Д-р Стойчо Кацаров: Бившите червени барети и настоящи бизнесмени Пл. Галев и А. Христов дърпат конците на П. Панайотов и П. Дангов

Filed under: Общество,Последни |

В Дупница царува политическият пазарлък, основните търгаши на това тържище са кметът, общинските съветници и по-точно председателите на групите начело с Панчо Панайотов

MINOLTA DIGITAL CAMERA

–  Д-р Кацаров, какъв е Вашият коментар за смяната на министрите?

–  Рокадите засилват властта на Доган в правителството. Старият политически рекетьор постигна своето, като отстрани Дикме, който се оказа втори център на власт в ДПС, и Лидия Шулева, която му беше трън в очите и сложи ръка на енергетиката чрез Мирослав Севлиевски. Хората на БСП запазиха позициите си – Калчев и Петканов си останаха на местата.

–  Кой трябваше да си отиде?

–  Премиерът Симеон Сакскобургготски. Но най-много вреди нанесе Милен Велчев. Сделката с външния дълг е за над един милиард долара загуби за България. С комисионата от тази сделка брат му построи цяла верига от хотели по Черноморието. Свинаров също много поражения нанесе. Той се кани да купува фрегата за 500 000 000 лева, макар че НАТО казва, че не ни трябва такава фрегата. България няма стратегия за национална сигурност, а според концепцията, която беше приета, основният проблем за сигурността е тероризмът.

–  Защо са толкова скъпи лекарствата?

–  Защото е погрешна политиката на правителството и занижен контролът върху цените и в областта на доплащането частично или напълно на лекарствата. Още 2001 г. ги предупредих, че референтното реинбурсиране ще доведе до покачване на цените. За три години цените на лекарствата са се увеличили два пъти. Както виждате, министър Богоев не си отива и това е така, защото смените на министри са продиктувани не от необходимостта и нуждата, а от мераците на коалиционния партньор Доган. Корупционна е и практиката при договарянето на частичното или напълно платените лекарства от министерството и от здравната каса. Министерството се поставя в услуга на няколко фирми, лекарственият пазар се монополизира. Това ще има тежки последици за в бъдеще.

–  Каква е според Вас политическата обстановка в Дупница?

197-10-01-Karailiev-Nikolova

–  В Дупница според мен няма политика. Тук царува политическият пазарлък. Основните търгаши на това тържище са кметът, общинските съветници и по-точно председателите на групите начело с Панчо Панайотов. Борят се да наложат свой човек на шефски общински пост с единствената цел да уредят приятелски кръг на работа и приятелски строителни фирми. Панчо Панайотов постоянно иска да сменя ръководители, какъвто е случаят във ВиК, само защото не му играят по свирката. Това е безобразие.

–  Все пак няма ли да се коалирате с някоя дясна партия за изборите, например със СДС поне на местно ниво?

–  СДС се готви да се коалира с НДСВ, не с нас. Те подкрепят правителството. Ние няма да се коалираме с никого. На тези избори сме готови да се явим като „Демократи за силна България”. Можехме да реализираме коалиция само на базата на споделени принципи. Имахме такива с БЗНС-НС и Демократическата партия, само че Мозер, след като петнайсет пъти заяви, че иска да е с нас,  отиде и се коалира със Софиянски съвсем изненадващо. Не ни трябва коалиция на всяка цена. В България всеки се коалира с всеки и ще ви дам един пример. Надежда Михайлова  на СДС влезе в коалиция със Стефан Софиянски на ССД, а Софиянски с НДСВ – чрез неговия секретар Диляна Грозданова беше доскорошен депутат от НДСВ. НДСВ е в коалиция с ДПС, а ДПС се готви да управлява съвсем наскоро с БСП. И всичко това става, за да се доберат до държавната софра и да късат парчетата от баницата. Ние няма да участваме в такива коалиции.

–  Вие по природа индивидуалист ли сте?

–  Сам нищо не можеш да направиш, особено пък в политиката. Политиката е сблъсък на екипи, не на личности. Името на всеки екип и е името на нейния лидер.

197-10-01-Stoicho Katsarov

–  Какви са отношенията Ви с Валентин Караилиев и как оценявате начина, по който той се раздели със СДС?

–  Караилиев беше отличен администратор и лош партиен водач. Той беше използван от СДС в голяма степен и едва сега разбра неща, които на мен ми бяха ясни още преди една година, не успя да разпознае пътя, по който върви СДС. Опитваше се нещо да спасява. Неприятно ми е, че беше изхвърлен по най-грозния начин. Той не им е нужен, трябваше им до момента, в който се сформираше партията „Демократи за силна България”, за да съхрани част от структурата. Сега, когато дойде ред да се правят листи и да се разчисти пътят на Емануил Йорданов и неговото протеже Петър Паунов, Караилиев е изхвърлен на бунището.

–  Вие сам напуснахте СДС, като влязохте в парламента. Не смятате ли, че има известна политическа безпринципност в това да изменяш политическата си принадлежност?

