превръща водата във вино на селска сватба. Изкатери се с автобус до хълма на Блажените, където Христос е произнесъл една от най-известните си проповеди, за това кои хора на земята са щастливи. Потопи се и в река Йордан, мястото на кръщението на Исус. После с всички Еми Славева стигна до най-ниската точка на земната повърхност – Мъртво море. И понеже имаше свободно време, се изкъпа в морето. Минаха и покрай пещерите на Кумран, превърнат в архиелогически център, където са намерени прочутите кумрански ръкописи, които потвърждават истинността на Библията. Всички книги на Стария завет бяха намерени в каменни делви, преписвани и съхранявани от монаси есеи. Откритието е на едно овчарче, което минавало със стадото си там и видяло делвите. Хвърлило камък и счупило делва, но вместо жълтици изскочили книгите на Стария завет с изключение на една.

Снимки:

1. Емилия Славева

2 и3. Сапаревобанката в Мъртво море

Spread the love