Рей Бредбъри: Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш

Filed under: Глас Свише |

lubopotno

Великият Рей Бредбъри е роден на 22 август 1920 г. Не е завършил висше образование. Носител е на наградите „O’Хенри”, „Бенджамин Франклин”, „Гандалф”. Умира през 2012 г. Остава в историята като един от най-креативните умове в литературата. Едно от нещата, с които ще се помни Бредбъри, са предсказанията, които прави в книгите си и които по-късно се случват, почти както той ги е описал години по-рано.  Автор е на множество популярни романи в жанр научна фантастика. На български са преведени творбите му „451 градуса по Фаренхайт”, „Сбогом, Лято”, „Вино от глухарчета”, „От прахта родени” и др.

–        Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.

–        Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш.

–        Лудостта е относителна. Тя зависи от това кой кого в коя клетка е затворил.

–        Не се опитвам да опиша бъдещето. Опитвам се да го предотвратя.

–        Разбра, че всички хора са така; че всеки човек в себе си е сам.

–        Ние всички трябва да бъдем еднакви. Не всеки да бъде по рождение свободен и равен, както се казва в Конституцията, а всеки да бъде направен равен на другия. Всеки да бъде копие на другия; тогава всички ще са щастливи защото няма изключителни личности, които да ги карат да треперят от страх и с които трябва да се мерят. И така! Книгата е заредена пушка в дома на съседа ти. Изгория я! Извади патроните. Сломи желанието на човека да мисли! Кой знае коя ще бъде следващата жертва на начетените и мислещи хора?

–        На света има пет милиарда дървета. Проверил съм го в една книга. Под всяко дърво има и сянка, нали така? Познай тогава от какво става нощта? Ще ти кажа – сенките изпълзяват изпод петте милиарда дървета! Представяш ли си го? Сенките се понасят из въздуха, мътят му водата, тъй да се каже. Да има как да го измислим, че да затиснем тия дяволски пет милиарда сенки под дърветата, тогава ще ни оставят да играем чак до среднощ, разбираш ли, Дъг, просто защото няма да има никаква нощ!

–        Научната фантастика е всяка идея, която се появява в главата и все още не съществува, но скоро ще се появи и ще промени всички и всичко и вече нищо няма да е същото. Колкото по-скоро тази идея промени дори малка част от света, ти вече пишеш научна фантастика. Това е изкуството на възможното, не на невъзможното.

 

 

Spread the love