–  Сега съм в парламентарната група на ОДС. Бях в парламентарната група на ОДС, когато влязох в парламента и сега съм в нея. Други я напуснаха. Надежда Михайлова и групата около нея напуснаха групата на ОДС и образуваха нова. Аз продължавам да браня каузата, за която съм изпратен там. Мен избирателите ме изпратиха да бъда опозиция и аз ще остана опозиционер до последния момент. Имаше шест вота на недоверие и аз шест пъти съм гласувал срещу правителството. СДС с единия крак са опозиция, а с другия са с НДСВ и се разчекнаха. От първия до последния ден съм бил против това правителство и ще отстоявам позицията си. Напуснах СДС, защото беше изоставена каузата, СДС вече не е реформаторската партия, която беше преди пет години. СДС стана жертва на собствения си апарат, беше купено и се превърна в удобната обувка за своите противници. Политическите принципи бяха погазени, когато Надежда Михайлова загуби кметските избори в София и каза, че ги е спечелила. В началото каза, че ще си подаде оставката, ако загуби изборите, а след това не го направи. Седнаха със Стефан Софиянски на една маса и да си разделят Общинска банка и „Софийски имоти”. Това наричам погазване на принципи.

–  Кой ще е вашият водач на листата?

–  Ще номинираме поне 10 души и листата ни ще бъде най- малко от 10 човека. На регионално събрание ще я подредим и заедно с националното ръководство ще определим окончателния й вид.

–  Кои са политическите лица, които смятате, че са с най-голям авторитет в Дупница?

197-10-01-Bachev

–  Това ще го разберем на следващите избори. На предишните избори най-голяма тежест имаше кметът Първан Дангов. Днес очевидно това не е така, защото той е един слаб и посредствен  кмет. Избирателите определят личностите.

–  Вие ще се кандидатирате ли отново?

–  Аз съм човек, който не се плаши от битките и не се страхувам да се явя на още една битка. Не съм взел още решение за себе си, защото аз мога и без политиката и особено без парламента. Освен това можеш да си в политиката, без да си в парламента. Все още има време. Това е решение, което ще го взема с моето семейство и членовете на партията.

–  Верен ли е слухът, че ще се кандидатирате от Варна?

–  Не със сигурност, ако се кандидатирам, ще бъде само от Дупница за Кюстендилска област.

–  Честен ли беше изборът на Васил Бачев за депутат №1 в листата на СДС?

–  Замисълът беше честен и демократичен, но изпълнението беше порочно. Тези, които избраха Васил Бачев, са толкова седесари, колкото са николапетковисти. Те не са нито седесари, нито николапетковисти. Тези хора гласуват по заповед, по нареждане. Същите гласуваха за Първан Дангов. Изпращат ги едни много влиятелни хора в Дупница, които ръководят общината и контролират двете партии –СДС и БСП. Същите хора поставиха Панчо Панайотов за председател на Общинския съвет. Те упражняват много силно влияние  върху живота в общината, върху кмета и върху председателя Панайотов. Аз видях техните автомобили пред Спортната зала.

–  Защо не посочвате имената им?

–  Не се притеснявам и ще ви кажа, че това са бившите барети и настоящи бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев. Това е ясно за всички наши съграждани. Те номинираха Васил Бачев да бъде в листата.

–  Какво лошо има в това?

–  Възражението ми е срещу упражняването на нелегитимна власт. Всеки може да си прави каквото си поиска в рамките на закона. Но ако Пламен Галев и Ангел Христов искат да управляват Дупница, нека да бъдат така добри и да участват в изборите за кмет и в предстоящите за депутати. Аз им пожелавам успех, но да го направят лично. Каня ги да излязат честно и почтено на политическата сцена. Тази претенция, която имат за управление, да бъде изразена легитимно, а не задкулисно, не зад високите стени, където се крият и зад които дърпат конците. Нямам нищо против тях, не оспорвам правото им, но оспорвам нелегитимния начин. Аз съм готов да се състезавам с тях.

–  Известно е, че Вие с Панайотов бяхте приятели и дори някои хора казват, че израснахте като политик под неговото крило. Защо тръгнахте срещу него?

–  Това е внушение на хора, преследващи политически цели, и то от обкръжението на Панайотов. Аз харесвах Панчо Панайотов, имаше много силен период в Дупница той и участвах в неговия екип, но после той пое по път, който не приемам и не аз се отделих от него, а той се отдели от СДС. Той деградира да бъде пионка в ръцете на други силни на деня. Жалко е…

– В политическите кулоари се коментира, че Мария Николова, дамата, която представлява партията Ви в местния парламент, не предприема нито една стъпка без Вашето знание. Вярно ли е, че Вие диктувате поведението й?

– Не. Мария Николова има лидерски качества и е много почтен човек. Ценя я високо, но не бих си позволил да я контролирам. Това е нещо, което смятам за обидно.

–  Заместник-министър в МЗ – това ли е върхът в кариерата Ви, или да очакваме нещо ново?

–  Постът ми на зам.-министър не е никакъв връх. Върхът в моя живот са дупнишките барикади. Аз бях един от организаторите и това, което преживях там на главния път, няма равно на себе си. А що се отнася за новото, то бъдещето в личен план е неизвестно за всеки.

Снимки:

1. Д-р Панчо Панайотов и Първан Дангов

2. Валентин Караилиев иМария Николова

3. Д-р Стойчо Кацаров

4. Д-р Васил Бачев

Spread the love