Бягството на Николай Сашков от затвора в Самораново заради липса на психолог. Съкилийници: Съпругата на затворническия шеф Стателов взема заплата, но не я е еня

Filed under: Бобов дол,Дупница |

196 01-81- -ULI-1-2 copy

Причината за бягството на Николай Сашков от затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново е липсата на психолог, де факто има двама формални, единият от които е съпругата на затворническия шеф Георги Стателов-Веселка Стателова, съобщиха за в.”Вяра” затворници. Напоследък Николай е бил безкрайно притеснен и е била очевидна нуждата от специалист, който да спре безпокойството му. Той е получил информация, че неговият син е арестуван. Радомирецът дни наред се е молил на шефа си Георги Стателов да го пусне.

196 01-81--uli-1-3 copy

Явно му личало, че страда заради семейни проблеми. Обещавал, че ще се прибере веднага. Всички се чудят защо Стателов не е реагирал адекватно на молбата и не му е разрешил. Известно е, че много от затворниците, сред които и приближеният до Братя Галеви Владимир Ангелов-Стъклето, докато беше в саморановското общежитие, си ядеше кюфтета в центъра на Дупница. Проблемът в общежитието е в двойния аршин, категорични са съкилийници на Николай. Ползвал се с име на добър човек, изключително кротък. Той е на 40 г. Излежава присъда за 2 кила бакър.

175-01-82-aleksandar apostolov 260-01-08  P1140754 copy

Скандален е фактът, че психолог на общежитието е съпругата на началника Георги Стателов-Веселка Стателова. В общежитието има и втори психолог и това е Цеца Методиева от Дупница. „Те вземат само заплати. Не се интересуват от работата с нас, затворниците. Всички назначения в бобовдолския затвор и общежитието в Самораново са по шуробаджанашка линия. Началниците са назначили членове от семейството, роднини и приятели и са превърнали затвора в бащиния, съобщиха за в. „Вяра” затворници. Съкилийници на беглеца твърдят, че надзирателите са видели как Николай излиза от затвора, но изобщо не са си направили труда да го спрат. Той минал оградата откъм намиращата се зад общежитието река Отовица, през храстите. Ние си обяснихме липсата на реакция по два начина – мъчат занаята, вземат заплати и си гледат спокойствието. Помислихме обаче, че може да са му влезли в положение, защото той много се измъчваше. Видимо агонизираше. Най-големият проблем при нас е тоталната липса на справедливост. На-жестоките хора с най-тежките присъди тук са привилегировани и излизат предсрочно, а цялата строгост и сила на закона се стоварва на главите на дребните риби”, споделиха осъдени.

Веселка Стателова _n

Както писахме в електронния сайт на „Вяра”, вчера сутринта от общежитието от открит тип в дупнишкото село Самораново, което е към затвора в Бобов дол, избяга затворник. Николай Сашков успял да премине през телената ограда и е избягал в гората. Той е от Радомир. Зад решетките е за кражба на метал. Присъдата му е била 7-8 месеца, от които му оставали още 3-4 месеца. Репортер на вестника бе на място, но от ръководството на затвора отказаха коментар. С представители на медиите няколко думи обмени служителка, която обясни, че е главен инспектор, но не се представи. „В момента вървят рутинни оперативно-издирвателни работи. Тук е зам.-началникът. Началникът е в отпуск и пътува насам”, каза гл. инспекторка.

Случилото се е потвърждение на информацията, че в общежитието цари пълен хаос, за което „Вяра” неколкократно писа. Пред представител на изданието неотдавна затворници заявиха, че наркодилър №1 на Петрич Атанас Костадинов, който лежи и за сводничество, е личен готвач на шефа на затвора Александър Апостолов. „Той готви само за него и за гостите му, от пържолите му ядат всеки месец бившата депутатка Мая Манолова и губернаторът Иван Каракашки от Кюстендил, те са най-чести гости на Апостолов”, казаха излежаващи присъди в бобовдолския затвор. Според слуховете Костадинов е най-довереният човек на Апостолов. Говори се, че той въртял търговия с джиесем апарати, продавал ги по 300 лв., но писмени доказателства в тази насока няма. Приписват му и търговията с дрога. Затворниците смятат, че зад стените на мястото за лишаване от свобода се върти най-голямата изборджийска интрига и именно във връзка с предстоящите парламентарни избори областният Иван Каракашки и бившата зам.-шефка на Народното събрание Мая Манолова често гостуват на затвора. „Сега отново подготвят почвата затворниците да наливат вода в мелницата на БСП. Тук сме над 600 човека, някои от тукашните имат голямо влияние, особено в подземния свят”, довериха преди време хората от затвора. Те твърдят още, че  Клубът за културно-масови мероприятия в затворническото общежитие в Самораново е превърнат в джамия. „Всяка вечер на българомохамеданите им се дава ключът от клуба и те ходят там боси върху чаршафи и се молят на Аллах под погледите на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и много други български герои, чиито портрети са наредени там”, разкриха в сигнал до „Вяра” затворници. Заключени се оплакаха, че християните не са така свободни да се помолят на Бог в черква. „Православната черква на нас ни се отваря само в неделя. Ако през седмицата искаме ключа, ни се отказва. А мюсюлманите всеки ден имат достъп до клуба. „Всеизвестно е, че Георги Стателов е от Гоце Делчев и всички от този край се ползват с привилегии, работят на най-хубавите места, а с нас се подиграват”, ожалиха се още затворниците. Недоволни са и от мизерните условия зад решетките

“Тоалетните преливат от изпражнения и урина. Вода няма от три дни, миризмата на гадост и зараза залива килиите, шефовете нехаят, нито Георги Стателов, нито Александър Апостолов вземат мерки, ние умираме, няма как вече да не сме със страшна зараза. Изобщо хигиенните условия са катастрофални. Дюшеците бъкат от бълхи. Тук често се прибягва до насилие.

Аз самият станах свидетел на три случая.” Това обявиха преди време през оградата лишени от свобода в общежитието в Самораново пред журналист от вестника, на когото беше отказано свиждане заради края на приемния ден. Екип на вестника беше на място в 16,30 часа, а приемният ден е до 17,00 часа всяка неделя. През оградата хората съобщиха за ужасяващите условия и за безхаберието на шефовете.

Снимките:

1 и 2 Надзирателите и останалите служители отказаха коментар за случилото се.

3 Александър Апостолов

4 Веселка Стателова

 

 

Spread the love