Лекари масово напускат кюстендилската болница, д-р Исталиянова, Давидков и Томов вкупом си тръгват от родилно отделение, пациентите в стрес: Няма кой да ни лекува

Filed under: Кюстендил |

Шефът Александър Величков: Оплакаха се от натоварен график и тежки условия, не се доспиват

Digimax A50 / KENOX Q2

Лекари масово напускат кюстендилската многопрофилна болница „Д-р Никола Василиев“. Информацията за напусналите специалисти обиколи десетките пациенти на здравното заведение, които изпаднаха в стрес, че няма кой да ги лекува, а цели отделения ще останат без необходимия медицински персонал. Най-фрапиращ е случаят с акушеро-гинекологичното отделение. Там уведомления за напускане са дали д-р Маргарита Исталиянова, д-р Емил Давидков и д-р Валери Томов. Така от месец септември в АГО ще останат да работят началникът на отделението д-р Христо Караканов, д-р Димитринка Стоилкова и д-р Катя Рангелова. Подобен е и случаят с детското отделение, където също има недостиг на лекари. Оттам се очаква до дни да напусне един от най-добрите педиатри.

197-01-07 D-r Istaliqnova

Според запознати нелепото е, че част от напусналите лекари ще потърсят работа в Дупница или София. „Няма как да се работи при нечовешки условия. Постоянната работа и недоспиване може да доведе до последствия за здравето както на самите медици, така и на техните пациенти“, коментираха работещи в здравното заведение.
Парадокс е и фактът, че новината за масовото напускане идва само няколко месеца след като община Кюстендил закупи чисто нов кувьоз за недоносени пеленачета от 0.5 до 1,5 кг. В основата на закупуването му пък беше общинският съветник д-р Валери Томов, по чието предложение беше гласувана помощта. Неговата колежка д-р Исталиянова също е един от активните парламентаристи в областния град.

197-01-07 D-r Tomov 1

„Кажете сега какво ще правим? Ние разчитаме на тези лекари. Аз самата съм при д-р Исталиянова. Моя приятелка е при д-р Томов. Ние искаме при тях да родим, не при непознати. Те са запознати с всички проблеми около нас и на тях имаме доверие“, притеснява се 24-годишна кюстендилка.
Потърсен за коментар беше и управителят на МБАЛ „Д-р Никола Василев“ д-р Александър Величков. „Причината медиците да напуснат здравното заведение са натоварените графици и липсата на свободно време. Това ми казаха при всичките разговори, които проведохме с тях. Засега мнението им е такова и те са категорични, че напускат. Поради тази причина се назначават нови двама акушер-гинеколози и един педиатър, така че да се спазват 24-часовите графици и пациентите да получават необходимите медицински грижи“, коментира д-р Величков. Той изрази надежда, че медиците след време ще преоценят работата си в здравното заведение и отново ще се завърнат в АГО.
„За момента това, което мога да направя, е да назнача нови хора, за да не влошим здравното обслужване на пациентите“, каза още управителят на МБАЛ „Никола Василиев“.
Парадоксалното е, че общо 6-има са били работещите медици в АГО в кюстендилската болница. След като те не успяха да издържат на натовареността, сега 5-има лекари ще се наложи да работят със същото темпо – докога обаче, все още не е ясно.

Снимки:

1. А. Величков

2. М. Исталянова

3. В. Томов

Spread the love