60 души празнуваха на Гаровия площад Деня на граничните войски: Секретарят на клуб „Граничар” в Кюстендил Методи Слишков: Беглец на границата изпразни цял пълнител срещу мен, косата ми побеля

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

 Най-възрастният – 91-годишният подп. Асен Янков, не пропусна събитието, председателят Джоргов: Гюешево е от най-трудните за охрана

Digimax A50 / KENOX Q2

Беглец на границата изпразни цял пълнител срещу мен и косата ми побеля за една вечер, разказа секретарят на клуб „Граничар” в Кюстендил Методи Слишков на среща на ветерани граничари на Гаровия площад в Кюстендил. Над 60 души се отзоваха на поканата за срещата, която бе във връзка с Деня на Граничните войски. Те си разказаха любопитни, но и страшни истории от времето, когато са опазвали държавната бразда преди промените.

Digimax A50 / KENOX Q2

Случката със Слишков станала в  Смолян на 16.11.1964-та.  „Тогава 3-ма души се опитаха да преминат на съседна територия. Аз бях изпратен на мястото с кучето, преследвах ги, задържахме единия с още един войник. Продължих преследването на другите двама сам, един от тях изпразни пълнителя си срещу мен, после се предаде и ме помоли да не стрелям, задържах го и бе съден, но тогава ми побеля косата. Не ми е по наследство“, спомня си той. За сегашната ситуация с бежанската вълна, която спират на турската граница, Слишков бе категоричен: „Не им е по-леко от нас, защото те са също в непозната среда и условия. Всяка отделна операция си носи белезите, но почти винаги е едно и също, защитата на родината и те също сега се ръководят от това.

Digimax A50 / KENOX Q2

И сега загиват наши колеги полицаи, въпреки че се разполага с много техника, но не им е по- леко”.Ветераните граничари се снимаха пред паметника на патрона си Вергил Ваклинов, загинал едва 19-годишен на Римския мост при Доспат. Събитието не пропусна и 91-годишният подп. Асен Янков, на когото наскоро от клуб „Граничар“ отпразнуваха и рождения ден. „Тази дата е много важна за всички колеги, връща ни назад във времето, в годините, които сме прекарали рамо до рамо на граничната бразда. В трудни условия, престрелки никой от тях не се е уплашил. Ние сме били войници на държавата и неслучайно на фланелките на гърба ни пише „Нито крачка назад, зад нас е България“. Този девиз съществува по време на цялата наша служба,  сподели секретарят на клуб „Граничар“ Методи Слишков.В практиката си той е задържал 11 закононарушители на границата. Председателят на клуб „Граничар“ подп. Йордан Джоргов допълни, че и преди, и сега най-трудните участъци за охрана на наша територия са Гюешево- Деве баир, от връх Бождерица до 100-тната пирамида, при Станке Лисичково и Трекляно-Славчето-Босилеград.

Снимките:

1 Йордан Джоргов

2 Методи Слишков

3 В клуб „Граничар“ членуват 72-ма души, а той е структуриран преди 21 години.

Spread the love